– I Hollywood er det alltid en same

Utbrøt Aftenpostens journalist Jan Gunnar Furuly, da han traff Jon Iver Eira Tellefsen på Oscarutdelingsfesten. Den gang spilte Ivvár inn plate – i dag ble plata «Moonflower» sluppet.

Ivvar

Bandet Ivvár slapp i dag albumet «Moonflower». Vokalisten bekrefter at han og bandet bestående av Magnus Tornensis, Steffen Rasmussen, og Magnus Langseth skal ta en aldri så liten feiring.

Foto: Bernhard Hienerwadel / Altaposten

– Det er en herlig følelse å endelig slippe albumet. Tror vi må feire i dag, ja det blir nok feiring, sier Ivvárs vokalist Jon Iver Eira Tellefsen.

Han og bandet hans slapp nemlig albumet «Moonflower» i dag.

– Han trengte bare et lite dytt

Historien om Ivvár startet i 2009. En ny samisk ungdomsorganisasjon var i ulming.
Noereh ble det bestemt at organisasjonen skulle hete. Og en konsert måtte arrangeres til ære for den nye organisasjonen.

Gruppa Ivvár med vokalisten i front gjør en fantastisk figur gjennom det albumet.

Kirsti Lervoll


Susanne Amalie Langstrand-Andersen var en av foregangspersonene for Noereh, hun ble også valgt til den første lederen. Hun fikk nærmest gitt Tellefsen en «kickstart».

– Når jeg tenker litt tilbake, så tror jeg egentlig han Jon Iver var veldig klar for at noe skulle skje, men han trengte bare et lite dytt. Også var jeg tilfeldigvis der og skulle arrangere en konsert i forbindelse med stiftelsen av Noereh ungdomsorganisasjon her i Tromsø, og det var vel i 2009, minnes hun.

Susanne Amalie Andersen skal lede Noereh!

Susanne Amalie Langstrand-Andersen ga et bandet Ivvár et lite dytt. (Bildet er fra en annen anledning.)

Foto: Karen Inger Lise Anti / NRK


Langstrand-Andersen hadde hørt rykter om at Tellefsen visstnok hadde noe på gang:

– Så da tok jeg kontakt med han, og maste en del på han. Og han sa ja. Så da var han bare pent nødt til å få i gang noe. Så det var vel kanskje sånn det startet?

Jon Iver Eira Tellefsen fra Karasjok og Tromsø fikk deretter i gang bandet som senere har fått navnet Ivvár. I tillegg til vokalisten, består bandet av Magnus Tornensis fra Kåfjord, Steffen Rasmussen fra Nordreisa, og Magnus Langseth Kristoffersen fra Harstad.

En plate mange har ventet på

Og Tellefsen er spent på reaksjonene på plata. Det er mange som har ventet på den. Han er særlig oppspilt over hva nettopp Langstrand-Andersen vil synes om den.

– Det er en spesiell og god følelse at folk endelig kan høre albumet. Ekstra gøy blir det at Susanne får høre den. Håper inderlig at hun liker den, for det var jo takket være henne at gruppa ble som den ble, forteller vokalisten.

Kirsti Lervoll

Riddu Riđđu sjef Kirsti Lervoll mener Moonflošer er virkelig bra. (Bildet er fra fjorårets festival.)

Foto: Johan Ante Utsi / NRK

Langstrand-Andersen hadde derimot ikke hørt noe særlig av Tellefsen, men etter konserten under stiftelsen av Noereh ble hun frelst.

– Da han kom og holdt konserten på Kvaløya, så var jeg jo super imponert, og ble straks fan, innrømmer hun.

Hun ble så stor fan at hun fikk han booket til Márkomeannu festivalen året etter.
– Da fikk han hederlig omtale av samisk media, og det var jo kjempe artig.

– Når jeg tenker litt tilbake, så tror jeg egentlig han Jon Iver var veldig klar for at noe skulle skje, men han trengte bare et lite dytt.

Susanne Amalie Langstrand-Andersen

Sammenlignet med Muse

Og hederlig omtale har Ivvár fått. Musikken til bandet har blitt sammenlignet med verdensberømte Muse. Vokalen til Tellefsen har blitt beskrevet som en blanding av Crash Test Dummies og Sivert Høyem.

Forrige uke slapp Ivvár singelen med samme navn som albumet. Neste helg skal bandet til Riddu Riđđu festivalen. Festivalsjef Kirsti Lervoll satt og hørte på det rykende ferske albumet da NRK ringte henne.

– Jeg synes den er virkelig bra. Gruppa Ivvár med vokalisten i front gjør en fantastisk figur gjennom det albumet, og det som er bra med Ivvár er at dem er veldig god live også, sier hun og lovpriser debutalbumet.

Hun visste at den var i produksjon, og har ventet i spenning.

– Jeg er kjempe glad for at albumet kommer samtidig som bandet har konsert på Riddu, repliserer festivalsjef Lervoll.

(Reportasjen fortsetter under bildet.)

Jon Iver Eira Tellefsen

Jon Iver Eira Tellefsen begynte med musikk da han var 14, til frustrasjon for både slekt og naboer. Men øvelse gjør mester, for senere har han blitt sammenlignet med blant annet Muse. Neste helg spiller Ivvár på Riddu Riđđu festivalen i Kåfjord.

Foto: Tor Ivan Boine

Samme produsent som Lady Gaga

«Moonflower» ble spilt inn i USA. Produsenten er Ben Grosse, som har jobbet med giganter for regne i musikkbransjen, blant disse er 30 Seconds To Mars, Lady Gaga, Slipknot og Madonna.

Ivvár hadde lenge lett etter produsent i både Norge, Sverige og Danmark.

– Men de vi hadde sansen for var alltid opptatt, forteller Tellefsen.

Tellefsen kom i kontakt med Grosse via Sáivu og Lásse Kvernmo. Kvernmo og Tellefsen har i mange år skrevet låter sammen, og en av låtene på albumet til Ivvár er skrevet av nettopp Kvernmo. I tillegg er Alta-artisten Petter Carlsen med på plata.

– Lásse sa at jeg og bandet var på jakt etter produsent, og Lasse ga han linken til vår NRK Urørt side.

Og Grosse likte det han hørte.

– Man kan vel på en måte si at vi ble oppdaget av en amerikansk stjerneprodusent via NRK Urørt.

Å få spille inn plate i USA var mest som en fjern drøm for bandet. På grensen til utopi, som Tellefsen selv kaller det.

En same i Hollywood

Det var ikke noen hvilken som helst by i USA, nærmere bestemt underholdningsbransjens «Mekka» – Los Angeles. Og i Hollywood var det Oscar-utdeling på samme tid.

Like etterpå, så kom det en mann bort å sa på samisk «Hollywoodas lea álo sápmelaš go mun lean dáppe!»

Jon Iver Eira Tellefsen

Tellefsen og kjæresten ble invitert på den Norske Oscar-festen på fasjonable Four Seasons Hotel i Beverly Hills. Der opplevde han noe spesielt.

– Vi var «fashionably late», som alle samer har for vane å være. Jeg hadde tatt på meg kofta, og kjæresten hadde tatt på seg sin blodferske, lange og lekre ballkjole, i matchende rødt. Da vi kom stilte vi oss bakerst for å se hva vi hadde begitt oss ut på.

Hviskingen startet umiddelbart, og hele salen snudde seg mot dem.

– Da fikk vi innvendig panikk, men klarte å skjule det med påtatte smil. En eldre, elegant herremann, verten, kom kjapt bort til oss og sa: «Så fantastisk hyggelig at dere kunne komme! Kom, jeg har noen dere må møte.» Så dro han oss bort til kulturminister Hadia Tajik og sa «Hadja, du må møte Jon Iver og Åsa!».

Det unge kjæresteparet visste ikke helt hva de skulle si, men fikk likevel i gang en samtale.

– Like etterpå, så kom det en mann bort å sa på samisk «Hollywoodas lea álo sápmelaš go mun lean dáppe!» (I Hollywood er det alltid en same når jeg er her! red.anm.) Jeg ble paff, og han introduserte seg som Jan Gunnar Furuly, journalist i Aftenposten. Han hadde vært med til LA da Veiviseren var valgt ut som Norges Oscarkandidat. Så sa Furuly at vi må få tatt noen bilder av oss, og han stilte oss selvfølgelig opp rett foran skjermen, foran absolutt alle. Etter dette måtte vi få oss litt champagne, og kvelden ble etter hvert veldig minneverdig.

– Blomstrer til hver sin tid

Plata «Moonflower» og musikken til Ivvár går under sjangeren samisk poprock. Samtlige låter har en historie å fortelle.

– Sangen Moonflower handler om at alle blomstrer til hver sin tid og på hver sin arena. Den er også en fortelling om et forhold mellom mor og barn, og hennes evige kjærlighet og frykt for barnet. Efiáltis handler om mobbing og annerledeshet, og hva vi går glipp av når vi ikke ser forbi vår egen trangsynthet. Zhakralhou dreier seg om rasisme og undertrykking.

«Moonflower» ligger nå ute på iTunes.