– Jeg vil joike bestevenninna tilbake i livet mitt

Livet blir mer komplisert etter hvert som årene går, fikk soulartist Nosizwe Baqwa erfare. For å vinne tilbake bestevenninna Sigrid, valgte hun å lage en joik til henne.

Nosizwe og venninnen Sigrid

VENNSKAP: Nosizwe og venninnen Sigrid.

Foto: Anette Marie Reite

– Det jeg vil, er å vinne hjertet til bestevenninna tilbake. Jeg vil joike henne tilbake inn i livet mitt, forklarer Nosizwe til sin joikelærer Johan Anders Bær.

Økonomifagstudentene Nosizwe og Sigrid møttes på Blindern.

– Jeg satt der og lurte på hva jeg egentlig gjorde der, og så møtte jeg blikket til Sigrid. Hun hadde det samme blikket som meg, minnes Nosizwe.

De ble ekstremt nære venninner, som delte det meste med hverandre. Men så skjedde det ting. I over ett år har de slitt, og Nosizwe liker ikke den avstanden som har blitt mellom dem. - Et liv uten Sigrid er utenkelig, sier Nosizwe ettertenksomt.

I programserien Muitte mu – Husk meg skal seks norske artister lære seg en vokalteknikk de ikke behersker fra før, nemlig joik.

Mer om hvordan det var for Nosizwe å jobbe frem Sigrids joik ser du på NRK 1, lørdag 25. februar kl. 22.45.

Nosizwe Baqwa joiker sin venninne Sigrid

SE VIDEO: Sigrids joik

Fant seg til rette i nord

Nosizwe visste at hun skulle til Karasjok, men hadde aldri vært der før. Etter oppholdet fant hun mange likheter mellom Nord-Norge og Sør-Afrika, der hun har vokst opp.

Nosizwe smaker på kongekrabbe

Nosizwe smaker på kongekrabbe.

Foto: NRK

– Folket her oppe er mer avslappa, tilknytta naturen på en annen måte. Og det kan jeg kjenne en tilhørighet til, sier Nosizwe.

– Humoren her oppe er litt skarp og frekk, men det må man tåle. Det er elementer som minner meg om afrikanske avslappethet. Det er som når jeg kommer hjem til tantene mine i Sør-Afrika.

Joikelærer Johan Anders tar sin elev Nosizwe med seg ut på kongekrabbefiske for å finne inspirasjon.

Etter å ha tømt krabbeteinene og smakt på nykokt kongekrabbe, skjer det noe. Nosizwes joikestemme løsner. Høye gledesutbrudd kommer fra både henne selv og hos lærer Johan Anders.

Nosizwe og Johan Anders Bær

SE VIDEO: Nosizwe lærer lassokasting.

Sang er stryk

Joiker Johan Anders Bær var selv en gang i tiden læregutt. Hans lærer var joiker og multikunstner Nils Aslak "Áillohaš" Valkeapää, og derfor vet han hva som kreves for å lære joiken bort til et annet menneske.

– Alle har ikke en joikestemme, sier Johan Anders til sin elev.

– Mm, that's great, sukker Nosizwe.

– Jeg var sikker på at du skulle si at det gjelder bare å finne den, ler hun.