NRK Meny
Normal

– Jeg HAR flyskrekk

Drapsdømt finnmarking reagerer på antydninger om at han har løyet om flyskrekk i forbindelse med fangetransport i Troms og Finnmark.

Drapet på Mannsverk

Mannen, som her sitter mellom sine forsvarere under rettssaken i Hålogaland lagmannsrett, er skuffet og sint over at det i media antydes at han bare later som han har flyskrekk.

Foto: Roger Manndal / NRK

– Jeg har aldri reist med rutefly og det er fordi jeg faktisk har flyskrekk, og jeg det er tungt å lese antydninger om at jeg har løyet om flyskrekken, sier mannen fra Kautokeino som i august ble dømt for drapet på Helge Mannsverk fra Alta.

Den siste uken har bladet Politiforum og flere aviser i Nord-Norge skrevet om hva transporten av den nå drapsdømte mannen kostet.

– Sjøfly er tryggere

Han har ikke ønsket å kommentere saken tidligere, men når det antydes at han skal ha lurt politiet vedrørende flyskrekken, ønsker han å komme til ordet.

I en oppfølgingssak som Politiforum har om denne saken blir det vist til at mannen har vært med i familiens småfly, og det såes tvil om mannen virkelig har flyskrekk.

– Sjøfly er er det jeg har fløyet med tidligere og det er fordi den har flottører og er tryggere, det finnes så mange innsjøer i Finnmark at man nærmest kan lande hvor som helst med den, dersom motoren skulle svikte, sier mannen.

Fly som derimot har landingshjul tør han ikke å fly med.

– Hvis det skulle oppstå nødsituasjon med fly som har hjul på tur over Finnmarksvidda, så ville det i de fleste tilfeller være ensbetydende med døden for de som er ombord, sier han.

Trang fangelugar

Mannen, som satt varetektsfengslet i Vadsø fengsel, ble tilbudt reise med Hurtigruta til rettssaken i Tromsø, men også dette transportmiddelet takket han nei til.

– På Hurtigruta har de en trang arrest der jeg måtte ha sittet i to dager, og det hadde jeg liten lyst til, sier mannen.

Havet har han heller ikke så gode følelser for.

– Jeg har mistet en av mine brødre på havet, og føler meg heller ikke så trygg på sjøen, sier han.

Tviler på regnestykket

49-åringen fra Indre-Finnmark stiller seg også spørrende til om regnestykket vedrørende fangetransporten kun har med utgifter til kjøretøy, drivstoff og betaling til politimennene som er med på transporten.

– Under rettssaken i Tromsø var det med betjenter fra Kautokeino lensmannskontor som hadde ansvaret for å passe på meg, det var ikke politi fra Tromsø som gjorde den jobben, og det må jo nødvendigvis også ha kostet en del, sier mannen.