Hopp til innhold

Superministeren fra Finnmark

Nyvalgt statsråd Karl Eirik Schjøtt-Pedersen har bodd sørpå de siste 24 årene. Men kan han fortsatt kalles finnmarking?

Karl Eirik Schjøtt-Pedersen
Foto: Thor Erling Brenne / NRK

– Schjøtt-Pedersen er en mann som vi i Bærum er veldig stolte av. Vi er glade for at vi nå har fått en lokal mann i regjeringen, og attpåtil er han jo superminister, sier nyhetsredaktør i lokalavisa Asker og Bærum Budstikka, Erik Wigander.

Budstikka er nemlig lokalavisa til finnmarkingen som de siste 24 årene har bodd i Oslo og omegn.

Statsråd for tredje gang

Tirsdag denne uka, 20. oktober, presenterte statsminister Jens Stoltenberg (Ap) sin nye regjering. Blant dem var det også tre kjente fjes som alle har vært statsråder tidligere; Sigbjørn Johnsen, Grete Faremo og Karl Eirik Schjøtt-Pedersen.


Sistnevnte har vært statsråd to ganger før. Han var fiskeriminister i perioden fra 1996 til 1997 og finansminister mellom 2000 og 2001.

Schjøtt-Pedersen, som opprinnelig er fra Vardø, ble innvalgt på Stortinget fra Finnmark i 1985. Nå er han valgt som statsråd ved Statsministeren kontor, også kalt for samordningsminister. Hans jobb vil være å bistå statsministeren med å legge til rette for arbeidet i regjeringen.

– Jeg er helt definitivt en statsråd fra Finnmark, svarer en lattermild Schjøtt-Pedersen på spørsmål om man fortsatt kan kalle han for finnmarking.

50-årsjubilant

Den nyvalgte statsråden feiret 50-årsdagen sin i Vardø da den berømte telefonen fra Stoltenberg kom.

–Det var faktisk litt morsomt, for spørsmålet fra statsministeren om statsrådsposten fikk jeg faktisk da jeg var hjemme i Vardø den helga, sier han til NRK Sámi Radio.

Til avisen Finnmarken sier Schjøtt-Pedersen at han har visst i lang tid i forveien at det kunne bli aktuelt å få statsrådsposten, og han sier at en slik funksjon også har vært ønskelig. Han er glad og beæret for oppdraget.

Mange har kalt han for superminister og vise- eller assisterende statsminister. Men Karl Eirik Schjøtt-Pedersen vil ikke titulere seg som det.

– Tittelen er altså statsråd ved Statsministerens kontor. Og vi har ingen funksjon som visestatsminister. Det er kunnskapsministeren, som er leder for det nest største partiet, som er statsministerens stedfortreder, sier han til avisa.

– Mine erfaringer fra Finnmark, samt de utfordringene og mulighetene som er viktige i Finnmark og Nord-Norge, vil alltid prege meg som politiker, sier han.

– Nord-norsk alibi

Jan-Henrik Fredriksen

Frp-politiker Jan-Henrik Fredriksen.

Foto: Thor Erling Brenne / NRK

Stortingsrepresentant for Fremskrittspartiet fra Finnmark, Jan-Henrik Fredriksen, mener at man ikke kan kalle ham for "finnmarking" lenger all den tid statsråden har bodd hele 24 år sørpå.

– Jeg undres over hvor representativ han er for Finnmark. Og det er delte meninger om hvor stor nytte Finnmark fikk av at han var fiskeriminister i 1996, sier Fredriksen.

– Uavhengig av fødselssted og barndomsadresse, opplever faktisk store deler av befolkningen i Finnmark at Karl Eirik Schjøtt-Pedersen står ganske fjernt fra dem. Han er blitt det nord-norske alibiet i den nye regjeringen, sier Frp-politikeren.

Betaler skatt til Vardø

Men statsråden selv er ikke enig i det.

– Jeg har jo vært stortingsrepresentant for Finnmark i 24 år, og da er det nødvendigvis slik at man må være i Oslo der Stortinget er. Det vil nok Fredriksen også oppleve dersom han forblir Stortingsrepresentant så lenge, sier Schjøtt-Pedersen.

– Hvor betaler du skatten da?

– Jeg betaler skatt til Vardø, sier han.

– Hvis han betaler skatt til Vardø, så synes jeg at det er litt søkt med tanke på at han har bodd utenfor Finnmark så lenge. Her kan det ligge en egenfortjeneste, i Finnmark har vi jo lavere skatt, sier stortingsrepresentant for Frp, Jan-Henrik Fredriksen.

Men juridisk sett har våre folkevalgte politikere sitt på det rene.

Etter Skatteloven kan stortingsrepresentanter, statssekretærer og ministre betale skatt til den kommunen hvor de bodde da de ble valgt til det politiske vervet får NRK Sámi Radio opplyst fra skatteetaten.

Korte nyheter

  • Daniel Ailo med da TIL gikk videre i cupen

    Karasjokingen Daniel Ailo Sakshaug Bær (17) fikk sin A-lags debut i kveld for Tromsø idrettslag (TIL) da de knuste Fløya borte 6-0 i andre runde i cupen.

    17-åringen kom inn i andre omgang på stillingen 3-0. Han markerte seg ganske tidlig etter at han kom inn.

    Kampen ble dekket av Terje Mo Hanssen og han skrev i sitt referat:

    72'Spillerbytte hos Tromsø. Yaw Paintsil går av, erstattes med Daniel Ailo Sakshaug Bær.

    79'Gult kort, Daniel Ailo Sakshaug Bær, Tromsø.

    87'Bær slår inn fra venstre, men innlegget er for høyt for Ba inne i feltet.

    – Det er veldig artig å få mulighet til å spille sammen med de større guttene. Jeg er litt spent, sa Sakshaug Bær til NRK før kampen.

    Daniel Ailo Sakshaug Bær
    Foto: Pressebilde / TIL
  • Daniel Ailo med i TILs A-lagstropp

    Karasjokingen Daniel Ailo Sakshaug Bær er tatt ut i TILs A-lagstropp som i kveld spiller cupkamp mot Fløya.

    Han spiller til daglig i TILs andrelag i 4. divisjon.

    – Det er veldig artig å få mulighet til å spille sammen med de større guttene. Jeg er litt spent, sier Sakshaug Bær til NRK.

    Han har allerede i rundt en måned trent med A-laget.

    – Det har blitt noen treninger med A-laget og noen med B-laget. Det har gått veldig bra, sier han.

    Sakshaug Bær vet ennå ikke om han får spille i kveld, men håper i det minste på et innhopp.

  • Samehets.no la rabáduvvam

    Les på norsk.

    Uddni Sámedikken lij sierra dållam gå næhttabielle samehets.no rabáduváj.

    Sámedikkeráde Runar Myrnes Balto rahpamsárnen gijtij gájkajt gudi li rádijt vaddám ja viehkedam næhttabielijn barggam.

    Guoradallama vuosedi juohkka niellja sáme nálsodimev ja vasjev vásedi, ja danen le dát næhttabielle ásaduvvam.

    Åssudakdirekterra politijjadirektoráhtan Bjørn Vandvik javllá sijáj mielas li ilá binná ássjijs ma politijjaj diededuvvi.

    – Mijá ulmme l nav vaj sáme dán næhttabiele baktu vuojnni unugis vásádusájt la máhttelis gujddit, javllá Vandvik.

    Bagádallam la oarjjel-, julev- ja nuorttasámegiellaj ja dárogiellaj, ja danna oattjo diedojt gejna máhtá guládallat gatjálvisáj sáme nálsodime ja rasisma birra.

    Bjørn Vandvik på Sametinget. Han er avdelingsdirektør i Politidirektoratet
    Foto: Wenche Marie Hætta / NRK