Lei av trakassering - håper sjåfør-TV kan bidra til bedre arbeidsforhold på veien

– Det har blitt nesten forkastelig, sier Chris-Rudi Lind fra ungdomsutvalget i Norsk Transportarbeiderforbund. Han tar avstand fra norske bilister som viser fingeren når storbilen kommer imot dem på veien, og er glad for ny TV-satsning.

Bilde

MER YRKESSJÅFØR-TV: Nestleder Chris-Rudi Lind i ungdomsutvalget i Norsk Transportarbeiderforbund er spent på serien «Melkeveien» med blant andre Geir Thomas Fredeng (23) (bildet).

Foto: NRK

I dag kl. 22.30 sendes første episode av «Melkeveien», NRKs nye dokumentarserie som tar for seg melkebilsjåførenes hverdag i Nord-Troms og Finnmark.

Bilde

Chris-Rudi Lind.

Foto: Privat

Nestlederen i ungdomsutvalget i Norsk Transportarbeiderforbund jubler for all oppmerksomhet som kan bidra til å bedre deres omdømme.

– Vi har et veldig negativt fokus rettet mot oss. Spesielt i fjor vinter var det mye. Det har nesten vært forkastelig det som har foregått.

– Når du kommer kjørende og folk viser fingeren til deg som yrkessjåfør, da kjenner du at du blir provosert, sier nestleder Chris-Rudi Lind (27) i ungdomsutvalget til Norsk Transportarbeiderforbund (NTF).

Lei

– Vi er lei av at yrkessjåførene har et så dårlig ord på seg, og er glad for alt som fører til at nordmenn får større forståelse for oss, sier han.

– Vårt ufortjent dårlige rykte skyldes dessverre i stor grad sjåfører som kommer kjørende fra utlandet og skaper kaos. Det er mye som foregår i tungtrafikken med dekk og kjøretøy som ikke er rustet for nord-norsk vinter, men folk må ikke dra alle over samme kam. Da blir det kjedelig å være på arbeid for oss, sier Lind.

I fjor viste NRK dokumentarserien «Brøyt i vei», som viste brøytebilsjåfører i nord i jobb. Det synes Lind var fantastisk.

Spennende

– Også den vanlige mann i gata kan ha nytte av å se hva det innebærer å kjøre storbil og hva slags krefter som er i sving, sier Lind, som til daglig kjører vogntog på Helgeland i Nordland.

Mikkel David må hente melken før den blir sur. Så bryter bilen sammmen i snøstorm.

VIDEO: Mikkel David Sara kombinerer familieliv med å være sjåfør på verdens tøffeste melkerute hvor alt kan skje - inkludert av bilen stopper i snøstorm og må omtankes på fjellet.

– Brøytebilene er de som skal først ut og fjerne snø og strø. Jeg synes det var artig å se hvordan menneskene i serien arbeidet som brøytemannskap, og spesielt at det foregikk i Nord-Norge, som har mye ruskevær.

Nå er han spent på dokumentarserien «Melkeveien», som fra torsdag av viser melkebilsjåførenes hverdag på NRK1.

Utfordrende jobb

– Melkebilsjåfører har et vel så krevende yrke. Melken skal hentes, og det er mange dårlige veier å forsere på vei til gårdene. Også er det interessant at melkebilsjåfører bor i bilene og har det som et slags hjem.

– Å være yrkessjåfør i Norge, enten du sitter bak rattet i en brøytebil, melkebil eller annet, er en utfordrende jobb som fortjener et mer positivt fokus, sier Lind.