Hopp til innhold

– Joik i kirken er som å spotte gud

Debatten om joik i kirken er ennå ikke lagt død i det samiske samfunnet.

Kirke

Kirken er ikke noe passende sted for joik, mener fortsatt mange samer. I Kautokeino kirke er ikke den samiske musikktradisjonen velkommen.

Foto: Roger Manndal / NRK

– Joik hører ikke hjemme i kirken. Dersom jeg joiket i kirken ville jeg følt at jeg spottet Gud, sier Kautokeino-kvinnen Ellen Andersdatter Oskal til Vårt Land.

Joik i kirken var utgangspunktet for debatten som Tromsø internasjonale kirkefestival arrangerte i helgen.

Førsteamanuensis Torjer Olsen ledet debatten, der tidligere sokneprest Kjell Skog stilte opp som motdebattant.

Vokst opp med joik

Selv om 59-årige Oskal har vokst opp med joik, mener hun at denne samiske tradisjonsmusikken ikke har noe i kirken å gjøre.

– Jeg synes ikke den tradisjonelle kautokeino-joiken har noe å bidra med i kirkens liturgi. Joiken har ikke noe budskap, som gjør at den passer i kirken. Den har ikke noe med kristendom å gjøre, mener Oskal.

Oskals syn er i tråd med det synet som mange kristne samer har til joik, nemlig at den urgamle samiske sangformen er synd.

Den norske musikeren Ole Edvard Antonsen klarte å terge opp Kautokeino menighet da han sommeren 2013 sjokkerte med å spille joikeinspirerte toner under en konsert i Kautokeino kirke. Menigheten reagerte med et forbud mot alle typer konerter i kirken.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Karasjok bru

Karasjok er en av stedene i Norge der det ikke er lov å joike i kirken.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Det er ikke bare i Kautokeino det ikke er tillatt med joik i kirken. Hverken i Karasjok kirke, Nesseby kirke, kirken i Kåfjord, Tana kirke, kirken i Tysfjord eller i Polmak kirke er det lov å joike.

Uenig med Oskal

Kjell Skog har lang erfaring som prest, blant annet i Ishavskatedralen.

Skog er uenig med joikeren fra Kautokeino og mener den samiske kulturtradisjonen har en naturlig plass i kirken.

– Vi har vært vant til å høre at joik er hedensk, djevelsk og synd. Etter hvert aksepterte folk dette. Mange ble tvunget til å innse at joiken ikke hørte hjemme i Guds hus. I dag må vi tenke annerledes, argumenterer Skog.

Skog minner om at joik er en naturlig del av samisk kultur.

– For meg er det naturlig at joiken har sin plass i dagens kirke. Det er en del av den samiske kulturtradisjon, som handler om menneskets liv og følelser. Derfor bør det kunne joikes i kirken. Noe av det sterkeste jeg har opplevd, var en bestemor som joiket i Ishavskatedralen i forbindelse med barnebarnets dåp, sier den pensjonerte soknepresten.

Holder seg unna steder med joikenekt i kirken

Den samiske verdensstjernen Mari Boine og hardjoikeren Kai Somby (Ája) vil i samspill med musikere fra Scene Finnmark ha en konsertturne i Finnmark og i det nordligste Finland.

Mari Boine

Mari Boine sier hun ikke vet når hun synger eller når det kan kalles for joik.

Foto: Knutsen, Marius / NTB scanpix

Turneen vil inneholde både kjent materiale og noe helt nytt. Turneen starter Arktisk kultursenter i Hammerfest 26. november. Dagen etter opptrer de i Lakselv kirke før de stikker innom Utsjok i Finland 28. november. De to siste konsertene er i Vadsø kirke og i Kirkenes kirke henholdsvis 29. og 30 november.

Mari Boine og Kai Somby opplyser til den samiske avisen Ávvir at de med vilje unngår steder der det er forbudt å joike i kirken.

– I noen kommuner i Sápmi har menighetene vedtatt forbud mot joik i kirken. Derfor har vi ikke lagt konserter til disse kommunene. Da jeg ble spurt om å være med, så opplyste jeg at jeg ikke vet når jeg joiker eller når det kan kalles joik. For å unngå bråk, så vil jeg ikke prøve å presse meg inn i kirker der det ikke er lov å joike, forklarer Boine til avisa.

Korte nyheter

  • Moitet kommišuvnna go oaivvildit ahte eai leat doarvái sámit mielde

    Ruoŧabeale Sámedikki opposišuvdnabellodagat moitet sámi duohtavuođakommišuvnna bargojoavkko, go oaivvildit ahte bargojoavkkus eai leat doarvái sámit.

    Bargojoavkkus galget leat 13 lahttu oktiibuot. Dáin lea dál dušše okta sápmelaš, ja nuppi virgái eai leat vel fidnen olbmo. Opposišuvdnabellodagat leat sádden reivve Sámedikki stivrii ja kommišuvnna ságadoallái, ja gáibidit liigečoahkkima stivrenjoavkun.

    Reivvestis moitet maiddái ahte eanaš kommišuvdnaláhtuin lea akademalaš máhtu, ja ain váilot lahttut main lea sámi árbevirolaš máhttu.

    Kommišuvnna bargojoavkku ságadoalli, Maria Persson Njajta čállá son áigu sáddet čoahkkingohččosa ja sávvá dan bokte joatkit digaštallama buori vugiin, ja gávdnat oktasaš evttohasa. Nu dieđiha SVT Sápmi.

  • Oaččui bálkkašumi Márjjábeaimárkaniid barggu ovddas

    Marja Näkkälä oaččui Suoma Sámedikki kulturbálkkašumi su barggu ovddas Márjjábeaimárkaniid oktavuođas Heahtás suomabeale Sámi.

    Sámedikki kulturlávdegotti mielas lea Näkkälä guhká dáhkan dehálaš barggu earret eará kulturárbbi ovddideamis, ja son lea dolvon dán árbbi maiddái ovddasguvlui. Dan dieđiha Yle Sápmi.

  • Truet syriske barn med øks

    En mann i 40-årene står tiltalt for grove trusler mot tre syriske barn. Den groveste trusselen skjedde i 2021 da han gikk mot barna med øks og ropte rasistiske utsagn. Ifølge tiltalen i Vestre-Finnmark tingrett har mannen truet barna flere ganger.

    Vestre Finnmark tingrett i Alta
    Foto: André Bendixen / NRK