NRK Meny
Normal

– Drifta i Karasjok skal avvikles

Styrelederen i RiddoDuottarMuseat sier at samarbeidet med museet i Karasjok snart er over.

Kåre Olli og De samiske samlinger

Styreleder Kåre Olli (Ap) sier at De samiske samlinger nå vil merke konsekvensene av at styret i eierstiftelsen av museet i Karasjok har sagt opp driftavtalen med RiddoDuottarMuseat.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Når eierstiftelsens styre for De samiske samlinger i Karasjok har sagt opp driftsavtalen med oss, så avslutter vi vårt virke i Karasjok. Når Karasjok kommune ikke har ytt noen midler til driften av museet i Karasjok, så er det ikke naturlig at vi ser etter andre lokaliteter der, sier styreleder Kåre Olli i RiddoDuottarMuseat.

Styrelederen viser til at det er eierstiftelsen for De samiske samlinger, som tidligere i år har sagt opp driftsavtalen med RiddoDuottarMuseat og at de nå tar konsekvensen av det.

– Når vi vet at både Kautokeino kommune, Porsanger kommune og Kvalsund kommune har støttet opp om driften av RiddoDuottarMuseat. Derfor vil det ikke være naturlig å forbli i Karasjok. Vi har også fått nokså klare signaler fra styret om at det ikke vil være aktuelt på nåværende tidspunkt, understreker Olli.

Hva skjer med de ansatte som dere har i Karasjok?

Anne Toril Eriksen Balto

Ordfører Anne Toril Eriksen Balto (Sp).

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Samtlige ansatte vil få tilbud om å fortsatt jobbe hos oss, men det er klart at det da betinger at de er villige til å pendle til dit hvor vi måtte ha behov for arbeidskraften deres, forklarer Olli.

Karasjok-ordfører Anne Toril Eriksen Balto (Sp) avviser at kommunen ikke har prøvd å finne en løsning på denne konflikten.

– Jeg har sagt til styret i RiddoDuottarMuseat at vi kan hjelpe dem med å finne lokaler i Karasjok, hvis de har ønske om det, forklarer Balto.

Har de hatt et slikt ønske?

– De har uttalt at de ikke lenger har noe her å gjøre og at de ikke lenger har noe ansvar for museet her. Da får det være opp til dem hva de finner på, men de har fått tilbud fra oss, bedyrer Balto.

Får støtte fra Museums- og historielaget

Styret for eierstiftelsen i De samiske samlinger er ikke de eneste som er misfornøyde med samarbeidet med RiddoDuottarMuseat, som har vart siden 2006.

Gudrun Eriksen Lindi

Gudrun Eriksen Lindi.

Foto: Liv Inger Somby / NRK

De samiske samlingers Muesums- og historielag støtter skilsmissen.

– Ingen hørte på eierstyret før de sa opp avtalen. Det er fortvilet at det måtte gå sånn, men vi er nødt til å se på en annen organisering. Slik det har vært nå i seks år har ikke gagnet museet, sier leder Gudrun Eriksen Lindi i De samiske samlingers Muesums- og historielag til papirutgaven av Ságat.

Med dette gir hun sin fulle støtte til eierstyrets beslutning om å kaste RiddoDuottarMuseat på dør fra nyttår.

Det er museumslaget som velger styret til museets eierstiftelse. Eierstiftelsen er imidlertid et selvstendig rettssubjekt, som museumslaget ikke kan diktere. Dette styret ledes av Thoralf Henriksen.

– Det blir skilsmisse fordi eierstyret ikke vant frem i forhold til drifta, forklarer Lindi til avisa. Hun viser til år med manglende vedlikehold og med stor grad av ansvarsfraskrivelse.

Lindi ser for seg at De samiske samlinger reorganiseres og blir et selvstendig nasjonalmuseum. Hennes løsning er at mueseet rustes opp til å bli en kunst- og museumspark.

80 prosent av kunsten forsvinner

RiddoDuottarMuseat har allerede begynt å lete etter et sted hvor kunsten fra De samiske samlinger kan flyttes.

Karen Elle Gaup

Museumsdirektør Karen Elle Gaup.

Foto: Ewa-Mari Hedman / NRK

– Vi har allerede henvendt oss til Porsanger kommune, Kautokeino kommune og Karasjok kommune for å finne ut om de har et sted der vi midlertidig kan oppbevare kunsten fra De samiske samlinger, forteller museumsdirektør Karen Elle Gaup ved RiddoDuottarMuseat.

Hun og de åtte andre ansatte i De samiske samlinger har allerede begynt å forberede seg til 1. januar 2014, da avtalen mellom RiddoDuottarMuseat og De samiske samlinger går ut.

– Det eneste stedet vi har fått svar fra er Kautokeino kommune. Vi skal ut av lokalene her i Karasjok innen 31. desember 2013, opplyser Gaup.

De samiske samlinger i Karasjok ble etablert i 1972, og har vært en del av RiddoDuottarMuseat etter at fire samiske museer ble konsolidert i 2006.

I lokalene til museet er det lagret rundt 900 kunstverk, og en god del av dette er kjøpt inn under Sametingets innkjøpsordning for samisk samtidskunst.

– Rundt 80 prosent av kunsten vil bli flyttet . De tilhører Sametingets innkjøpsordning for samtidskunst, forklarer Gaup. Dette betyr at rundt 720 kunstverk skal flyttes fra museet i Karasjok til et annet sted.

– Jeg vil se dokumentasjon

Styreleder i eierstyret for De samiske samlinger i Karasjok, Thoralf Henriksen vil ikke innse at det snart er slutt for det ærverdige museet i hjembygda hans.

Thoralf Henriksen

Styreleder Thoralf Henriksen.

Foto: Ewa-Mari Hedman / NRK

Han stiller seg undrende til at kunsten og andre eiendeler nå skal flyttes fra museet.

– Hvor skal de hente dette? Det er jo ikke avklart hva som er Sametingets eiendom. De må først komme med dokumentasjon på hva de faktisk eier. Kunsten befinner seg i vårt anlegg og derfor må de komme med dokumenter som viser at de eier dette, sier tydlig irritert Henriksen.

Er det ikke klart hva Sametinget har kjøpt inn?

– Det er ikke Sametinget som har kjøpt inn kunsten. Det er kjøpt med statlige midler. Det er staten som har bevilget penger til innkjøp av kunst og det står ikke noen steder at kunsten er Sametingets eiendom, hevder Henriksen.