NRK Meny
Normal

– Jeg er ingen rasist

Rockelegenden Ted Nugent svarer på rasismeanklager og konsertavlysning.

Ted Nugent in concert Baltimore

Ted Nugent i full fart på scenen under Rams Head Live i Baltimore i august 2013.

Foto: Owen Sweeney / Ap

– Det er en ære for meg at slikt urent skadedyr (Obama; red. forklaring) blir opprørt av meg og min positive energi, svarte Nugent til media under en pressekonferanse i Wisconsin på tirsdag.

Den aldrendrende rockeren fra Detroit benekter anklagene om at han er en rasist, og han misliker sterkt avlysningen av hans konsert i Coeur d'Alene-stammens kasino i byen Worley i Idaho 4. august.

– Sett ditt hjerte og sjel inn i alt du gjør og ingen kan stoppe deg. Noen ganger gir du verden det beste du har, og folk blir likevel irritert. Gi verden det beste du har uansett, sier Nugent til den amerikanske nettsiden The Raw Story.

Kalte Obama for sjimpanse og undermenneskelig kjøter

Coeur d'Alene-stammen avlyste konserten på grunn av det de beskriver som rockeartistens rasistiske holdninger og synspunkter.

Barack Obama

President Barack Obama.

Foto: Jacquelyn Martin / Ap

Stammen sier at de hadde booket inn rockeren uvitende om hans hatefulle og rasistiske holdninger.

Nugent kalte tidligere i år president Barack Obama (Det demokratiske parti) for en sjimpanse og en undermenneskelig kjøter (subhuman mongrel).

Nugent har senere beklaget bruken av ord fra gatekampterminologien undermennesker kjøter, men han hevdet fortsatt at Obama var en løgner som krenket grunnloven.

Nugent har fått tilnavnet «The Motor City Madman» (Gærningen fra motorbyen), men han går ikke med på at han er en rasist.

– Så de (Demokratene; red. forklaring) har virkelig satt opp en hel hær for å ødelegge Ted Nugent. Men å kalle meg en rasist er en klar handling av desperasjon, fordi alle vet at jeg ikke er rasist, understreker Nugent overfor musikkmagasinet Ultimate Classic Rock.

For å understreke hva han mener forklarer han:

– Min tidligere bassist Johnny Gunnel er en svart fyr. Min tidligere bassist Marco Mendoza ble født i Mexico. Kødder dere med meg? Jeg har en hyllest til Martin Luther King i sangene mine. I tillegg har jeg alltid sagt at min musikk er et direkte resultat av Chuck Berry og Bo Diddley, og alle de svarte musikalske heltene i mitt liv, forklarer Ted Nugent.

Latterliggjør avdøde rockehelter

Ted Nugent ble nylig intervjuet av i radioprogrammat The Daily Bump & Grind i radiokanalen Penn's Peak Radio. Intervjuet er gjengitt i blabbemouth.net.

(Artikkelen fortsetter under YouTube-filen)

I intervjuet snakket han blant annet om filosofi, verdier i livet og disiplin.

Jimi Hendrix Voodoo Child

Jimi Hendrix.

Foto: NRK

– Hvis du gjør gode og intelligente valg i livet, så vil du også kunne oppnå en bedre livskvalitet, mer glede og suksess. Min far lærte meg militær disiplin, og det har gitt meg en god ledetråd i livet, forklarer Nugent.

Han legger til at flere av rockeheltene i historien ikke har hatt den samme disiplinen, og at dette førte til at deres liv endte på en tragisk måte.

Jim Morrison i sine velmaktsdager.

Jim Morrison.

Foto: SCANPIX

– Vi har hatt noen virkelig talentfulle musikalske helter opp gjennom årene. Men dessverre, Jimi Hendrix hadde ikke disiplin. Dessverre, Keith Moon og Bon Scott hadde ikke disiplin. Det gikk ikke så bra med dem, minner Nugent om.

Allerede i 2002 snakket Ted Nugent om dette under et besøk i en skole i Naples, Florida.

– Jimi (Hendrix) ble skev og Jimi er død. Jeg gikk i stedet på jakt og jeg er fortsatt Ted. De ville latterliggjøre meg, le av meg fordi jeg ikke ville bruke narkotika. Ha-ha! De er døde alle sammen, sa Nugent.

I 2007 sa han dette om Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison og Mama Cass i et intervju med Wall Street Journal:

– Jeg lurer ofte på hvilke musikalske topper de kunne ha klatret på, hadde de ikke druknet i sin eget spy, sa Ted Nugent.

Jimi got high and Jimi is dead; I went hunting and I'm still Ted.

Ted Nugent