Hopp til innhold

– Jeg er rystet

Det sier opposisjons- og arbeiderpartipolitiker i Porsanger kommune, Kåre Olli, etter at det ble kjent at Porsanger kommune trer ut av samarbeidet med Ávjovárri urfolks region.

Kåre Olli

Opposisjons- og arbeiderpartipolitiker i Porsanger kommune, Kåre Olli.

Foto: Mattis Sara Wilhelmsen / NRK

Olli sier at han tror det først og fremst kommer til å gå utover det samholdet de har innenfor de tre kommunene som er med i samarbeidet, Karasjok, Kautokeino og Porsanger.


– Jeg mener det var et stort potensiale til å samarbeide på mange områder, men jeg tror i første rekke at det er prosjektene vi har pågående som vil ryke, sier han til NRK.

Vil merke det


– Jeg tror nok at vi som er forkjempere for det samiske vil merke i særdeles, når de nå ønsker å orientere seg imot Vest-Finnmark regionråd, som ikke har noen sterke tilknytninger til det samiske som jeg kjenner til, sier Olli.

Han legger til at de har samarbeidet godt når det kommer til saker som angår høsting av barmarksressurser.

– Vi har hatt kjempegodt samarbeid når det gjelder prosjekter i forhold til å hindre det at vi skal ha ytterligere vern i disse kommunene. Også det her med å drive høsting av barmarksresursser med motorisert ferdsel på barmark uten å ha en næring på det, men som rekreasjon.

Skjønner ikke hva de ønsker å oppnå


Olli sier at Porsanger kommune ikke har ønsket å drifte Ávjovárri urfolksregion på grunn av den økonomiske situasjonen i kommunen.

– Jeg skjønner ikke hva de ønske å oppnå. Jeg kan ikke tenke meg at vi kan få innpass i Vest-Finnmark regionråd uten å bidra med noe som helst.

Han mener at de ville ha fått mer igjen om de hadde valgt å fortsette samarbeidet i Ávjovárri urfolksregion, der de hadde mer fokus på urfolksrelaterte saker og i forhold til samiske næringer.

Så jeg er rystet over måten man behandler slike viktige saker på. Det er nesten sånn at man får vondt i magen, og nesten mister lysta til å drive med politikk når man får servert slike ting. Det er helt utrolig.

Korte nyheter

 • Máŋggas boikohttejit Freia

  Máŋga fitnodaga leat dán vahkku dieđihan ahte sii heitet vuovdimis Freia-buktagiid. Dáid gaskkas leat earret eará girdifitnodagat SAS ja Norwegian, Strawberry hoteallat ja Norgga turistasearvi (DNT).

  Sivvan boikohttemii lea ahte Ukraina antikorrupšuvdnaeiseváldi almmuhii dán vahkku čáhppeslisttu fitnodagain mat veahkehit ruhtadit ruošša stáhtakássa. Freia eaiggát Mondelez lea okta dain.

 • Øker bemanningen i kampen mot fiskesmugling

  Tollvesenet øker bemanningen ved Narvik/Bjørnfjell tollstasjon for å forhindre smugling av fisk over grensa, skriver Fremover.

  Smugling av fisk er et utbredt problem. Utenlandske turister har lov til å ta med seg 18 kilo hvitfisk ut av Norge, men hvert år stoppes mange turistfiskere med for mye fisk i bagasjen.

  For eksempel stoppet tollerne i Junkerdalen en bil med over 700 kilo fisk i mars.

  – Fisk er et satsingsområde for Tollvesenet, sier seksjonssjef ved tollstasjonen Reidar Krogstad til Fremover.

  Dersom du blir stoppet med for mye fisk på vei over grensa, er startboten på 8.000 kroner. Videre øker boten med 200 kroner per kilo.

  – Men det virker som om bøtene ikke svir nok. Det mest absurde er at noen av de som blir tatt, betaler bøtene kontant. Når de kan cashe ut på den måten, er det fristende å tro at de gambler på at de kan bli tatt. Jeg tør ikke tenke på hvor mye de som ikke har blitt tatt ellers, har fått med seg ut av landet, sier Krogstad til avisen.

  Filetbeslag på Bjørnfjell tollsted
  Foto: Narvik tollsted
 • Topp nummer 9 for Kristin Harila

  Klatreren Kristin Harila og Tenjen Sherpa nådde toppen av verdens åttende høyeste fjell i natt. Manaslu i Nepal rager 8163 meter over havet, og er fjell nummer 9 i Harilas verdensrekordforsøk. Nå gjenstår fem topper over 8000 meter. Harila og laget hennes har fire måneder på seg til å slå den gamle rekorden, men de har allerede annonsert at de vil gjøre det på vesentlig kortere tid – kun tre måneder i alt.

  Kristin Harila, her i Katmandu tidligere denne måneden, siktet mot verdensrekord.
  Foto: Niranjan Shrestha / AP