NRK Meny
Normal

– Det er i Nesseby man har mulighetene

Sauebonde og duodjiutøver Jorunn Jernsletten (44) forlot storbyen til fordel for idylliske Nesseby. Hun har ikke angret ett sekund.

Jorunn Jernsletten

Jorunn Jernsletten sammen med væren «Gálbi».

Foto: Elvi Rosita Norvang / NRK

Valglogo

Vi er i Nesseby der Jorunn Jernsletten akkurat nå ser til de fire værene hun har i gjerdet.

Resten av de femti sauene og lammene er på beite på fjellet noen kilometer unna. Hun bor her sammen med mann og tre barn.

– Det er så mange flere muligheter i Nesseby enn i byene, her kan man starte opp med hva som helst, slår trebarnsmoren Jorunn Jernsletten fast.

En meningsmåling laget av Sentio Research for NRK viser at det er særdeles stor bolyst i Nesseby. Nesten ni av ti sier at de tror de bor i kommunen om fem år.

– Mange hjelpsomme mennesker

Familien ville ha dyr, og da kan man ikke bo i en by, så for fem år siden solgte de huset i Tromsø og flyttet til Nesseby i Finnmark.

Det som tiltrakk familien når de skulle velge bosted var at Nesseby tilbyr gratis barnehage, gratis tomt til dem som flytter til kommunen og ingen eiendomsskatt. Også husene er billigere enn i byene.

– Det fineste er at folk mer enn gjerne hjelper hverandre med ting som må gjøres, og man byttelåner ting, sier Jernsletten.

Trebarnsmoren er slett ikke overrasket over meningsmålingen som slår fast at Nesseby er den kommunen der flest vil bo. Her er omtrent alt av aktiviteter til barn gratis eller svært billig, og dugbadsånden er stor.

– Da vi bodde i Tromsø var vi ikke så ofte på teater. Det var så vanskelig hver gang vi skulle dit på grunn av parkering og andre praktiske ting. Nå er vi faktisk oftere på teater. Her går man nemlig på teater hver gang Beaivváš kommer, forklarer Jernsletten.

– Her vil jeg bo

En annen som synes Nesseby er det beste stedet på jord er Ørjan Mikkelsen Trane (24).

Han er født og oppvokst her, og kjøpte nylig sin egen fiskebåt til 3 millioner kroner.

Her vil han bo.

– Kommunen er flink til å legge tilrette for unge folk, og de har gode tilskuddsordninger som gjør det lett å etablere seg, sier Trane.

Ørjan Mikkelsen Trane

Ørjan Mikkelsen Trane er glad for at han får drive med drømmeyrket sitt.

Foto: Elvi Rosita Norvang / NRK

NRK Sápmi ble med den unge mannen ut sist torsdag. Klokken seks om morgenen er båten på tur ut til fiskefeltet. Det er snakk om seifiske, og krabbefisket står for døren.

– Varangerfjorden ligger bra til når det gjelder fiske både værmessig og når det gjelder tilgang til fisk. Vi trenger heller ikke å reise så langt når vi skal ut til fiskefeltene, forteller Trane.

Det er en ting han håper politikerne vil ta tak i etter valget.

– Vi trenger et skikkelig fiskemottak, sier Ørjan Mikkelsen Trane.

Nesseby havn

Det er for tiden mye aktivitet i Nesseby havn. Fsikerne håper de snart får et skikkelig fiskemottak.

Foto: Elvi Rosita Norvang / NRK