– Dette var skikkelig kult

Riika Lantto fra Uleåborg i Finland viser stolt frem en levende kongekrabbe. Den skal snart skal kuttes opp, kokes i sjøvann og bli til en forfriskende lunsj.

Riika Lantto med kongekrabbe

Riika Lantto viser stolt fram en kongekrabbe, mens hun blir fotografert av sin ektemann.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Det er litt småkjølig, overskyet og lett bris, men ikke noe særlig til bølger å snakke om i det fiskebåten «Vesterelvjenta» legger ut på tokt fra Nesseby havn. Selv for skikkelige landkrabber betyr dette høyst levelige forhold ombord.

Vi er på vei til et hemmelig kongekrabbefelt i Varangerfjorden, og med seg har båten åtte finske turister og et TV-team fra NRK Sápmi.

Riika Lantto

Riika Lantto.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Jeg har virkelig lyst til å se kongekrabber for første gang i livet. Det har jeg aldri før sett. Derfor har jeg så veldig lyst til å få oppleve det, sier Riika Lantto fra Uleåborg i Finland. Hun er på ferietur i Finnmark sammen med sin ektemann Mikko Lantto.

Fru Lanttos største fritidsinteresse er fotografering, og til denne turen har hun spesielle forhåpninger om nye spennende motiver.

– Jeg liker nordområdene. Nå er det lenge siden sist jeg har vært i Norge. Derfor planla vi denne helgeturen til Finnmark. Jeg elsker å fotografere. Derfor håper jeg på å få tatt masse fine bilder, først og fremst av fugler og kongekrabber, forklarer Riika Lantto.

Samarbeid med et finsk turistfirma

Nessebyværingen Edgar Olsen startet safariselskapet for tre år siden. Han samarbeider med et finsk turistfirma i Utsjoki, som hjelper til med å skaffe turister.

– Det jeg driver med er opplevelsesturisme. Kongekrabben er da i hovedfokus, og turistene får se indre deler av Varangerfjorden. De får oppleve hvordan ting ser litt annerledes ut fra sjøen enn enn fra riksveien. Det er det jeg vil vise, forklarer Olsen.

Nesseby kirke

Nesseby kirke sett fra Varangerfjorden.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Edgar Olsen er yrkesfisker og driften av safariselskapet er med på å gi ham enda et økonomisk fundament i livet.

– Fiskeriene er veldig uforutsigbare. Når jeg bygde båt var dette med kongekrabbe med i planen. Jeg trodde ikke at det skulle være så stor pågang etter så kort tid, men det kan se ut som om dette er en ting utlendigene liker. Spesielt gjelder dette finner, sier Olsen.

I Norge ble den første kongekrabben tatt i Varangerfjorden i januar 1977, 150 km fra det stedet hvor de første krabbene ble satt ut på 1960-tallet. I norske farvann har den i dag sitt hovedutbredelsesområde langs kysten av Øst-Finnmark og Tana, og den ser ut til å spre seg vestover.

Langs Varangerfjorden finnes det i dag flere safariselskaper med kongekrabber som hovedfokus, blant annet i Bugøynes og Kirkenes. Alle disse tar del i fisket av en egen turistkvote. Totalkvoten på kongekrabbe for neste sesong er satt til 900 tonn hannkrabber og 50 tonn hunnkrabber i det regulerte området øst for Nordkapp, opplyser fiskeri- og kystdepartementet på sin internettside (ekstern lenke).

Lurt å passe på beina

Under den rundt to og en halv timer lange turen får vi oppleve hvor omskiftelig været i Finnmark kan være.

På tur utover fjorden er det duskregn, men straks vi er fremme ved det stedet der Edgar Olsen har satt ut teinene sine dukker sola opp. Ansiktene til alle ombord på «Vesterelvjenta» lyser opp. Både kapteinen og hans turister stråler om kapp med den livgivende «kula» langt der ute i verdensrommet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Edgar Olsen haler opp kongekrabbe

Edgar Olsen haler opp kongekrabbe, mens turistene følger spent med.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Alles blikk rettes mot Edgar Olsen i det han griper en lang stang med en krok i tuppen. Den bruker til å huke tak i en blåse som ligger i sjøen. Vaieren festes til en trommel, og en heiseanretning haler raskt opp teinen som ligger langt der nede i vannet.

Teinen tømmes deretter på dekk, og kongekrabber av forskjellig størrelse begynner å krabbe rundt til turistenes store forlystelse. De minste blir kastet tilbake i sjøen, slik at de skal kunne vokse opp og forhåpentligvis bli store og feite om noen år.

Plutselig begynner noen av kvinnene ombord å hyle. De har vært så opptatte av å følge med på det som skjer at de ikke har lagt merke til at krabbene har havnet rett ved beina deres. Kongekrabben ser fryktinngytende ut med sin «pansrede» kropp og kvasse klør.

Maten tilberedes ombord

De krabbene som blir igjen ombord får et brutalt møte med kaptein Olsen. Først blir de stukket i ryggen med en kvass kniv slik at de dør momentant. Så kuttes beina av dem og så havner de i en gryte ombord på «Vesterelvjenta».

Cirka 20 minutter etterpå er lunsjen servert. Den består av ristede brødskiver, kongekrabbe og majones.

Kongekrabbe

Avkuttede kongekrabbebein.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Dette var veldig godt. Helt fersk. Jeg har jo med egne øyne sett krabbene kravle rundt på dekk. Derfor er det veldig bra. Skikkelig smakfull lunsj, sier Riika Lantto i det hun spiser den første av flere brødskiver.

Hun synes at kongekrabbelunsjen er med på å sette spiss på en ellers spennende tur.

– Jeg tror jeg kommer til å huske denne turen resten av livet mitt. En meget spesiell tur. Været var glimrende, ikke sterk vind. Jeg har fått tatt mange fine bilder og krabbene smakte utmerket, sier Riika Lantto og gliser fra øre til øre.

Riika Lantto og hennes ektemann

Riika Lantto og hennes ektemann Mikko Lantto kommer i land etter en opplevelsesrik tur.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Korte nyheter

 • NM Snowcross Aarbortesne

  Dan hieljien Nøørjenmesterskape snowcrossine lea Aarbortesne. Dan hieljien dah stadioncross jih individuelle gaehtjieh.

  56 lea meatan, jih leah gaektsie ovmessie klaassh. Voestes heat daenbiejjien tsåahka 12:00 aelkieh.

  NM i snowcross i Verdal i helga.
  Foto: Eivind Aabakken
 • Høy militær aktivitet i nord foran storøvelse

  Totalt er 140 russiske krigsskip og støtteskip kalt ut på øvelser i havområdene som grenser til Russland. Forsvarets operative hovedkvarter understreker at øvelsesaktiviteten er varslet på vanlig måte og kaller det «trygt og forutsigbart».

 • Helsedepartementet: Går bort fra råd om jevnlig koronatesting

  Råd om jevnlig testing avvikles umiddelbart, opplyser Helse- og omsorgsdepartementet i en pressemelding.

  Smittetrykket er på et såpass høyt nivå at det ikke lenger er hensiktsmessig med råd om jevnlig testing, heter det i pressemeldingen.

  – Vi har nå en kraftig økning i antall smittede. Med så høye smittetall gir det mindre effekt å teste jevnlig. Vi justerer derfor i teststrategien og går bort fra rådet om jevnlig testing. Fra nå er det først og fremst personer med symptomer som bør teste seg, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol.

  Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol.
  Foto: Rahand Bazaz / NRK