Hopp til innhold

– Grønland kan lære mye av Norge

Grønland er i startgropa av det de håper på kan bli et nytt oljeeventyr. Den grønlandske statministeren mener at de har mye å lære av de erfaringene Norge har gjort som oljenasjon.

Kuupik Kleist

Grønlands statsminister Kuupik Kleist under sitt besøk på Kårstø i forrige uke.

Foto: Carl Eltervaag

– Jeg tror i grunnen vi kan lære alt. Grønland er i startfasen i et forhåentligvis kommende oljeeventyr. Vi er i gang med å bygge opp det offentlige system både for forvaltning og management, alt som har med offentlig styring å gjøre, oljeselskaper og det offentliges inntekter fra oljeaktivitetene, forklarer Grønlands statsminister Kuupik Kleist til NRK Sápmi.

Han var i spissen for den grønlandske delegasjonen som i forrige uke besøkte et gassterminalen på Kårstø i Stavanger. I tillegg til Kleist besto den grønlandske delegasjonen av næringsminister Ove Karl Berthelsen og Danmarks ambassadør til Norge Hugo Østergaard-Andersen.

– Vi er her for å få dele noen av de erfaringene som Norge har gjort seg i løpet av de siste 25 årene, sa Kleist under besøket.

– Ingen kommersielle funn

Dypvannsboringene utenfor kysten av Grønland ble startet sommeren 2010, og det er gjort funn som tyder på at det finns olje der. Imidlertid er det ennå ikke gjort funn som kan gi kommersiell lønnsomhet.

Boreplattformen Stena Don fra Cairn Energy.

Cairn Energys plattform Stena Don er en av plattformene som er brukt i prøveboringene utenfor Grønland.

Foto: HO / Reuters

– Det er ennå ikke gjort noen kommersielle funn, men vi har veldig positive indikasjoner. De undersøkelsene som er gjort til nå indikerer at det kommer til å bli gjort lønnsomme oljefunn i overskuelig fremtid. Derfor er vi forhåpningsfulle, sier Kleist.

Grønland er en del av det Danske Riksfellesskap og fikk selvstyre i 1979. Den 21. juni 2009 ble selvstyret utvidet å gjelde de fleste områder, bortsett fra i utenriks- og sikkerhetspolitikken.

I tilfelle det blir gjort lønnsomme og drivverdige oljefunn utenfor kysten av Grønland, så kommer Grønland og Danmark i begynnelsen til å dele de eventuelle oljeinntektene broderlig.

– Vi har gjort en avtale med den danske stat om at vi skal dele de eventuelle oljeinntektene 50/50 til det når et nivå som gjør at oljeinntektene kan erstatte den danske stats tilskudd til Grønland. Deretter tilfaller alle inntektene Grønland, opplyser Kleist.

– Alltid en risiko

Sommerens prøveboringer ble gjennomført av det skotske selskapet Cairn Energy. Også andre store internasjonale oljeselskaper har begynt å vise sin interesse for Grønland.

En del av mannskapet på Stena Don.

Fra Cairn Energys plattform Stena Don.

Foto: cairnenergy.com

– Det er alltid en risiko, særlig i et lite samfunn som det grønlandske. Det er derfor vi prøver å lære av de erfaringene som er gjort internasjonalt. Vi prøver å oppruste vårt eget system slik at vi skal kunne matche de store internasjonale selskapene, men det skal erkjennes at det er en latent risiko for å feile. Derfor vil vi prøve å forberede oss så godt som mulig, sier Kleist.

Blant annet vil Grønland kjøpe konsulenttjenester fra andre land, som for eksempel Norge.

– Vi er åpnen ovenfor Statoil. Vi er åpne ovenfor alle andre selskaper, som måtte oppfylle de krav som vi stiller om økonomisk beredskap, sikkerhet og miljøberedskap. Norge har et veldig godt rykte innenfor oljebransjen, sier Kleist.

– Grønland interessant for Statoil

Rúni M. Hansen er direktør for Statoil Færøyene/Grønland, og han sier at et eventuelt oljeeventyr utenfor kysten av Grønland absolutt er interessant for det statlige norske oljeselskapet.

Statoils nye logo
Foto: StatoilHydro

– Statoil fokuserer på Grønland, og vi har nettopp fått utdelt 12 lisenser på kysten av Vestgrønland. I tillegg er vi aktive på Østgrønland. Så det er et område vi vil se på i fremtiden og satse på. Vi skal gjøre noen seismiske undersøkelser og lage et arbeidsprogram, så får vi se hva fremtiden bringer, forklarer Hansen.

Korte nyheter