Hopp til innhold

– Et takk for sist fra Russland

Sjefen for NRK Finnmark kobler anholdelsen av presidentkandidat Aili Keskitalo med Berezhkov-saken.

Aili Keskitalo og Dmitry Berezhkov

Presidentkandidat Aili Keskitalo (NSR) sammen med den russiske urfolksaktivisten Dmitry Berezhkov.

Foto: Mette Ballovara / NRK

– Det er en innskjerping fra russiske myndigheter i forhold til regelverket at det faktisk blir fulgt. Når det gjelder Aili Keskitalo, så tror jeg dette henger sammen med at hun har vært litt for engasjert, da sett med russiske øyne, i Berezhkov-saken og at hun har uttalt seg kritisk i forhold til russiske myndigheter. Det tror jeg rett og slett er et takk for sist, mener Ruud.

Ruud har også en periode bak seg som NRKs korrespondent i Moskva og han har god kunnskap om russiske forhold.

Keskitalo engasjert i Berezhkov-saken

Russisk immigrasjonspoliti tok kl 17 torsdag ettermiddag lokal tid sametingspresidentkandidat Aili Keskitalo (NSR) inn til visumkontroll i Murmansk.

Morten Ruud

NRK Finnmark-sjef Morten Ruud tror ikke det er noen tilfeldighet at nettopp Aili Keskitalo ble anholdt av russisk politi.

Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

Hun deltok på et møte i regi av Den arktiske parlamentariker komiteen i Murmansk. Etter at hun hadde holdt et innlegg på møtet, kom senere fire politimenn for å anholde henne på hotellet hun befant seg i. Dette skjedde mens møtet fortsatt var i gang.

Dmitry Berezhkov er tidligere visepresident i paraplyorganisasjonen for russiske urfolk, RAIPON. Han var student ved Universitetet i Tromsø da han i juni ble han arrestert av norsk politi like etter at han kom hjem til Tromsø fra den store urfolkskonferansen i Alta.

Dette skjedde fordi russiske myndigheter hadde bedt om å få Berezhkov utlevert. De hevder at han har gjort seg skyldig i økonomisk kriminalitet, noe som han tilbakeviser på det sterkeste.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Aili Keskitalo

Aili Keskitalo (NSR).

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

NSR-leder og presidentkandidat Aili Keskitalo og leder Bjørn Engesland i Den norske Helsingforskomiteen har vært veldig engasjert i denne saken. Keskitalo har også kritisert russiske myndigheter for Berezhkov-saken.

– Jeg vil ikke spekulere i dette

Keskitalo sier at gårsdagens hendelse ikke er så dramatisk som mange vil ha det til, men hun synes likevel det er godt å være hjemme i Norge igjen. Hun vil ikke blande Berezhkov-saken inn i det som skjedde.

– Jeg ønsker ikke å spekulere i dette. Jeg fikk beskjed om at det var problemer med visumet mitt og jeg vedtok den boten som ble utstedt. Det er det eneste jeg vet om denne saken, sier Keskitalo.

NSRs presidentkandidat regner saken som ute av verden etter at hun nå allerede har betalt boten på 2000 russiske rubel. Hun sier også at hun absolutt ikke er skremt fra å reise til Russland igjen etter denne hendelsen.

– Da jeg tidligere i dag gikk gjennom den russiske grensekontrollen så ønsket de meg velkommen tilbake igjen. Jeg har stor tro på at det skal være uproblematisk for meg å besøke Russland igjen, tror Keskitalo.


Korte nyheter

 • Háliidit bissehit rádjárasttildeami

  Suopma lea bisseheamen Ruošša beale turisttaid boahtima Supmii. Ulbmilin lea easttit Suoma bokte johtima eará Schengen-riikkaide. Supmii beassá dan maŋŋá dušše fuolkevuođa, studerema ja humanitaralaš sivaid dihte. Áššis mearriduvvo loahpalaččat lagaš beivviin.

  Mearrádusa ákkastallet dainna ahte Suomas lea šaddamin čađajohtinriika Ruošša olbmuide ja dát dilli lea várálaš Suoma beaggimii riikkaidgaskasaš politihkas. Máŋggat riikkat leat juo gidden rájáid.
  Mannan vahkuloahpa áigge buot Suoma ja Ruošša rádjerasttildanbáikkiin ledje oktiibuot váili 17 000 johtti.

  Finland Russia
  Foto: Lauri Heino / AP
 • Sámi filmmat leat ožžon fuomášumi

  Nuortalaš filbmadahkki Katja Gauriloff ođđa filbmaprošeakta «Je'vida» lea vuoitán buoremus fikšuvdnafilbmaprošeavtta bálkkašumi Finnish Film Affair -dáhpáhusas Rakkautta- ja anarkiaa -festivála oktavuođas. Bálkkašumi sturrodat lea 3000 euro.

  Sunna Nousuniemi dokumeantafilbma «Boso mu ruovttoluotta» gis oaččui Moving People and Images -bálkkašumi Rakkautta- ja anarkiaa -festiválas. Bálkkašumi sturrodat lea 1000 euro.

  Boso mu ruovttoluotta, Sunna Nousuniemi
  Foto: Sunna Nousuniemi
 • Guovttis váldon gitta ja áššáiduhtton Oslo-báhčimiid oktavuođas

  Guokte albmá 30 ja 40 jagiin leaba ikte váldon gitta ja áššáiduhtton go navdet sudno oassálastán Oslo-báhčimiin geassemánu 25. beaivve, gos guokte olbmo goddo ja 21:s roasmmohuvve.

  Formálalaččat leaba soai áššáiduhtton searvamis terrordaguide.

  Nu čállá Oslo politiijaguovlu preassadieđáhusas.

  Albmás 40 jagiin lea somálalaš riikkavulošvuohta, ja albmás 30 jagiin lea ges norgga riikkavulošvuohta.