Kvinneforum mener dette er krenkende

Samisk KvinneForum har klaget annonsen hvor sametingsrepresenant Marie Therese Nordsletta Aslaksen viser rumpa, inn til Forbrukerombudet.

Montasje

Her er faksimile (vil venstre) av annonsen hvor sametingsrepresentant Marie Therese Nordsletta Aslaksen poserer. Til høyre et bilde av samme Nordsletta Aslaksen på Sametingets talerstol.

Foto: Iris Egilsdatter/Eilif Aslaksen, NRK

I en annonse for en frisørsalong i hjemkommunen Tana viser sametingsrepresentant Marie Therese Nordsletta Aslaksen rumpa i full offentlighet.

– Jeg hadde ingen betenkeligheter med å stille opp. Dette er mitt bidrag til næringslivet, og mot slankehysteriet, sa hun til NRK i september.

Nordsletta Aslaksen representerer lista «Samer bosatt i Sør-Norge», og er nestleder i Sametingets møtelederskap.

– Støtende

Gudrun Eliissa Eriksen Lindi

Gudrun Eriksen Lindi i Samisk KvinneForum mener reklamen er krenkende fordi den fremhever kvinner som et seksualobjekt.

Foto: Liv Inger Somby / NRK

Samisk KvinneForum mener reklamen er kjønnsdiskriminerende, fordi kvinnen i reklamen er framhevet som et seksualobjekt. De mener også at reklamen er støtende i forhold til moral og verdier i det samiske samfunnet.

– Det føles krenkende, spesielt for voksne og eldre, at en annen viser bar rumpe. Det er nedsettende og uverdig at en person gjør dette, og likedan for de som blir utsatt for dette, skriver Samisk KvinneForum i klagen til Forbrukerombudet.

KvinneForumet stiller også spørsmål om det å vise bar rumpe i en reklame for frisørprodukter er ulovlig siden det ikke er noen sammenheng mellom bildet i reklamen og salgsvaren som er et frisøprodukt.

– Positivt kvinnebilde

Daglig leder for frisørsalongen Stars&Bangs, som står bak annonsen hvor Marie Therse Nordsletta Aslaksen er avbildet, ser ingen problemer med bildebruken.

– Vi kjører en kampanje hvor vi viser damer med ekte former, jeg mener at vi fronter et positivt kvinnebilde, sier daglig leder Kjell Arvid Hansen.

Han er ikke enig med KvinneForumet i at bildet framstiller kvinner som et seksualobjekt.

– Det er ikke ment som objektifisering av kvinner i det hele tatt. Her har vi tatt bilde av en voksen dame som er trygg på seg selv og sin egen seksualitet. Her viser vi fram ekte kvinner, og ikke usunne idealer, sier Hansen.

– Sex er naturlig

Kjell Arvid Hansen

Daglig leder i Stars&Bangs, Kjell Arvid Hansen mener at reklamen fronter et positivt kvinnebilde. - Her viser vi fram ekte kvinner, og ikke usunne idealer, sier han.

Foto: Bård Ivar Basmo

At bildet ikke har noen sammenheng med frisørprodukter avviser han blankt.

– Klart det er en sammenheng, her viser vi fram en modell med fantastisk hår og fantastisk make-up, og det er jo det vi selger, sier Hansen.

Han synes det er litt artig at Samisk KvinneForum har gått til det steget og klaget reklamen inn til Forbrukerombudet.

– Det viser tydelig hvordan syn de har på sex, det er jo litt morsomt, men jeg vil si at det er like naturlig som å spise og å gå på do. Hvorfor skal vi ikke kunne ta tak i det temaet også, sier Hansen, som ikke frykter noen reaksjoner fra Forbrukerombudet.

– Nei, det gjør jeg ikke, jeg kan ikke tro at de vil synes at dette er galt, sier Hansen.