– Ikke bekymret for snøen

Arrangørene av Arctic Winter Games 2010 i Grande Prairie har likevel en plan i bakhånd dersom snøsmeltingen fortsetter raskere enn værprognosene skulle tilsi.

Gordon Meyers (69) foran hovedbygningen i Wapiti Ski Trails.

Gordon Meyers (69) foran hovedbygningen i Wapiti Ski Trails.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Vi er ikke spesielt bekymret for snøen, selv om det er veldig mildt om dagen. Det er heldigvis minusgrader om natta og da fryser det til igjen, forklarer Gordon Meyers (69).

Han er en av de rundt 2500 frivillige som jobber under Arctic Winter Games 2010 og han har ansvaret for bygningene på skistadion på Wapiti Nordic Ski Trails. Det flotte anlegget ligger i underkant av en mil utenfor Grande Prairie sentrum.

Lagret snø i skogen

Arrangørene tar uansett ingen sjanser. Målet er at sikkerheten til skiløperne skal ivaretas og de skal få så like forhold som overhode mulig.

– Vi har i hele vinter samlet opp og lagret masse snø i en skog i nærheten av alpinanlegget i Nitehawk, som ligger bare en tre-fire kilometer fra skianleggene. Denne snøen kan vi frakte til de mest utsatte stedene av løypenettet hvis det blir behov for det, opplyser Gordon Meyers.

Mens NRK Sámi Radios utsendte snakker med Meyers, dukker den katolske presten og skientusiasten Father David opp. Han tilbyr seg å hjelpe dersom det skulle være behov for det.

– Jeg vil be til Gud om at det kommer mere snø og at mildværet ikke skal ta å smelte bort den snøen vi har, sier Father David.

Gordon Meyers sier at dette høres betryggende ut og at han håper Father David har en direkteforbindelse til han der oppe.

Skumle navn

Wapiti Ski Trails ble bygget til Canada Winter Games i 1995. Anlegget tilbyr 35 kilometer med topp-preparerte skiløyper, derav en lysløype på 4,5 kilometer. Deltagerne har også tilgang til blant annet smørebuer, kantiner og laglederrom.

– Løypene er veldig krevende og variert. Det er mange både knallharde stigninger og utfordrende nedoverbakker i løypene vi bruker under årets Arctic Winter Games. Jeg er allerede blitt for gammel til å prøve meg på de skumleste stedene, medgir Meyers.

For ytterligere å belyse det han mener, forteller Meyers at deler av løypa har fått skumle navn som "Stairway" (trappa), "Roller Coaster" (berg-og-dal-banen) og "Surprise" (overraskelsen). Han lover at både de samiske og andre skiløperne skal få nok med utfordringer akkurat i disse partiene av løypa.

– Både bjørn og elg ved løypa

Joel Hickey holder seg i form med å gå på ski tre-fire ganger i uka.

Joel Hickey holder seg i form med å gå på ski tre-fire ganger i uka.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Joel Hickey (56) er en annen av de frivilige. Hans jobb er å være starter under skikonkurransene i årets AWG. Hickey er nettopp ferdig med dagens treningsøkt i skiløypa når vi møter ham.

– Jeg kan skrive under på at løypa er krevende, men det er jo det som er bra. Det er da man får mest ut av treningen, fastslår en gjennomsvett Joel Hickey. Han kan også fortelle at enkelte ganger kan man bli overrasket over å møte ivrige skientusiaster som bjørn og elg.

– Her en gang jeg hadde vært ute å gått en runde møtte jeg en kamerat. Han spurte meg om jeg så de to elgene som koste seg bare noen meter fra skisporet. Det hadde jeg tydligvis selv ikke lagt merke til, forklarer Joel Hickey og smiler.

Både Hickey og Meyers bedyrer dog at de ville dyrene ikke er noe å bekymre seg for under AWG. Bjørnen ligger vel fortsatt og sover, mens elgen vil holde seg langt unna løypene siden det vil være så mye folk der.