– Det blir rart å sove på skolen

Peder Issát skal begynne på ny skole, men siden skolen er langt unna der han bor, skal han flytte på internat. Får han gjøre akkurat de samme tingene på internatet som hjemme, og hvordan blir første natten?

iežár

Árvit gosa son dat lunttat leaba vuolgiime. / Her er Peder Issát til venstre sammen med storebroren Mihkkal Márkkus Tro hvor disse guttan skal dra til?

Foto: NRK

I dag 5. januar vises serien på NRK Super «Peder Issát iezar» klokken 17.00.

De fleste flytter ikke hjemmefra før de blir ungdommer eller voksne. Men Peder Issát (8) og Mihkkal Márkkus (9) er ganske tidlig ute. De skal bo på internat for å gå på skole.

– Det bli rart å sove på skolen, sier Peder Issát (8).

iežár

Det tar 3 timer å kjøre fra hjemme til skolen for Peder Isak. Det er litt langt å reise to ganger om dagen.

Foto: NRK

Han startet i høst sammen med storebroren, Mihkkal Márkkus, på en ny skole i Målselv. For Peder Issát var det ekstra spennende. Han skal nemlig på bo internatet fire dager i uka, da skolen er altfor langt unna hjemme.

Hvis brødrene ikke hadde bodd på internatet, måtte de ha pendlet 402 km tur retur hver dag for å komme seg til skolen, som tilsammen tar seks timer å kjøre.

Bevare samisk språk

Det som er annerledes med denne skolen er at det er en samisk skole, og Peder Issát får lov til å bruke morsmålet sitt, som er nordsamisk, både med andre barn og de ansatte.

Samene i Norge bor over hele landet, og på grunn av spredning er det ikke nok barn til at det prioriteres samisk-språklige skoler alle de stedene der samiske barn bor.

Da ieŽár fulgte med ham i høst, var han veldig spent på om han kan gjøre de samme tingene på skolen og internatet som hjemme. Han er nemlig veldig glad i å fiske og være hos reinflokken på Hinnøya. Målet med den samiske skolen i Målselv er å ta vare på samisk kultur og språk, og internatet er et tilbud til de som bor langt unna.