– EM passer ikke for Sápmi

Det samiske fotballforbundet FA Sápmi er ikke fornøyd med tidspunktet for når EM på Isle of Man skal spilles neste sommer.

Conifa World Cup 2014
Foto: Sergey Gavrilov/NRK / NRK

– Vi har hele tiden ønsket at slike mesterskap må spilles når det er fotballferie også hos oss, men her virker det som om man har tilpasset mesterskapet for de andre Conifa lagene som skal delta i det mesterskapet, sier trener for det samiske herrelaget, Isak Ole Hætta.

Også turneringen Conifa World Cup i Östersund i sommer, gikk på et tidspunkt som ikke passet for det samiske herrelaget, som ikke fikk med de beste spillerne.

Sápmi invitert

FA Sápmi var en av de 12 lagene som ble invitert til det første VM for Conifa, som ble spilt i Östersund. Det samiske fotballforbundet er også invitert til EM på Isle of Man neste sommer.

Landslagstrener Isak Ole Hætta

FA Sápmi trener Isak Ole Hætta er redd han ikke får med de beste spillerne til EM neste sommer, fordi mesterskapet ikke spilles i juli.

Foto: Kjell Are Guttorm / NRK

– Selv om dette kommer på et tidlig tidspunkt og vi kommer til å ha god tid til å få med spillere, er det ofte vanskelig å få med de beste om det seriespill i samme periode, vi prøvde på samme måte i år, sier Isak Ole Hætta.

Måtte flytte

Tre fotballforbund hadde ønsket å arrangere EM neste sommer, Abkhasia, Nagorno-Karabakh og Ellan Vannin (Isle Of Man). Tidligere i sommer sa Conifa president Per-Anders Blind at mesterskapet skulle gå i juli neste år, og at de hadde tre gode søkere.

Conifa president Per-Anders Blind

– Hotellproblemer på Isle of Man fører til at EM neste sommer flyttes, sier Conifa president Per-Anders Blind.

Foto: Kjell Are Guttorm / NRK

– Søknaden fra Isle of Man var den beste, og i utgangspunktet var det planlagt at mesterskapet skulle gå i juli, men når man startet arbeidet med å finne overnattingssteder for lagene, så viser det seg at ingenting er ledig i juli, sier Conifa president Per-Anders Blind.

Dette førte til at mesterskapet måtte flyttes til begynnelsen av juni.

Skal passe for alle

Conifa har som mål at slike store mesterskap skal passe for alle lag, slik at de beste kan være med, men neste sommer må mesterskapet flyttes.

– Vi så jo etter turneringen i Östersund at noen lag ble rammet av at de ikke fikk med de beste spillerne, men vi måtte se på problemene med at det ikke var ledige hotell og baner på det tidspunktet vi ønsket at mesterskapet på Isle of Man skulle spilles, forklarer Blind.

Ønsker mesterskapet

NRK Sápmi traff to fotballspillere fra Ellan Vannin i Östersund, under Conifa World Cupen sist sommer, og de ønsket at mesterskapet skulle bli lagt til øya.

Dette laget tapte finalen mesterskapet, men nå får de mesterskapet på hjemmebane neste sommer.

FA Sápmi er et av 12 lag som blir invitert til EM på Isle of Man neste sommer, og Per-Anders Blind mener forbundet nå har god tid til å løse denne utfordringen.

– Nå er de invitert til mesterskapet og har god tid til å ha kommunikasjon med de beste spillerne og klubbene deres, avslutter Blind.