NRK Meny
Normal

– Et viktig dokument

Det er stort behov for faglært arbeidskraft, viser nye tall. I dag hadde ordføreren i Karasjok gleden av å dele ut ti fag- og svennebrev.

Ordfører i Karasjok delte ut fagbrev

Fra venstre: Tom Hætta Lindbäck fikk fagbrev i IKT servicefaget, Ronny Peltopera fikk fagbrev i elektrikerfaget, ordfører Svein Atle Somby delte ut fagbrevene, Bror Ivar Salamonsen og Kim Ove Pettersen fikk begge fagbrev i betongfaget. Ikke alle ti hadde muligheten til å være med på utdelingen av fag- og svennebrev.

Foto: Marit Sofie Holmestrand/NRK

I dag var det første gang at Karasjok kommune hadde invitert til felles utdeling av fag- og svennebrev. Ti personer i Karasjok har nylig tatt fag- eller svennebrev.

Fag- og svennebrev er et avsluttende dokument etter fullført yrkesutdannelse. Fagbrev skiller seg fra svennebrev ved at det tas i andre yrkesfag enn håndverksfag.

– Et viktig dokument

Ordføreren i Karasjok synes det er gledelig at så mange i kommunen har valgt å ta fag- eller svennebrev.

– Vi synes det er veldig bra at folk i kommunen tar fag- og svennebrev, og slik viser at de kan faget. Det er et viktig dokument, sier Svein Atle Somby.

Kompetanse innen håndverksfag etterspørres av halvparten av bedriftene som har svart på NHOs kompetansebarometer for 2016, mens bare en av fire etterspør mastergrad. Det skriver adressa.no .

NHOs Kompetansebarometer viser også at medlemsbedriftene i byggenæringen fortsatt har et stort behov for faglært arbeidskraft.

Behovet for faglært arbeidskraft kan ikke dekkes bare gjennom å rekruttere ungdom til yrkesfag. Derfor vil regjeringen nå gi flere muligheten til å ta fagbrev, ved å etablere en ordning med fagbrev på jobb i samarbeid med partene i arbeidslivet, som en alternativ vei til fag- og svennebrev.

– Må bli flinkere å tilby lærlingeplasser

Ordføreren i Karasjok delte i dag ut fag- og svennebrev innenfor ambulansefaget, anleggsmaskinførerfaget, betongfaget, elektrikerfaget, helsearbeiderfaget og IKT-servicefaget.

– Det er en glede at vi har så mange fagfolk. Så er det også sånn at i mange yrker er det blitt sånn at hvis man vil ha en jobb, så må man ha fagbrev, sier Svein Atle Somby.

Når man skal ta fagbrev, så må man som lærling ta opplæring og praksis i et lærefag med en godkjent arbeidsgiver. Ordføreren tenker at Karasjok kommune må bli flinkere til å tilby lærlingeplasser.

– Ikke bare innenfor helse, men også innenfor andre fagområder, sier Somby og berømmer de lokale bedriftene som gir tilbud om lærlingeplass.

Utfordring å holde på kompetansen

Men det er en utfordring å holde kompetansen i kommunen, synes ordføreren. Nye tall viser at folketallet i Karasjok har gått ned det siste året med 40 personer, eller 1,5 prosent.

– Det er ikke en bra trend og den må vi forsøke å snu. Vi må se på hva som gjør at folketallet synker, sier ordføreren, som frykter at flere må flytte ut av kommunen for å finne jobb.

– Jeg vet ikke om vi har nok arbeidsplasser til alle de som i dag har fått fag- og svennebrev. Men kommunen er iallefall behjelpelig om noen vil starte opp eget foretak i kommunen. Vi hjelper gjerne folk som vil bo og jobbe i kommunen, sier Svein Atle Somby.