– Sámi Grand Prix bør sendes på TV

En av veteranene i Sámi Grand Prix sammenheng, Iŋgor Ánte Áilu Gaup, reagerer på at arrangørene vurderer å ikke fornye avtalen med NRK Sápmi om å sende sang- og joikekonkurransen på radio.

Sámi Grand Prix

Sámi Grand Prix

Foto: Johan Ante Utsi

– Med tanke på hvilke teknologiske muligheter som finnes på å nå et størst mulig publikum, så virker det bakstreversk av arrangørene å vurdere å droppe radiosendingen i NRK Sápmi, sier Iŋgor Ánte Áilu Gaup.

I en årrekke har han deltatt som artist i Sámi Grand Prix, og reagerer i likhet med artist-kollega Niko Valkeapää, på nyheten om at arrangørene heller vil ha flere publikummere i salen framfor å nå ut til flere via eteren.

– TV-sending burde være målet

Produsent for Sámi Grand Prix, Klemet Anders Buljo, viser til at arrangørene har opplevd markant publikumsnedgang etter at de i samarbeid med NRK Sápmi begynte å sende konkurransen direkte på radio. Derfor vurdere de å avslutte dette samarbeidet, i håp om å få flere publikummere til heller å møte opp i konsertsalen.

Iŋgor Ánte Áilu Gaup

Iŋgor Ánte Áilu Gaup.

Foto: Anne Olli / NRK

Sámi Grand Prix-nestor Iŋgor Ánte Áilu Gaup, synes ikke noe om denne ideen.

– Sett fra artistenes og musikernes ståsted så er dette ikke noe godt forslag fordi vi ønsker jo å nå ut til flest mulig, og dessuten er det mange i Sápmi og Norden som ikke har anledning til å komme til Kautokeino påskelørdag, sier han.

Han utfordrer arrangørene heller til å få i stand en avtale om å kringkaste arrangementet på riksdekkende TV, og på den måten gjøre konkurransen mer attraktiv for publikum.

– Hvis arrangørene virkelig ville legge seg i selene så kunne de kanskje heller fått i havn en avtale om å kringkaste konkurransen på riksdekkende TV, både i Sverige, Finland og Norge, sier han.

Protester også på facebook

Sámi Grand Prix 2012

Flere burde gjøre som disse, nemlig komme til Báktehárji i Kautokeino for å oppleve Sámi Grand Prix live, ønsker arrangørene. Dette bildet er tatt under Sámi Grand Prix finalen i 2012.

Foto: Johan Ánte Utsi / NRK

Den årlige musikk- og joikekonkurransen Sámi Grand Prix har blitt arrangert siden 1990, og finner sted i idrettshallen Báktehárji i Kautokeino i påska. Siden midten av 90-tallet har også folk i resten av Sápmi hatt muligheten til å følge konkurransen direkte via NRK Sápmis radiosendinger.

Planene om å droppe radiosendingene har ikke gått upåaktet hen. På sosiale medier som facebook og twitter er det flere som reagerer på at de fra førstkommende påske kan risikere å ikke få høre Sámi Grand Prix på direkten på radio.

Fra musiker-kollega, Roger Ludvigsen, som i en årrekke har samarbeidet med Mari Boine, får Iŋgor Ánte Áilu Gaup støtte til ideen om TV-sending av konkurransen.

– Målet burde jo være å få det på TV, det kunne blitt en kjempesending for alle på påskeaften, skriver Ludvigsen på facebook.

Marie Therese Nordsletta Aslaksen.

Marie Therese Nordsletta Aslaksen.

Foto: Marita Valkeinen / Privat

Også flere sametingspolitikere har kommentert saken på facebook. Marie Therese Nordsletta Aslaksen, som representerer Samer bosatt i Sør-Norge, mener det er viktig å kringkaste Sámi Grand Prix.

– Synd at dette gjøres til et lokalt arrangement, vi er mange som er litt for langt unna Kautokeino, men likevel interesserer oss for samisk musikk, sier Nordsletta Aslaksen.

Hun er også enig med Ludvigsen og Gaup i at konkurransen burde kringkastes på TV.