– Markeringen nærmest en fornærmelse

Etterkommere av flyktningelosene i Tysfjord reagerer på avduking og markering av minnestein.

Samuel Gælok og minnebauta i Musken i Tysfjord

Sønn av en av flyktningelosene i Tysfjord Samuel Gælok mener at kommunen bør utsette markeringen av minnebauta.

Foto: Simon Piera Paulsen og Tom Heggstad

«Jeg ser det som nærmest en fornærmelse på grunn av tidsvalget og representasjonen. Har også snakket med min bror og noen få sentrale personer som kjenner til dette, og de vil kanskje ikke engang møte opp!»

Dette skriver Samuel Gælok, som er sønn av en av flyktningelosene under andre verdenskrig i en e-post til ordføreren i Tysfjord kommune.

– De lytter ikke på hva befolkningen eller etterkommerne ønsker, sier Gælok i et intervju til NRK.

Større markering

Gælok mener at kommunens markering av en minnebauta i Musken, som er reist som takk for innsatsen til de samiske flyktningelosene og den øvrige samiske befolkningen i Tysfjord under andre verdenskrig, er uverdig.

– Vi har fra starten av ønsket en større markering rundt det hele. Planen nå er at ordføreren skal lede markeringen, og biskopen, sametingspresidenten og Árrans direktør kommer. Men jeg mener blant annet at staten burde vært representert, for eksempel gjennom fylkesmannen.

Bør utsettes

Markeringen skal etter planen finne sted kommende mandag, og Gælok reagerer på at invitasjonen kommer kort tid før arrangementet.

– Jeg ble helt svett når jeg så invitasjonen. Bare én uke før markeringen dukker det opp en invitasjon til denne store hendelsen.

I invitasjonen ønskes etterkommere av flyktningelosene spesielt velkommen, og Gælok mener at innvielsen nå bør utsettes til sommeren.

– Da har folk mulighet å delta fordi man har fått invitasjon god tid, og ikke bare noen få dager før. I tillegg er det en del av etterkommerne som bor langt unna Tysfjord, også dem vil da få mulighet til å delta.

Gælok mener at når man allerede har ventet i 16 år på markeringen, så kan man vente noen måneder til.

– Kommunen har glemt innvielsen i 16 år, og da skader det ikke å vente litt til. Dersom markeringen gjennomføres kommende mandag er jeg redd for at bare noen få dukker opp.