NRK Meny
Normal

– Følelser kan kvele en viktig debatt

Debatten om den framtidige sametingspresidenten bør eller skal kunne samisk, raser på de sosiale mediene.

NRK Sápmis Facebook-side

Dette er tatt fra NRK Sápmis Facebook-side, og er en del av en av flere innlegg fra Mikkel Berg-Nordlie.

Per Klemetsen Hætta

Kommentator Per Klemetsen Hætta.

Foto: Privat

– Språk er et ømtålig emne. Det er knyttet til identitet, tilhørighet og personlige følelser og opplevelser, sier NRK Sápmi-kommentator Per Klemetsen Hætta når han forklarer engasjementet.

Han synes det er svært bra at mange har meninger og synspunkter om temaet. Nettopp fordi det dreier seg om følelser, kvier mange seg til å snakke om dette, mener han.

Her på NRK Sapmis Facebook-side (ekstern side, krever ikke innlogging) kan du lese flere synspunkter.

Tabubelagt tema

– Ingen har vel som mål å kvele en viktig debatt, men resultatet blir ofte dette når følelsene og det personlige tar det meste av oppmerksomheten. Dette fører til at en viktig debatt i det samiske samfunnet dempes og kveles. Hvis det blir slik at folk kvier seg for å reise en debatt om det samiske språket, så er ikke det med på å styrke språket. Da er det fare for at dette blir et tabubelagt tema, sier kommentator Per Klemetsen Hætta.

Både på NRK Sápmis Facebook-side og på de sosiale mediene har mange klare meninger og synspunkter om den framtidige sametingspresidenten skal eller bør kunne samisk.

Debatten har oppstått i kjølvannet av meningsmålingen NRK presenterte tidligere i uka. Her svarer 67 prosent av velgerne at presidenten bør kunne samisk, mens 25 prosent sier nei.

– Må pinadø lære seg samisk

Etter at sametingspresident Egil Olli sa dette til NRK tok debatten fullstendig av:

– Alle som har ambisjoner om å bli president, har muligheter til å lære seg samisk. Det synes jeg dem skal gjøre. Hvis vi mener noe med det samiske språk og at det er viktig og at det skal ha status, så må vi pinadø lære det. Nå har de et år på å lære det.

NRK Sápmis kommentator Per Klemetsen Hætta sier slike uttalelser treffer mange samer direkte.

– Når det blir snakk om at man har forventninger til at samer selv skal lære seg samisk, så provoserer det mange, sier han.