– Det kan hende at jeg trekker meg

Opposisjonen mener en eller flere kommunetopper må forlate deres post etter flere skandale-saker. Siste er Utøya-saken.

Anne Toril Eriksen Balto

Ordføreren i Karasjok kommune Anne Toril Eriksen Balto sier at det kan godt hende hun går av som ordfører. Men først vil hun lese rådmannens rapport om Utøya-pengebruken. Rapporten skal ifølge henne iverksette tiltak. Et av tiltakene kan være at hun må tre av.

Foto: Dragan Čubrilo

Sissel Gaup

Sissel Gaup

Foto: Ingvill Sunnby / NRK

Lederen i Karasjok lista Sissel Gaup mener de som har ansvaret i kommunen må forlate deres verv etter disse skandalesakene:

– Må gå til søksmål

Svein Holmestrand har i to år kjempet for å få mer hjelp fra Karasjok kommune. Pasient- og brukerombudet mener han må gå til søksmål mot kommunen dersom han ikke får svar.

– Endelig kom jeg meg på jobb

Funksjonshemmede Ann Kristin Rasmus (24) fra Karasjok har ventet i over to måneder på at kommunen skal ordne med nødvendig hjelp til henne.

Har fått lite hjelp selv om kommunen har fått millioner til å hjelpe Utøya-berørte

Deler av pengesummen på 180 millioner kroner, som staten ga til kommunene for å følge opp de overlevende fra Utøya, kan være brukt til andre tiltak.

– Kan hende jeg går av

Det brenner under føttene til ordføreren i Karasjok Anne Toril Eriksen Balto.

– Jeg synes disse sakene er viktige og alvorlige saker, fordi våres oppgave er å gi innbyggerne i kommunen tjenester som de har krav på, sier Balto.

Siste sak som har svartmalt kommunens navn er Utøya-saken.

Ungdommene som overlevde terroren forteller i NRK Brennpunkt-dokumentaren "Sårene etter Utøya" at kommunen har gjort svært lite, selv om de har fått 2,3 millioner kroner fra Staten.

Nå har ordføreren bedt rådmannen Elfrid Boine om å skrive en rapport, som skal være på Baltos bord i løpet av uken.

– Jeg må se hva som blir skrevet i rapporten før jeg kan si noe konkret om Utøya-saken. Det kan godt hende at det blir jeg som tar hatten og går, fordi etter rapporten skal det iverksettes tiltak, sier Balto.

Øverste ledere må begynne å ta ansvar

Lederen i Karasjok lista Sissel Gaup synes det er en stor skam at Karasjok kommune gang på gang får kritikk hos mediene.

– Det er de øverste ledere ordfører eller rådmannen som må begynne å ta ansvar i slike saker, sier Gaup.

Frem til i dag er hun ikke fornøyd med lederne.

– Jeg har ikke hørt noen form for beklagelse, men heller ansvarsfraskrivelse. Dette synes jeg er helt uakseptabelt, sier Karasjok lista leder Sissel Gaup.

Det som Karasjok lista-lederen også påpeker er ordførerens prioriteringer.

Prioriterte ikke kontrollutvalgets møte

Kontrollutvalget i Karasjok kommune ville ha svar på hvordan Utøya-pengene på 2,3 millioner har blitt brukt, men de fikk aldri stilt deres spørsmål til Karasjok-ordføreren Anne Toril Eriksen Balto.

– Allerede før Utøya-saken hadde jeg meldt om at jeg kan ikke komme til møtet.

Hvorfor ikke?

– Fordi jeg skulle på Senterpartiets landsstyremøte, men jeg måtte melde avbud også til dette møtet. Jeg kunne ikke dra på grunn av private årsaker som jeg ikke vil gå nærmere inn på, sier Balto.

Ordfører understreker at hun på ingen måte prøvde å unngå kontrollutvalgets møte på mandag.

– Det er bare slik at det passet ikke denne gangen. Jeg vil ha åpenhet rundt Utøya-saken, men jeg har ikke andre svar enn de som kom frem under møtet, fordi rådmannens rapport ikke er ferdig, sier Balto.