– Dette har vi ventet på i 50 år

Innbyggerne i den lille sjøsamiske bygda Smørfjord i Porsanger gleder seg til den nye flytemoloen snart står ferdig.

Landfeste til flytemoloen i Smørfjord

Landfestet til flytemoloen i Smørfjord ble nylig støpt og skal være klar til bruk når slepet kommer om cirka to uker.

Foto: Edmund Grønmo / NRK

– Hvis denne moloen hadde kommet tidligere, så kunne kanskje noe av fraflyttinga fra bygda vært stoppet, tror fisker Bernt Wilhelmsen i Smørfjord.

Flytemoloen har en totalpris på 6.851.000 før moms og er et spleiselag mellom Porsanger kommune, Kystverket og Sametinget. Flytemoloen er produsert i Ulsteinvik og ferdigstillelsesdato er satt til 10. desember i år.

– Vi har fleipa med at vi skulle ha en 50-årsjubileum for ventingen på den nye moloen. Kanskje det egentlig er den måten vi burde markere det på. Nå var ikke jeg med da de startet med prosjektet for 50 år siden, men jeg har jo holdt på og jobbet med dette de siste årene. Det er noen som sier at ting tar tid, men så lang tid er det nok sjelden at et prosjekt tar akkurat så lang tid, sier Bernt Wilhelmsen.

– Gir en tryggere havn

Den nye flytemoloen vil bety mye for den lille fiskeflåten i Smørfjord. Først og fremst betyr det en tryggere havn.

– En flytemolo skal jo ha den samme funksjonen som en steinmolo. Vi har jo en vindretning som står rett på her i fjorden. Når det er aust og nordaust så er det nærmest umulig å ligge til kai her. Det er jo også et sikkerhetsaspekt ved det. Vi har disse små sjektene som vi ror frem og tilbake med når vi skal ombord. Sånn at både når det gjelder skjerminga av havna og det sikkerhetsmessige, så er dette et kjempefremskritt, sier Wilhelmsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Aktivitet på kaia i Smørfjord.

Til tider kan det være forholdsvis stor aktivitet ved havna i Smørfjord.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Fiskeren mener han flytemoloen vil bringe Smørfjord inn i en ny æra. De fasilitetene som finnes i bygda i dag er nemlig ikke mye å skryte av.

– Det vil bli en helt annen hverdag for fiskerne. Jeg tror ikke at fiskerne er helt klar over den forandringen i forhold til den havna vi har nå. Vi som har vært på andre plasser og rodd, vi ser jo hvilke fasiliteter de har der, mens vi har en havn som de hadde på 1930- og 1940-tallet. Jeg tror ikke man kan sammenligne en gang, sier Wilhelmsen.

– Dette skal feires

Slepet med den nye flytemoloen skulle egentlig ha kommet til Smørfjord i løpet av denne uka.

Gravemaskin i Smørfjord

En gravemaskin iferd med å grave ferdig landfestet til flytemoloen.

Foto: Edmund Grønmo / NRK

Havnefogden i Honningsvåg, Leif Gustav Prytz Olsen, kan imidlertid opplyse at på grunn av et lite uhell i Ulsteinvik, så vil slepet av flytebrygga først starte denne uka. Det betyr at flytebrygga ikke er fremme i Smørfjord før om cirka to uker.

– Det spiller ingen rolle. Vi har ventet i 50 år og da betyr ikke to uker noe fra eller til, sier Wilhelmsen og ler.

Porsanger kommune gratulerer fiskerne og brukerne i området med dette prosjektet. De lover en skikkelig åpningsseremoni når den tid kommer. Datoen er satt til 10. desember.

– Slik som jeg har forstått det så skal det bli en markering på kroa i Olderfjord. Det skulle jo nesten bare mangle at det ikke skulle bli en markering av dette prosjektet. Jeg gleder meg både til markeringen, men mest gleder jeg meg til å få moloen på plass, sier en glad og fornøyd Bernt Wilhelmsen.

Korte nyheter

 • Fint høstvær i vente

  Fra søndag stiger temperaturen og til uka er det varslet sol og nydelig høstvær i hele fylket. Ifølge Meteorologisk institutt er det ventet opp mot 15 grader enkelte steder.

  Vær, Meteorologene
  Foto: SKJERMDUMP
 • URBI: Thea forener samisk og kvensk

  Thea Thomassen fra Alta, kjent fra NRK Sápmis serie «URBI - Bare gjør det!» arbeider med et album der hun forener samisk og kvensk språk i musikken.

  – Nå er det min tur til å vise frem kulturen som har vært borte, sier hun.

  URBI - Bare gjør det! kan du se på NRK TV.

 • Gifter seg stadig i krematorium

  I 2018 besluttet Tromsø kommune å bytte navn fra Tromsø krematorium til et livssynnøytralt seremonihus med det samiske navnet "Sállir". Likevel står det fremdeles «Tromsø krematorium» på skiltet i oppkjørselen. Nå krever Human-Etisk Forbund at noe blir gjort, skriver iTromsø.

  Selv om husets funksjon er endret, er skiltet stadig det samme, som medfører at ektepar må gifte seg i "et krematorium".

  Krematorium
  Foto: Erling Bjørklund / NRK