– Det er ikke flaut, men ikke særlig bra å være blant de dårligste kommunene i landet

Karasjok kommune i Finnmark får elendige resultater i Forbrukerrådets kommunetest.

Svein Atle Somby

Ordfører Svein Atle Somby (Ap) styrer Norges nest dårligste kommune. – Vi jobber for å bli kvitt dette stempelet, sier han.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Jeg må si at dette absolutt ikke er bra. Vi må jobbe knallhardt for å få kommunen lenger opp på lista. Vi kan ikke fortsette å ligge nederst når det gjelder kommunale tjenesteyting til folket, sier ordfører Svein Atle Somby til NRK.

Hva vil dere gjøre for å klare det?

– Vi må se på skolene og helsesektoren. Vi har allerede begynt å jobbe med en rekke tiltak. Vi skal nok bli bedre, bedyrer Somby.

Når regner du med at kommunen blir bedre på dette?

– Jeg kan ikke sette noen tidsplan, men vi skal bli bedre.

Er det flaut å styre en kommune som regnes som Norges nest dårligste?

– Det er ikke flaut, men ikke særlig bra å være blant de dårligste kommunene i landet. Dette stempelet må vi bli kvitt, understreker Somby.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Karasjok

Sommeren har kommet tidlig i nord i år, og diverse planter og vekster er allerede blitt grønne. Noen er nesten i full blomst. Bildet er fra Karasjok 2. juni i år.

Foto: Ewa-Mari Hedman / NRK

Dårlig på alle felt

Kommunene er testet på service, tilgjengelighet og informasjon. Resultatene viser at det fortsatt er svært store forskjeller i Kommune-Norge.

Årets test er den fjerde i rekken av Forbrukerrådets store kommunetester.

Fedje kommune i Hordaland, med sine 576 innbyggere, er den minste kommunen som noen gang har vunnet kommunetesten. Kommunen får 83,3 av 100 mulige poeng.

Hellisøy fyr

BESTE KOMMUNE: Lille Fedje gikk av med seieren i en kommunetest hvor det som oftest er de største kommunene som regjerer.

Foto: Svein-Magne Tunli - www.tunliweb.no / Wikimedia Commons

Også på andre og tredje plass er det i år små kommuner, nærmere bestemt Stordal i Møre og Romsdal og Valle i Aust‐Agder.

Nederst finner vi Kvalsund i Finnmark, med 21 av 100 mulige poeng. Nest sist kommer Karasjok i Finnmark. Og tredje sist kommer Karlsøy i Troms. Alle kommunene har under 3000 innbyggere.

Karasjok gjør det dårlig og skårer lavt på alle felt i testen. Landsgjennomsnittet er på 55. Gjennomsnittet i Finnmark fylke er 48, mens gjennomsnittet for Karasjok kommune er 23.0.

Her er tallene for Karasjok for hvert felt:

  • Barn og skole 5
  • Tekniske tjenester 48
  • Sosiale tjenester 30
  • Pleie og omsorg 28
  • Helse 0
  • Fritid og kultur 10
  • Informasjonstjenester 0

Samiske kommuner på bunn

Hele seks av ti kommuner i samisk språkforvaltningsområde havner i den dårligste kategorien – Bunn 20%.

Jarle Oppedal, kommunikasjonsjef i Forbrukerrådet

Jarle Oppedal, leder for fakta og analyse i Forbrukerrådet.

Foto: cf-wesenberg

Hensikten med en slik test er å finne ut hvor flinke kommunene er i møtet med sine innbyggere, forklarer Forbrukerrådet.

– Vi ønsker å skjerpe kommunene slik at de tar seg sammen dersom de kommer dårlig ut i testen, sier Jarle Oppedal, og forklarer fremgangsmåten slik:

– Vi utgir oss for å være innbyggere og henvender oss til kommunene via telefon, e-post og leter etter informasjon på internett. Vi er ute etter informasjon og service. Hvordan vi blir møtt av kommunen.

Slik gikk det med de ti kommunene i samisk språkforvaltningsområde:

Lavangen – 32. plass
Tana – 225. plass
Nesseby – 308. plass
Snåsa – 328. plass
Kåfjord – 394. plass
Porsanger – 396. plass
Tysfjord – 408. plass
Røyrvik – 410. plass
Kautokeino – 420. plass
Karasjok – 427. plass

Se resultatet fra alle 428 kommuner her

Karasjok

Karasjok ligger vakkert til i en furukledd dal, men kommunen sliter med å legge til rette for at innbyggerne skal få den servicen de har krav på. Bildet er tatt tidlig i mai i år.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK