NRK Meny
Normal

– Jeg må ta ansvar

Avtalen som ble inngått i Karasjok i går, var ikke fullkommen men nødvendig, sier Nils Henrik Sara.

Nils Henrik Sara og Lars Peder Brekk

Nils Henrik Sara og Lars Peder Brekk anser foreløpig ikke situasjonen på vidda som kritisk.

Foto: Ann Marita Eriksen, NRK

Torsdag var Landbruksminister Lars Peder Brekk i Karasjok for å finne en løsning på den anspente situasjonen i reindriftsnæringen.

Under møtet ble det signert en avtale om å videreføre reguleringsordningen med Nortura til mars måned, slik at slakteriene har muligheter til å ta i mot reinkjøtt utover vinteren.

– Må ta ansvar

Avtalen har vakt reaksjoner fra reineiere, da tilskuddordningene for slakting ikke ble utvidet til samme periode.

NRL-leder Nils Henrik Sara forteller i dag til NRK Sámi Radio, at det var med et tungt hjerte han likevel valgte å signere avtalen:

– Som organisasjonens leder må jeg ta ansvar for alle innen reindriften, og må velge den riktige veien å gå.

–Hadde jeg lukket døren for denne avtalen, hadde ikke reineierne fått slakte. Og det hadde vært en verre situasjon enn den vi får nå, hvor reineierne får mulighet til å slakte.

Nils Henrik Sara forteller at om de skulle fått gjennomslag for å videreføre tilskuddsordningen, ville det tatt lang tid, da dette krever behandling i Stortinget.

– Ingen krise

NRL leder Nils Henrik Sara

NRL leder Nils Henrik Sara sier situasjonen er skjør, men ennå ikke kritisk.

Foto: Liv Inger Somby

Hadde staten ansett dagens tilstand i reindriften som en nødssituasjon, ville det vært mulig med hastevedtak i forhold til tilskuddsordningen. Men staten er ikke enda der, forteller Sara.

– Er reindriften i dag i en nødsituasjon?

– Jeg har ikke sett noe i år som tyder på det. Hvert år dør det rein på vidda, elg i skogen, og dyr i fjøsene, uten at det trenger å bety at det er en nødssituasjon.

– Men det kan bli til en nødssituasjon. Vi er i dag veldig sårbare, og vi tåler ikke mye mer nå før tilstanden kan kalles for kritisk, sier NRL-lederen til NRK Sámi Radio.

Hør mer om denne saken i fredagens Sáhka Váibmosis kl 16.10