NRK Meny
Normal

– En skam for Norge

I nærmere 30 år har sørsamene ventet på et nytt bygg for kultursenteret Saemien Sijte i Nord-Trøndelag. Historiker Steinar Pedersen refser norske myndigheter.

Samisk kultursenter i Snåsa

Arkitektene har gjort sitt for flere år siden i arbeidet for å få på plass et eget bygg for sørsamisk kultursenter Saemien Sijte.

Foto: Statsbygg

– Sørsamene er en av de samegruppene i Norge som jeg må si har fått den dårligste behandling i løpet av de 200 årene som Norge har hatt en Grunnlov, sier historiker Steinar Pedersen.

Pedersen var blant de som deltok på feiringen av Saemien Sijtes 50-års jubileum på Snåsa i Nord-Trøndelag sist helg.

Kraftsalve fra talerstolen

Steinar Pedersen

Historiker Steinar Pedersen håper at Stortinget får på plass en bevilgning til Saemien Sijte til 2015.

Foto: Siv Eli Vuolab / NRK

Godt over 200 personer besøkte kultursenterets feiring, noe som betyr at dagens lokaler i Snåsa var fyllt til randen. Ikke uventet ble også flere tiårs venting på nytt bygg et hett tema blant de fremmøtte.

Historiker Steinar Pedersen, som var en av foredragsholderen under jubileet, var ikke nådig i sin kritikk av myndighetene.

– Det er en skam for staten Norge at Saemien Sijte etter så mange års venting enda ikke er på Statsbudsjettet, sier Pedersen.

– Må manne seg opp

Pedersen minner om at det er et enormt etterslep hva gjelder bygging av samiske institusjoner

Til sammenligning ble byggingen av norske kulturinstitusjoner startet ganske få år etter 1814.

– Det ville vært en verdig markering av 200-års jubileet for Grunnloven og for 50-års jubileet av Saemien Sijte, at Stortinget nå manner seg opp og bevilger de midlene som skal til for at byggingen kan begynne, sier Pedersen.

– Trenger sterke aktører

Inge Ryan

Inge Ryan

Foto: Erik Waatland

Også Fylkesmann i Nord-Trøndelag, Inge Ryan, synes det er beklagelig at det sørsamiske kultursenteret på Snåsa ennå ikke er finansiert.

Tror du at det hadde tatt like lang tid å realisere dette dersom Saemien sijte hadde vært et norskt prosjekt?

– Hvis det hadde vært et prosjekt som sterke aktører står bak, så vil de alltid bli realisert fortere, og det er klart at sørsamene er en liten gruppe, som har blitt dårlig behandlet i mange år, men dersom sterkere aktører hadde støttet sørsamene, så hadde det fortere blitt realisert, sier Ryan.

Ryan har fortsatt tro på at Saemien Sijte vil få sitt nybygg, men han mener at dette har tatt altfor lang tid.

– Legger press på regjeringen

Birgitta Fossum

Birgitta Fossum.

Foto: Ristin Persson / NRK

Direktør ved Saemien Sijte, Birgitta Fossum, er glad for å høre at Fylkesmannen også mener at sørsamene har ventet mer enn lenge nok på dette kulturbygget.

Vi synes jo det er veldig bra at det er flere enn vi som ser urimeligheten i det at det her har tatt så lang tid og vi håper jo at dette kan være med å legge press på den norske regjeringen for å få det her realisert sier Fossum.