NRK Meny
Normal

– Jeg er rystet

Det sier opposisjons- og arbeiderpartipolitiker i Porsanger kommune, Kåre Olli, etter at det ble kjent at Porsanger kommune trer ut av samarbeidet med Ávjovárri urfolks region.

Kåre Olli

Opposisjons- og arbeiderpartipolitiker i Porsanger kommune, Kåre Olli.

Foto: Mattis Sara Wilhelmsen / NRK

Olli sier at han tror det først og fremst kommer til å gå utover det samholdet de har innenfor de tre kommunene som er med i samarbeidet, Karasjok, Kautokeino og Porsanger.

– Jeg mener det var et stort potensiale til å samarbeide på mange områder, men jeg tror i første rekke at det er prosjektene vi har pågående som vil ryke, sier han til NRK.

Vil merke det


– Jeg tror nok at vi som er forkjempere for det samiske vil merke i særdeles, når de nå ønsker å orientere seg imot Vest-Finnmark regionråd, som ikke har noen sterke tilknytninger til det samiske som jeg kjenner til, sier Olli.

Han legger til at de har samarbeidet godt når det kommer til saker som angår høsting av barmarksressurser.

– Vi har hatt kjempegodt samarbeid når det gjelder prosjekter i forhold til å hindre det at vi skal ha ytterligere vern i disse kommunene. Også det her med å drive høsting av barmarksresursser med motorisert ferdsel på barmark uten å ha en næring på det, men som rekreasjon.

Skjønner ikke hva de ønsker å oppnå


Olli sier at Porsanger kommune ikke har ønsket å drifte Ávjovárri urfolksregion på grunn av den økonomiske situasjonen i kommunen.

– Jeg skjønner ikke hva de ønske å oppnå. Jeg kan ikke tenke meg at vi kan få innpass i Vest-Finnmark regionråd uten å bidra med noe som helst.

Han mener at de ville ha fått mer igjen om de hadde valgt å fortsette samarbeidet i Ávjovárri urfolksregion, der de hadde mer fokus på urfolksrelaterte saker og i forhold til samiske næringer.

Så jeg er rystet over måten man behandler slike viktige saker på. Det er nesten sånn at man får vondt i magen, og nesten mister lysta til å drive med politikk når man får servert slike ting. Det er helt utrolig.