Hopp til innhold

– En drøm har gått i oppfyllelse

Folk fra hele landet feiret torsdag kongeparets 25 år på tronen. Flere av gjestene i Slottsparken måtte nesten klype seg selv i armene for å skjønne at de faktisk også var med på festen.

Joar Sten Olav Sargon Hætta

Joar Sten Olav Sargon Hætta er spent på om han får snakke med noen i kongefamilien under hagefesten.

Foto: Heaika Skum / NRK

– Helt fra jeg var en liten gutt på 5 år har jeg hatt en drøm om å få komme på Slottet, og denne opplevelsen er noe jeg kommer til å ha med meg som et spesielt minne for resten av livet, det er nesten uvirkelig å være her, sier Joar Sten Olav Sargon Hætta fra Kautokeino.

17-åringen har tidligere sett kongefamilien på slottsbalkongen, og var spent på om det kanskje var mulig å komme nærmere denne gangen.

– Selv om vi ikke er inne på selve slottet, så synes jeg det er veldig spennende å være her sammen med alle de festkledde gjestene, og hvem, vet kanskje jeg også får veksle noen ord med noen av medlemmene i kongefamilien, sier unggutten fra Indre-Finnmark, og med et lurt glimt i øyet.

Hagefest på Slottet

Kongefamilien ankommer hagefesten.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Stor ære

En annen koftekledt ung mann i Slottsparken, Isak Danielsen fra Snåsa, var også svært takknemlig for at han ble invitert av kongeparet.

– Dette er veldig spennende, det er en stor ære å få komme hit, sier Danielsen.

Det er godt å føle fellesskapet med de andre gjestene på en dag som denne, synes han.

Han har også registrert at det er invitert samer fra hele landet.

– Jeg synes det er fint at Kongen på en måte har invitert hele Norges befolkning, og samene er jo og en del av Norge, så jeg synes det er veldig fint at Kongen gjør det, sier Danielsen.

Isak Danielsen

Isak Danielsen fra Snåsa har også pyntet seg for kongeparet i dag.

Foto: Heaika Skum / NRK

Takker for gjestfriheten

Hagefesten i Slottsparken er kongeparets måte å takke det norske folk for gjestfrihet som de har kjent på sine reiser rundt om i landet.

– Etter at vi over mange år har reist rundt i Norge er det hyggelig å få være vertskap for alle dere som har kommet hit fra hele landet, sa Kong Harald i sin tale til gjestene.

Omlag 1500 gjester, 50 personer fra hvert av landets fylker og Svalbard, deltok i jubileumsfeiringen.

Da Kongeparet gjennomførte sin jubileumsreise langs kysten i sommer, ble det også arrangert hagefester i alle byene de besøkte.

Hele Kongens tale kan leses her.

Hagefest på Slottet

Alle fylker og Svalbard er representert på hagefesten i Slottsparken.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Korte nyheter