– Forklarer ikke spliden

Filmekspert er skuffet over dokumentaren Fjellfinnhuas manglende forklaring på spliden mellom nordmenn og samer.

Dokumentaren Fjellfinnhua
Foto: Sigve Nedredal / NRK

Guro Saniola Bjerk

Guro Saniola Bjerk var selv tilstede under visningen av dokumentaren.

Foto: Sigve Nedredal / NRK

På onsdag ble dokumentaren "Fjellfinnhua" vist for publikum på Tromsø Internasjonale Filmfestival.

Filmskaper Guro Saniola Bjerk har laget dokumentaren som følge av den massive debatten som oppsto etter at hun på samefolkets dag sa ordet "Fjellfinnhua" på direktesendt radio.

– Det burde jeg ikke sagt, det ble jo kjemperabalder i ettertid. Og det fikk meg til å tenke på hvorfor folk var så sint på hverandre og hva var bakgrunnen for hatet mellom den samiske og den norske befolkningen i Finnmark, sier Bjerk.

– Faktafeil og unøyaktigheter

Og nå får Bjerk så ørene flagrer. Både Mari Boine og Nils Utsi går ut med sterk kritikk etter å ha sett filmen.

– Hun bruker seg selv på en ærlig måte, men filmen skjemmes av en rekke unøyaktigheter og grove faktafeil. Man burde kunne forvente en mer balansert fremstilling når filmskaperen har holdt på med dette i syv år, sier Boine til Aftenposten.

Skuespiller Nils Utsi har selv medvirket i filmen, men er i likhet med Boine ikke fornøyd med resultatet.

– Filmen er blitt en skivebom. Kildeutvalget er grovt ensidig. Uttalelser som gjentas og gjentas om at samer har fått etniske særrettigheter i Finnmark, har overhodet ikke rot i virkeligheten. Finnmarksloven gir lik rett til utmarksressurser for alle innbyggere i Finnmark, uansett om de er norske eller samer, sier Utsi til avisa.

– Gikk ikke dypt nok

Åsa Simma er filmskaper og sitter i styret i Nordnorsk filmsenter. Hun var en av de mange som så dokumentaren. Hun var skuffet rett etter forestillingen.

Åsa Simma

Filmskaper Åsa Simma

Foto: Sigve Nedredal / NRK

– Kanskje jeg hadde altfor høye forventninger til dokumentaren. Jeg synes ikke dokumentaren forklarer godt nok hvorfor spliden mellom samer og nordmenn har oppstått, sier Simma.

Hun etterlyser i dokumentaren fagpersoner som kan forklare hvorfor denne splittelsen har oppstått. Hun tror ikke dokumentaren vil skape større forståelse mellom samer og nordmenn.

– Håper den skaper debatt

Bjerk sier at hun vet at hun er inne på et hett tema og hun håper dokumentaren skaper debatt. Hvis ikke den skaper debatt, så føler hun at hun ikke har lyktes.

– Jeg har brukt min kunstneriske frihet til å høre på den vanlige mannen i gata. Jeg har bevisst styrt unna forskere og bedrevitere i dokumentaren. Jeg har valgt vanlige personer som lever med denne problemstillingen daglig, sier hun.

Salen var fullsatt under forestillingen

Salen var fullsatt under forestillingen

Foto: Sigve Nedredal / NRK

Korte nyheter

 • Samisk uke for første gang

  Synliggjøring av samisk mat, samisk litteratur, panelsamtaler, foredrag og duodje. Det er bare noe av innholdet i historiens første samiske uke i Narvik kommune som åpner på mandag. – Målgruppa er alle innbyggere i kommunen, og ikke minst alle aktører som kan ha aktiviteter i en markering av samisk kunst og kultur, heter det i forordet til det mangfoldige programmet. Medlem av planleggingsgruppa, Vibeke Larsen, sier til avisa Fremover at det er viktig at det ikke bare blir det stereotypiske samiske. – Vi er også moderne mennesker, og en del av det vanlige samfunnet.

  Samisk mat
  Foto: Heidi Rode / NRK
 • Stáhtatjállen Suodjalusdepartementan

  Bent-Joacim Bentzen (Gb) la nammadum stáhtatjállen stáhtarádáj Odd Roger Enoksen Suodjalsudepartementan. Bentzen boahtá virges fylkaráden Nordlándan. Bentzen la ajtu Njárgas Nordlándan ja boahtá virges jåhtulakfylkaráden. Bentzen nammaduváj stáhtaráden bierjjedagá.

  Bent-Joacim Bentzen er fylkesråd for infrastruktur og samferdsel i Nordland fylkeskommune.
  Foto: Benjamin Fredriksen / NRK
 • Nammaduváj stáhtatjállen

  Fylkaráde Kristina Sigurdsdottir Hansen (Bb) la stáhtatjállen nammadum stáhtarádáj Bjørnar Selnes Skjæran Æládus – ja guolastusdepartementan. Kristina Sigurdsdottir Hansen la ajtu Færsuollus, ja la Honnesvágen årrum ja virgádam badjelasj 30 jage gånnå lij aj suohkanoajvve Davvenjárga gieldan jages 2007 gitta jahkáj 2019. Sigurdsdottir Hansen nammaduváj dán ámmádij stáhtaráden bierjjedagá.

  Kristina Hansen med cruiseskip i bakgrunnen
  Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK