NRK Meny
Normal

– Høyres samepolitikk står ved lag

Høyres stortingspolitikere sier det er uaktuelt for regjeringen å gå inn for regjeringspartner FrPs samepolitikk.

Intervju med Kåstein Eidem Løvaas, Bjørn Lødemel og Ellen Kristina Saba.

Storingsrepresentant Kårstein Eidem Løvaas, statssekretær Ante Bals, sametingsrepresentant Ellen Kristina Saba, sametingsrepresentant Lars Philip Paulsen og stortingsrepresentant Bjørn Lødemel smiler til fotografene.

Regjeringen vil ha som mål at urfolk og minoriteter skal få utvikle sitt språk, sin kultur og sitt samfunnsliv.

Regjeringsplattformen, H og FrP

– Sametinget skal bestå og om det har vi klare formuleringer i regjeringsplattformen (ekstern lenke). Vi skal videreføre et godt samarbeid med Sametinget. For oss i Høyre er det også viktig å ha et godt samarbeid med våre folk i Sametinget. Det samarbeidet skal utvikles videre, understreker stortingsrepresentant Bjørn Lødemel (H).

Lødemel har engasjert seg i samiske spørsmål på Stortinget. Han er Høyres samepolitiske talsmann på Stortinget og var blant annet saksordfører da Sametingets årsmelding ble behandlet (ekstern lenke) i Norges folkevalgte parlament.

– Jeg jobber jo med samepolitikk i kommunalkomiteen. Jeg har vært saksordfører for behandlingen av Sametingets årsmelding i vinter. Derfor er det for min del veldig nyttig å komme på besøk til Sametinget, sier Lødemel.

– Sametinget er viktig for demokratiet

Høyres samarbeidspartner i den blåblå regjeringen, Fremskrittspartiet (FrP) har i flere år tatt til orde for nedleggelse av Sametinget og å skjære kraftig ned på bevilgningene til samiske formål, men dette er imidlertid ikke aktuell politikk for regjeringen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Sametingspresidenten viste Frps Per Sandberg Sametinget

FrPs nestleder Per Sandberg og sametingspresident Egil Olli (Ap) i hyggelig passiar på Sametinget i mars 2011. Da uttalte Sandberg at Sametinget egnet seg best som hotell.

Foto: Sigve Nedredal / NRK

I regjeringsplattformen fremgår det at Regjeringen vil:

  • Bevare Sametinget og konsultasjonsordningen mellom Sametinget, Stortinget og regjeringen.
  • Etablere et samarbeid på tvers av grensene når det gjelder samiske språk.
  • Ta vare på nasjonale minoriteters kultur.
Erna Solberg og Aili Keskitalo

Statsminister Erna Solberg og sametingspresident Aili Keskitalo.

Foto: Torgeir Varsi / NRK

Statsminister Erna Solberg (H) understreket at Sametinget er viktig for demokratiet da hun 21. januar i år møtte sametingspresident Aili Keskitalo (NSR) i Tromsø.

I forbindelse med møtet understreket statsministeren at regjeringen vil videreføre dagens samepolitikk.

Styrke samarbeidet med sametingsgruppa

I forbindelse med forrige ukes plenum på Sametinget var stortingspolitikerne Kårstein Eidem Løvaas (familie- og kulturkomiteen, Vestfold) og Bjørn Lødemel (kommunal- og forvaltningskomiteen, Sogn og Fjordane) på todagersbesøk i Karasjok.

Målet for besøket var å følge de to første dagene av plenum, møte partiets sametingsgruppe og å snakke om hvordan samarbeidet mellom stortingsgruppa og sametingsgruppa kan styrkes.

– Jeg tror det er viktig at vi fortsetter å utvikle dette samarbeidet. Nå hørte vi fra talerstolen i dag skrytt av at samene er i en heldig stilling sammenlignet med mange andre urfolk i mange land. Det betyr imidlertid ikke at vi kan sovne. Vi må hele tiden tenke fremover og sørge for et så godt samarbeid som mulig mellom Stortinget og Sametinget, sier Eidem Løvaas.

Ellen Kristina Saba

Sametingsrepresentant Ellen Kristina Saba (H).

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

I inneværende periode har Høyre to representanter på Sametinget, nemlig Lars Filip Paulsen fra Vesthavet valgkrets og Ellen Kristina Saba fra Østre valgkrets.

– Jeg synes det er veldig fint at vi får besøk fra Stortinget. Derfor er vi i Høyres sametingsgruppe veldig stolte. Jeg ser veldig positivt på at samarbeidet mellom sametingsgruppa og stortingsgruppa skal styrkes. Uten engasjert stortingspolitikere vil Sametinget bli veldig svakt, tror Saba.

Hvilket budskap har du til dine venner fra Stortinget?

– Kom oftere til Sametinget! Det er så hyggelig å ha dere på besøk. Jeg tror nok vi vil se mere til disse guttene her, uttaler Ellen Kristina Saba og smiler bredt.

Det er ikke første gang Kårstein Eidem Løvaas besøker Sametinget.

Regjeringspartia og samarbeidspartia viser til at det er viktig og berikande for Noreg å ta vare på samisk språk, kultur og tradisjonar.

Bjørn Lødemel (H) på Stortinget

– Familie og kulturkomiteen var på besøk her i vinter. Det var den første komitereisen for den nye komiteen. Allerede da bestemte jeg meg for at jeg ville komme tilbake for å følge plenum. En ting er å høre om det og å se det når det er en tom bygning, men det er noe helt annet å være tilstede når debatten pågår. Så langt har det vært veldig givende, fastslår Eidem Løvaas.

Han mener at flere møter ansikt-til-ansikt vil føre til at samarbeidet styrkes.

– Jeg tror nettopp at vi er tilstede i hverandres arenaer er en veldig viktig del av det. Det er viktig å ha personlige relasjoner, at vi møter hverandre og blir kjent med hverandre. Det gjør at det er lettere å løfte røret eller å sende en e-post når man kommer til en utfordring eller til et punkt der skoen trykker. Da er det ofte også enklere å løse utfordringen, forklarer Eidem Løvaas.

– Videreføre konsultasjonsordningene

Bjørn Lødemel har en klar formening om hvordan samarbeidet mellom Stortinget og Sametinget skal styrkes.

– Vi må videreutvikle de konsultasjonsordningene som eksisterer. Samtidig må vi ha et nært samarbeid fra sak til sak. Folk fra Sametinget må gjerne komme på besøk til Stortinget når aktuelle saker behandles, og nå er vi her på Sametinget. Her møter vi blant annet våre folk fra Høyre. Men vi har også møtte andre representanter for Sametinget. På denne måten fanger vi opp mange viktige saker for det samiske folket, forklarer Lødemel.

Han mener at Sametinget er viktig for det norske demokratiet.

– Det er en viktig arena for å fremme samepolitikk. Det er en viktig arena for å videreutvikle den politikken som samene ønsker å føre. Det er også en samarbeidspartner for Stortinget. For oss i Høyre er det viktig å være her og å lære. Det er alltid slik at nå man møter folk ansikt til ansikt så får man også en god dialog. Derfor er disse dagene her på Sametinget viktig, understreker Bjørn Lødemel.