– Er som Elsa Laula Renberg

Laila Somby Sandvik (67) fra Karasjok har mottatt SNF-Sámi NissonForum/Samisk KvinneForum sin utviklingspris for 2009.

Laila Somby Sandvik
Foto: SNF-Sámi NissonForum/Samisk KvinneForum

SNF-Sámi NissonForum/Samisk KvinneForum mener de kan sammenligne Somby med den samiske pioneren Elsa Laula Stenberg.

GULDAL: – Lea dego Elsa Laula Renberg

– En foregangskvinne

Laila Somby Sandvik er født og bor i Karasjok, og SNF-Sámi NissonForum/Samisk KvinneForum trekker frem at hun har fremstått i offentligheten der man tradisjonelt ikke finner mange kvinner, og har vært et forbilde for mange.

SNF trekker frem innsatsen hennes i arbeidet med å fremme kvinners stilling og kjønnslikestilling, i arbeid for samiske barn og unge, som talskvinne for overgrepsutsatte og i tabu-saker, innen samepolitisk arbeid og som samisk tradisjonsbærer og formidler.

Hun har vært en foreganskvinne og SNF-Sámi NissonForum/Samisk KvinneForum sammenligner henne med Elsa Laula Stenberg (ekstern lenke).

– Artig med en slik sammenligning, men for å være ærlig når jeg ikke opp til arbeidet som Renberg og andre gjorde på den tiden, for det er noe det står respekt av, sier Somby.

– Hadde ikke ventet dette

– Jeg hadde ikke trodd at jeg skulle motta denne prisen, men er stolt over at jeg får den, og nå kan jeg jo bruke det SNF skriver om meg i fremtidige CV-er, sier en spøkefull Laila Somby Sandvik.

Gudrun Eriksen Lindi i SNF-Sámi NissonForum/Samisk KvinneForum, mener man skal ha respekt for det arbeidet Somby Sandvik har gjort.

Prisen- et diplom og en symbolsk pengegave på 1000 kroner ble tildelt Laila Somby Sandvik under årsmøtet i SNF-Sámi NissonForum/Samisk KvinneForum i oktober.

Korte nyheter

 • Den samiske filmen «Radji» vant pris på TIFF

  Den samiske filmen «Radji» vant prisen «Trømsøpalmen» under Tromsø Internasjonale Filmfestival (TIFF) i dag. Filmen er regissert av John Erling Utsi og Georg Gøtmark.

  Tromsøpalmen deles ut til den beste filmen i sideprogrammet Film fra Nord.

  Juryen begrunner blant annet med at filmen avdekker den systematiske undertrykkelsen av den samiske kulturen og levemåten, ved å lage grenser der det aldri har vært grenser før. Og ved lov, beskytter den sterke.

  Den brasilianske filmen Medusa vant to filmer - både Auroraprisen og Faith in Film-prisen.

  Tromsø Internasjonale Filmfestival
 • Beitekrise i Nordland

  Statsforvalteren i Nordland har erklært beitekrise for Ildgruben og Saltfjellet reinbeitedistrikt med tilbakevirkende kraft fra 15. desember til 31. januar. Beitekrisen er ekstraordinær og ikke en del av normale, årlige variasjoner. De ber folk som er på ute på tur om å vise hensyn hvis de møter på rein.

 • 24 958 ådå viesáda li koronas báddum

  Tjáledum la maŋemus jánndurin 24 958 ådå viesáda Vuonarijkan gesi l korona njåmmum.

  Dát la nælját biejvve njoammomlåhko l alemus. Åvdep biejve li låhko 16 877 dajs gudi li koronas njoammoduvvam.

  Koronatest
  Foto: Tore Ellingseter / NRK