NRK Meny
Normal

– Flaut at Sametinget ikke svarer

Initiativtakerne bak krigsmonumentet «Muitu - Erindring» i Tana har ventet siden februar på svar på deres søknad til Sametinget.

Noen av initiativtakerne til krigsminnemonumentet

Noen av initiativtakerne sittende på krigsminnemonumentet. På bildet fra venstre: Kjell Anton Ballari, Tanas ordfører Frank M. Ingilæ, leder i Tana Historielag Ingrid S. Rolstad og Elisabeth Erke.

Foto: Frank Ingilæ

Arbeiderpartiet kritiserer sametingsrådet for at de ennå ikke har gitt svar på om de vil bidra med økonomisk støtte til krigsminnemonumentet «Muitu - Erindring» i Ruostefielbmá, som skal avdukes imorgen.

– Dette er nær historie som fortjener større plass både i vår lokale og nasjonale bevissthet, og jeg mener Sametinget kan bidra til å synliggjøre denne delen av krigshistorien blant annet gjennom økonomisk og politisk støtte til krigsmonumentet", sier Arbeiderpartiets parlamentariske leder Vibeke Larsen.

Kostnadsramme på 1,4 millioner kroner

Den totale kostnadsrammen for prosjektet og avdukingen er på cirka 1,4 millioner kroner.

Hittil har de samlet inn totalt 970.000 kroner. Også Sametinget har fått en søknad fra historielaget allerede i februar. Men per dags dato har de ennå ikke fått noe svar fra Sametinget.

De største bidragsyterne er Forsvarsdepartementet med 350.000 kroner, mens Finnmark fylkeskommune, Fylkesmannen og Tana kommune hver har bevilget 100.000 kroner.

– Det er flaut at sametingsrådet ennå ikke har gitt svar på om de vil bidra med økonomisk støtte til krigsminnemonumentet. Samtidig som monumentet minner oss om den dramatiske og sjelsettende krigsvinteren i nord, minner den oss også om stoltheten, pågangsmotet og viljen til å bygge opp samfunnet etter disse livsendrende hendelsene. Dette tilhører også den nære samiske historien og det skulle bare mangle at ikke Sametinget bidrar til "Muitu - Erindring", sier Vibeke Larsen.

Lover ingenting

Sametingsråd Henrik Olsen (NSR) beklager på Sametingets vegne på det sterkeste at det har tatt så lang tid å behandle søknaden.

Henrik Olsen

Sametingsråd, Henrik Olsen.

Foto: Harrieth Aira / NRK

– Det har vært vanskelig å finne ordninger hvor denne søknaden kan passe inn, derfor har den blitt liggende så altfor lenge i systemet, sier Olsen.

Han forteller at Sametinget har allerede bidratt til selve avdukingsarrangementet som er i morgen.

– Ved å gi 50 000 kroner til arrangementet er Sametinget med på finansieringen. og vi ser viktigheten at man i samisk sammenheng også markerer 70 års jubileet. Vi kan dessverre ikke love at vi kommer til å bidra med støtte utover det, men vi skal få søknaden opp på bordet raskt, så den får en sluttbehandling snarlig, sier Olsen.

Avdukingen av krigsminnemonumentet i Ruostefielbmá er i morgen, og plenumsleder Jørn Are Gaski kommer til å være der for å representere Sametinget.