Hopp til innhold

– En drøm har gått i oppfyllelse

Folk fra hele landet feiret torsdag kongeparets 25 år på tronen. Flere av gjestene i Slottsparken måtte nesten klype seg selv i armene for å skjønne at de faktisk også var med på festen.

Joar Sten Olav Sargon Hætta

Joar Sten Olav Sargon Hætta er spent på om han får snakke med noen i kongefamilien under hagefesten.

Foto: Heaika Skum / NRK

– Helt fra jeg var en liten gutt på 5 år har jeg hatt en drøm om å få komme på Slottet, og denne opplevelsen er noe jeg kommer til å ha med meg som et spesielt minne for resten av livet, det er nesten uvirkelig å være her, sier Joar Sten Olav Sargon Hætta fra Kautokeino.

17-åringen har tidligere sett kongefamilien på slottsbalkongen, og var spent på om det kanskje var mulig å komme nærmere denne gangen.

– Selv om vi ikke er inne på selve slottet, så synes jeg det er veldig spennende å være her sammen med alle de festkledde gjestene, og hvem, vet kanskje jeg også får veksle noen ord med noen av medlemmene i kongefamilien, sier unggutten fra Indre-Finnmark, og med et lurt glimt i øyet.

Hagefest på Slottet

Kongefamilien ankommer hagefesten.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Stor ære

En annen koftekledt ung mann i Slottsparken, Isak Danielsen fra Snåsa, var også svært takknemlig for at han ble invitert av kongeparet.

– Dette er veldig spennende, det er en stor ære å få komme hit, sier Danielsen.

Det er godt å føle fellesskapet med de andre gjestene på en dag som denne, synes han.

Han har også registrert at det er invitert samer fra hele landet.

– Jeg synes det er fint at Kongen på en måte har invitert hele Norges befolkning, og samene er jo og en del av Norge, så jeg synes det er veldig fint at Kongen gjør det, sier Danielsen.

Isak Danielsen

Isak Danielsen fra Snåsa har også pyntet seg for kongeparet i dag.

Foto: Heaika Skum / NRK

Takker for gjestfriheten

Hagefesten i Slottsparken er kongeparets måte å takke det norske folk for gjestfrihet som de har kjent på sine reiser rundt om i landet.

– Etter at vi over mange år har reist rundt i Norge er det hyggelig å få være vertskap for alle dere som har kommet hit fra hele landet, sa Kong Harald i sin tale til gjestene.

Omlag 1500 gjester, 50 personer fra hvert av landets fylker og Svalbard, deltok i jubileumsfeiringen.

Da Kongeparet gjennomførte sin jubileumsreise langs kysten i sommer, ble det også arrangert hagefester i alle byene de besøkte.

Hele Kongens tale kan leses her.

Hagefest på Slottet

Alle fylker og Svalbard er representert på hagefesten i Slottsparken.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Korte nyheter

 • Anna Granefjell dan jaepien åarjelsaemien kultuvrebaalhkam åådtje

  Baalka Raasten Rastah'sne juekieji.

  Jurye jiehtieh "Dïhte vihkeles goh gïele-, kultuvre- jïh vuekieguedtijem orreme, dovne sov dajveektievoetesne jïh åarjelsaemien sïebredahken åvteste."

  Granefjell lïj NRK'n voestes åarjelsaemien journaliste, skïemtjesåjhtere, lohkehtæjja, jarkoestæjja, vytnesjæjja jïh organisasjovnebarkije.

  Bilde av Anna Granefjell, vinneren av sørsamisk kulturpris 2023.
  Foto: Solveig Norberg / NRK
 • Sortland: Kommuneoverlege fraråder å drikke vann fra naturen

  Onsdag meldte Folkehelseinstituttet (FHI) at det har vært en økning i antall personer smittet av harepest.

  Det var meldt om 54 personer som var smittet av harepest i august og september, med totalt 70 personer hittil i 2023.

  Høsten er nemlig høysesong for harepest, og nå er den også påvist i Sortland.

  Mattilsynet opplyste fredag at de hadde fått positivt prøvesvar på en hare funnet i Spjutvika. Det skriver Bladet Vesterålen.

  Harepest, tularemi, kan gi langvarig sykdom hos mennesker. Mennesker kan smittes gjennom å drikke vann i naturen, eller ved kontakt med gnagere og deres ekskrementer.

  Kommuneoverlegen anbefaler følgende forholdsregler:

  – Ikke drikk vann direkte fra naturen. Vannet kan drikkes etter koking eller annen desinfeksjon.

  – Unngå kontakt med syke eller døde harer og smågnagere. Bruk hansker hvis du må håndtere døde dyr og husk god håndvask etterpå.

  – Brønner eller oppkommer må sikres mot inntrenging av overflatevann og mot dyreliv som smågnagere og fugler. Inspiser brønner og oppkommer jevnlig. Fjern døde dyr eller annen synlig forurensning umiddelbart, og ikke drikk eller bruk vannet før det er gjort tiltak for å sikre at vannet er trygt

  – Ikke fei opp smågnagerlort (for eksempel muselort i hytta), men bruk heller en fuktig klut, og beskytt hendene med gummihansker.

  – Unngå å bli slikket av hunder og katter som nylig har vært i kontakt med et dødt eller sykt dyr, da de kan ha fått bakterien i munnhulen.

  Harepest
  Foto: Knut Fredrik Øi
 • Eieren fant elghund sin skutt

  Torsdag morgen fant jegerkollega og hundeeier Magnar Aslaksen en sørgelig opplevelse da hans elghund Loke (nær 2 år gamle) ble funnet død.

  Aslaksen var i fangst onsdag og dro med hunden sin fra hytta sin ved Idjajávrris til Nieiddaidvári fangstområde. Etter å ha gått i noen timer satte Aslaksen seg i en sandstrand for å koke kaffe. Hunden roet seg ned etter nærmere en halv time, før den luktet en elg og dro av gårde, som var siste gang Aslaksen så hunden i live.

  – Klokka var allerede litt over seks og det begynte å bli mørkt. Da jeg kom til stedet der hunden var, var det mørkt og jeg fant ikke hunden, selv om WeHunt viste at hunden var der. Det viste seg senere at jeg hadde gått bare noen få meter unna. Jeg ga opp og dro tilbake til hytta der jeg overnattet. Neste morgen dro jeg for å lete igjen, og da fant jeg hunden. Den var skutt, og det var et enormt hull rett mellom øynene, forteller Aslaksen.

  – Det første jeg tenkte på da jeg så det, var at det må ha vært en elg tyv i området og at hunden hadde funnet den. Heldigvis tok jeg en kaffepause og ble ikke med hunden, ellers kunne jeg også kanskje blitt skutt, sier Aslaksen alvorlig til Ávvir

  Aslaksen tok hunden med seg til hytta der han ringte politiet.

  Hunden ble funnet om lag 2,5 kilometer fra bilveien. Stedet ligger cirka to mil fra Karasjok, mot Lakselv. Politiet oppfordrer publikum som vet noe til å ta kontakt med dem. Dette skrev Ávvir