NRK Meny
Normal

– Frp farer med grove beskyldninger om meg

– Det er grovt av stortingsrepresentant Jan-Henrik Fredriksen (Frp) å tillegge meg meninger utfra min etnisitet, sier fiskeri-og kystminister Helga Pedersen.

Helga Pedersen
Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Bakgrunnen for statsrådens reaksjon er utspillet fra  Jan-Henrik Fredriksen i forbindelse med Kystfiskeutvalgets forslag om å gi fisken tilbake til finnmarkingene.

Han mener at Helga Pedersen har påvirket Kystfiskeutvalgets arbeid, og at fiskeriministeren som har samisk far og norsk mor har bidratt til at forslaget lukter særbehandling av samer.

Dette til tross for at  utvalget foreslår at alle finnmarkinger, uansett entisitet, skal få førsteretten til å fiske i fjorden og nært kysten.

Avviser beskyldningene

Stortingsrepresentant Jan Henrik Fredriksen ( Frp )

Stortingsrepresentant Jan-Henrik Fredriksen (Frp)

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Helga Pedersen avviser beskyldningen fra Jan-Henrik Fredriksen.

– Det er en fullstendig udokumentert påstand. Jeg skulle ønske Fremskrittspartiet kunne diskutere innholdet i Kystfiskeutvalgets innstilling istedenfor å drive med konspirasjonsteorier, sier Pedersen.

Uavhengig utvalg

Hun viser til at Kystfiskeutvalget er et uavhengig utvalg oppnevnt av regjeringen etter konsultasjoner med Finnmark fylkeskommune og Sametinget.

– Tilrådninger som Kystfiskeutvalget har kommet med, står for utvalgets regning. Nå skal det ut på bred høring. Først når høringsrunden er avsluttet, vil jeg og regjeringen ta stilling til utvalgets forslag, sier Helga Pedersen.

– Få ham vekk

Styremedlem i Finnmark SV, Elin Henriksen fra Sør-Varanger, sier til avisa  Finnmarken at hun er forbannet på Jan-Henrik Fredriksen.

– Dette er rein rasisme og sterk trakassering av Helga Pedersen. Vi kan ikke godta at en stortingsrepresentant holder på sånn. Dette er så alvorlig at han bør søke om permisjon fra Stortinget. De må da ha en vararepresentant de kan sette inn i stedet for, sier Henriksen til Finnmarken.

– Skam for Finnmark

Hun mener at Fredriksen gjør skam på Finnmark og Sør-Varanger hvor han  kommer fra, og mer skade enn nytte for seg.

Også fylkesvaraordfører Ann-Solveig Sørensen synes utspillet til Jan-Henrik Fredriksen er uverdig og frekt.

– Det er tragisk når politikk blir ført på den måten, sier Sørensen til Finnmarken.

– Bør be om unnskyldning

Kystfiskeutvalgets leder, Carsten Smith , avviste allerede dagen etter påstandene på det sterkeste fra Fredriksen.

Valgforsker Frank Aarebrot  mener at Fredriksen farer med usakeligheter, og at det nærmer seg etnisk hets.

– Helga Pedersen fortjener en unnskyldnig fra Jan-Henrik Fredriksen, sa Aarebrot til NRK.

– Lukter dårlig

Også NRK-veteran Bjørn Hansen har reagert:

– Dette er en form for kodespråk som prøver å ramme henne på hennes entisitet. Påstanden er falsk og kodet i rasistisk retning. Jeg synes det lukter dårlig, sa Bjørn Hansen like etter å ha hørt Fredriksens uttalelser.

Fredriksen har senere uttalt at han verken vil trekke uttalelsene tilbake eller be om unnskyldning.