– Det er en myte at man blir syk av mørketiden

Psykolog Anne Lene Turi mener det er en myte at man blir sykere av mørketiden.

Måne

Dette kan være et velkjent syn for de som bor i Nord-Norge.

Foto: Kristine Kiran

– Det som skjer er at vi mennesker er litt avhengige av dagslys for å regulere døgnrytmen. Så vi som bor her i nord har veldig lite dagslys en periode av året, så har det ofte den konsekvensen at man får litt søvnforstyrrelser, sier hun.

Turi sier at disse søvnforstyrrelsene kan gjøre slik at en opplever problemer med søvnrytmen, at man opplever det som vanskeligere å stå opp om morgenen og problemer med å falle i søvn om kvelden.

Mye ligger i hodet

– Noe sitter jo selvfølgelig inne i hodet. Man kan prøve å jobbe litt med sin egen innstilling til mørketiden, at det trenger slett ikke være en tung tid. Det er en ganske fin tid.

Anne Lene Turi.

Psykolog Anne Lene Turi.

Foto: NRK

At enkelte sliter med døgnrytmen i mørketiden er ingen nyhet, men skal man tro Turi finnes det noen enkle grep man kan ta for og hanskes med det.

– Det viktigste er å holde på sin egen døgnrytme, at man står opp om morgenen og spiser frokost og har faste måltider, legger inn fysisk aktivitet. Slike ting hjelper på, sier hun.

– Man kan prøve å holde sin døgnrytme slik den skal være. Man kan også stresse ned, ta godt vare på seg selv i denne tiden, så kan man jo selvfølgelig reise sørover og nyte dagslys, sier hun.

Turi syns også at folk som sliter med døgnrytmen i mørketiden kan nyttiggjøre seg av de få timene dagslys som er, og at de kan få hjelp av såkalte dagslyslamper.

– Det er lamper som simulerer vanlig dagslys som man kan ha på bordet. Det får veldig mange godt hjelp av. Man kan også gå ut i de timene der det er dagslys hvis det er mulig i hverdagen.

Man skal klage litt

Turi sier at hun vet ikke hva folk gjorde før i tiden, men tror det har blitt sånn idag at man skal klage.

– Jeg vet ikke om det gjorde så mye annerledes. Kanskje den største forskjellen på hvordan det var før i tiden og nå er vel at det har blitt sånn at vi skal klage litt på mørketiden. Jeg vet ikke om folk før i tiden gjorde det.

Hun har hørt om en ordning på 60-tallet der skolen begynte litt senere og sluttet litt senere.

– At ungene begynte litt senere på skolen og var ferdige litt tidligere slikt at de fikk utnyttet det lille dagslyset vi har. Men det er det jo slutt på. Nå er det slikt at alle skoler i Norge har samme tid man begynner og slutter på skolen gjennom hele året.

– Kanskje en ordning man burde ta opp igjen?

– Ja, for oss som er B-mennesker så hadde det vært helt fantastisk å få en tilpasning av både arbeidsliv og skoletid. Det er litt tungt å stå opp om morgenen, og mange sliter med at man har lite energi, avslutter hun.