– Dette hadde blitt et fint museum

Fersk meningsmåling viser at Fremskrittspartiet (FrP) og Høyre (H) ville hatt flertall på Stortinget. FrP-leder Siv Jensen drømmer om bruke sin makt til å legge ned Sametinget.

Siv Jensen og sametingsbygget

FrP-leder at Saemtinget er overflødig, men at bygget kunne ha blitt en flott museum.

Foto: Montasje: Dan Robert Larsen / NRK

– Sametingsbygget er en prakfull bygning, og kan sikkert bli et flott museum etter hvert. Det sa FrP-leder Siv Jensen etter sitt besøk på Sametinget onsdag.

FrPs store samepolitiske måsetning har lenge vært å legge ned samenes eget folkevalgte organ. Dette er fortsatt målet, bekrefter Jensen overfor papirutgaven av Finnmark Dagblad.

Besøkte lokale bedrifter og Sametinget

Jensen har hatt et hektisk program i Karasjok på grunn av flyforskinkelser i kjølvannet av vekterstreiken. Målet med turen var å besøke lokale bedrifter og Sametinget. FrP-lederen skulle egentlig ha besøkt Sametinget allerede i fjor, men da måtte hun avlyse da hun skadet ryggen på fisketur .

– Ja, målet for FrP er fortsatt å legge ned Sametinget. Nå ekstisterer imidlertid Sametinget fortsatt og da er det viktig for meg å se hvordan det fungerer, forklarer Jensen til Finnmark Dagblad.

Per Sandberg

Per Sandberg (FrP).

Foto: Åserud, Lise / NTB SCANPIX

FrP kommer stadig med mer eller mindre kreative forslag om hva et nedlagt sametingsbygg kunne brukes til. FrPs 1. nestleder, Per Sandberg, besøkte Sametinget i mai 2009. Da lanserte han sametingsbygget som et fremtidig hotell .

– Hvis man har behov for et hotell i turistsammenheng, så kan gjerne bygget brukes til det. Hva det skal brukes til får lokaldemokratiet ta seg av etter at vi har lagt ned Sametinget, sa Sandberg.

Sametingspresident Egil Olli (Ap) ønsket FrP-lederen varmt velkommen. Han har vært innom partiets landsmøte og da inviterte han Jensen til Karasjok.

– Jeg er stolt av både bygget og det vi driver med her. Der er en glede å vise FrP-lederen at det vi driver med ikke er så farlig, faktisk ganske samfunnsnyttig, sier en smilende Egil Olli til Finnmark Dagblad.

Rent blåblått flertall

På NRK og Norstats partibarometer for juni er FrP og Høyre de store vinnerne. I juni fikk Høyre en oppslutning på 29,5 prosent mot 25,7 prosent i tilsvarende måling i mai. Det er en fremgang på 3,7 prosentpoeng.

Frp går tilbake fra 19 til 18,5 prosent fra mai til juni.

Det til tross, dersom resultatet holder seg frem til stortingsvalget kan Høyre og FrP danne en ren flertallsregjering på Stortinget i neste periode.

Regjeringspartiene SV og Sp gjør en katastrofemåling og faller under sperregrensen. Også Ap har en klar tilbakegang i denne målingen.