NRK Meny
Normal

– Høyre har bedre samepolitikk

Høyreleder Erna Solberg mener at Høyre må få plass i Sametinget igjen.

Erna Solberg
Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

– Vi har bedre samepolitikk enn den dagens regjering har, vi har sørget for et veldig klart fokus på samisk språk, og på samisk kultur, sa Solberg under Høyres landsmøte.

Solberg trekker også frem at Høyre har fått til en ordning hvor regjeringen pålegges konsultasjoner med Sametinget før viktige beslutninger i samiske spørsmål tas.

GULDAL: OLGEŠBELLODAGA SÁMEPOLITIHKKA BUORET

– Sørge for at det ikke blir splittelse

– Hvis man skal inn i Sametinget, må man være opptatt av at samiske barn får samme språklige rettigheter og den samme språklige utviklingen som norske barn har. Og at den samiske kulturen utvikler seg videre, sier Høyre-lederen.

Solberg mener at man må også sørge for at det ikke blir en splittelse mellom den samiske og den norske befolkningen lokalt.

Høyres mulige samarbeidspartner vil legge ned Sametinget

Fremskrittspartiet kan bli Høyres nye samarbeidspartner. Og når Høyre-lederen blir spurt om partiet hennes kan leve med Fremskrittspartiets målsetning som er å legge ned Sametinget, svarte hun:

– Det er en dårlig begrunnelse for å gå inn i Sametinget.

Solberg la vekt på at Høyre ikke har tenkt å legge ned Sametinget, og at de ikke kan ta ansvar for hva andre partier har i sine partiprogrammer.

Samepolitisk stand på landsmøtet

Robert Gærnæ (H)

Robert Gærnæ (H)

Foto: Thor Thrane / NRK

Finnmark Høyre hadde satt opp et samepolitisk stand på Høyres landsmøte som ble avholdt i helga. Lederen i Finnmark Høyre, Robert Gærnæ mener at Sametingsvalget blir kjempeviktig for Høyre.

– Dette blir ikke viktig bare i Finnmark, men over hele landet. Målsetningen er å komme inn med betydelig antall representanter til Sametinget, sier Gærnæ.

GULDAL: OLGEŠBELLODAT SÁMEDIGGÁI