NRK Meny
Normal

– Det ble ingen feiring i Karasjok

Karasjok-ordføreren vil ikke slippe jubelen løs etter at det torsdag ble klart at Karasjok beholder distriktspsykiatriske arbeidsplasser. Nabokommunen fikk nemlig beskjed om nedleggelser.

Anne Toril Eriksen Balto

Anne Toril Eriksen Balto

Foto: Privat

– Jeg følte ikke for å feire styrevedtaket i Finnmarkssykehuset rett og slett fordi jeg ønsker å vise respekt for Porsanger kommune og de ansatte som blir berørt av vedtaket, sier ordfører i Karasjok, Anne Toril Eriksen Balto (Sp).

Hun og ordfører i Porsanger Knut Roger Hanssen (H) fulgte nøye med da styret i Finnmarkssykehuset torsdag behandlet omorganiseringen av det distriktspsykiatriske tilbudet i fylket.

– Kunne gått begge veier

I over et år har ansatte og øvrige innbyggere i de to kommunene i Indre-Finnmark fulgt spent med på hva den varslede omorganiseringen innen psykiatritilbudet i fylket kunne føre til med hensyn til arbeidsplasser.

Mens det nå er mange triste og skuffede personer i nabokommunen Porsanger, var det Karasjok som før jul fikk beskjed om at de måtte regne med at en hel institusjon, nemlig Finnmarksklinikken, ble vurdert nedlagt.

Eriksen Balto hadde slett ikke tatt det for gitt at Karasjok til syvende og sist skulle trekke det lengste strået i denne tvekampen.

– Under styrets behandling av saken i Hammerfest torsdag ble det jo også presisert at omorganiseringen kom til å ramme enten Karasjok eller Porsanger, sier Eriksen Balto.

– Kan fortsatt endres

Folk i Porsanger hadde mobilisert i forkant av styremøtet. Onsdag kveld gikk 400 personer i fakkeltog i Lakselv sentrum for å vise sin misnøye mot nedleggelse av Distriktspsykiatrisk senter.

Porsanger-ordfører Knut Roger Hanssen er skuffet og også litt overrasket over vedtaket. Han mener at styret nå kommer til å rasere et velfungerende tilbud som innbyggerne setter pris på.

Hanssen signaliserte torsdag ettermiddag at det ikke nødvendigvis er slik at siste ord er sagt i denne saken.

– De fleste vedtakene kan omgjøres, og nå skal vi nå la dette vedtaket synke og det skal bli helg, så skal vi i begynnelsen av neste uke vurdere styrets vedtak og så får vi se hva vi gjør med denne saken, sier han.

Finnmarksklinikken i Karasjok

Da forslaget om å legge ned Finnmarksklinikken i Karasjok, som en del av omorganiseringen, var det flere som reagerte med vantro. Klinikken består av en døgnenhet med omlag 10 plasser og en ruspoliklinikk. Ifølge det siste vedtaket fra Finnmarkssykehuset skal institusjonen bestå.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Utstillingsvindu for urfolk

Et av hovedargumentene for å samle de ansatte innen psykiatrien til større enheter er at det vil styrke det faglige miljøet og rekrutteringen til yrket.

Styret mener også at de med den løsningen som nå er valgt vil styrke det psykiatriske tilbudet til den samiske befolkningen i Finnmark.

I Karasjok har ordføreren også satt seg som mål at tilbudet i Karasjok på sikt skal komme andre urfolk til gode.

– Vi ønsker å lage et utstillingsvindu for urfolkshelse i Norge, der samhandling og helhetlig pasientbehandling for samer vektlegges, sier Eriksen Balto.