Hopp til innhold

– Da jeg så bjørketrær komme flyvende gjennom lufta skjønte jeg noe var galt

Det var høydramatisk da en brøytebil og en minibuss i går kveld var sekunder fra å havne midt i snøraset i Levajok i Finnmark.

Brøytebil, snøras ved Levajok

Det er denne brøytebilen Dan Vidar Rasmus kjørte med da snøskredet gikk rundt kl. 20 søndag kveld.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Brøytebilsjåføren tok det hele med fatning, selv om han nok var preget av det som skjedde. Han beskrev det hele slik; «da jeg så noen bjørketrær komme flyvende gjennom lufta skjønte jeg at noe var galt», opplyser Anne-Margrete «Molle» Krohg til NRK.

Krohg driver en liten fjellstue i Levajok i Tana kommune, åtte mil fra Karasjok sentrum og ti mil fra Tana bru. Fjellstua ligger bare en kilometer fra rasstedet. Det er først etterpå hun har skjønt at hun trolig hørte raset.

Anne-Margrete Krohg

Anne-Margrete «Molle» Krohg har bodd 45 år i Levajok. Det forrige raset i området gikk på akkurat samme sted på slutten av 1990-tallet.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Jeg så på TV. Det blåste og vinden laget masse støy. Plutselig hørte jeg et brak, og da tenkte jeg at det er vel dette som kalles for «orkan i kastene». Senere fikk jeg vite om snøskredet, forteller Krohg.

– «Englevakt»

Snøskredet gikk søndag kveld rundt klokken 20. Raset var rundt 250 meter bredt og 300 meter langt. Snømengden på veien var rundt 2,5 til 3 meter dypt.

E6 var stengt ved rasstedet fra søndag kveld til mandag formiddag.

NRK møtte brøytebilsjåfør Dan Vidar Rasmus tidlig i formiddag. Han bekrefter at det var dramatisk, men han vil ikke stille til intervju eller komme med detaljer. Han hevder å være bundet av taushetsplikt overfor sin oppdragsgiver Mesta.

Kjell Magne Rasmus

Maskinentreprenør Kjell Magne Rasmus har i dag jobbet med å rydde bort all snøen fra veien etter raset. I bakgrunnen ses minibussen som holdt på å havne midt i raset.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Hans eldre bror, Kjell Magne Rasmus, driver et maskinfirma og han har i dag ryddet den kolossale mengden med snø fra veien, slik at trafikken nå kan gå som normalt igjen.

Han kan fortelle at både broren og de tre som satt i minibussen hadde «englevakt».

– Brøytebilen måtte slakke ned farten på grunn av minibussen. Hvis Dan Vidar hadde kommet tre sekunder tidligere og minibussen tre sekunder senere til rasstedet, så ville begge kjøretøyene ha havnet midt i raset. Da tør jeg ikke å tenke på hva som kunne ha skjedd, sier Kjell Magne Rasmus.

Faren opplevde det forrige raset

Snøras i Indre-Finnmark er ikke dagligdags. Det forrige raset som gikk i dette området skjedde i slutten av 1990-tallet.

– Faren vår har ofte fortalt oss om dette raset, som var betraktelig større enn dette som gikk i går. Han var også ute på brøyteoppdrag da og holdt nesten på å havne midt i raset. Han nådde så vidt å kjøre forbi da «halve fjellsiden» kom dundrende over veien, forteller Kjell Magne Rasmus.

Dan Vidar Rasmus

Dan Vidar Rasmus har jobbet på spreng i dag med å rydde veien for snø.

Foto: Jan Kenneth Bråten / NRK

– Jeg husker raset på 1990-tallet. Det var gedigent. Det tok med seg masse busker og trær, som står bak åskammen ved veien. Der er det fortsatt snaut, sier Krohg.

Fjellstuevertinnen sier at gårsdagens ras ikke kom som noen overraskelse på folk i området.

– Vi har sett at det er veldig mye snø i denne fjellsiden og de siste dagene har det vært veldig mildt. Da måtte vel raset bare komme, sier Anne-Margrete «Molle» Krohg.

Snøras i Levajok i Tana

Slik så rasområdet ut mandag morgen. Bildet er filmet med en drone.

Foto: Mikko Järvensivu / LapinView
Ras i Levajok i Tana

Minibussen ble sittende fast i snømassene, men både sjåføren og de to passasjerene kom seg ut uten fysiske skader.

Foto: Mikko Järvensivu / LapinView
Snøras i Levajok i Tana

Da veien var ryddet for snø mandag formiddag, var det ikke lett å se at det hadde skjedd dramatiske ting her kvelden før.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Korte nyheter

  • Fosen-rettssaken: Ba om frifinnelse

    I sin avsluttende prosedyre i rettssaken mot Fosen-aksjonistene i Oslo tingrett mandag, la aksjonistenes forsvarer Olaf Halvorsen Rønning ned påstand om at de 13 tiltalte i saken frifinnes.

    I sin prosedyre viste han blant annet til at de tiltalte handlet slik de gjorde fordi de opplevde at det i denne saken ikke fantes alternative ytringsformer for å få sentrale myndigheter til å erkjenne at det pågikk et menneskerettighetsbrudd i Norge, og få myndighetene til å følge opp en enstemmig dom fra Høyesterett.

    – Etter vårt syn er disse handlingene de har foretatt, rettmessige i lys av den retten de har etter Grunnloven og EMK til å ytre seg i fred, sier Rønning.

    Han trakk også fram at folk som har engasjert seg i saken hadde skrevet kronikker, arrangert lovlige demonstrasjoner, holdt appeller og skrevet leserinnlegg.

    Likevel hadde ikke regjeringen fått på plass en løsning som fikk menneskerettighetsbruddet til å opphøre.

    Aktoratet la fram påstand om at Fosen-aksjonistene bør straffes med bøter på 6000 kroner hver, eller fengsel i seks dager.

    12. april forkynnes dommen til de tiltalte.

  • 13 kunstnere fra Nordland får Statens kunstnerstipend

    12.000 kunstnere i alderen 20-80 år søkte om å motta Statens kunstnerstipend. Av dem har 13 fra Nordland fått det gjeve stipendet:

    Kristine Larmo

    Lasse Marhaug (bildet)

    Fredrik Tjærandsen

    Markus Johnsen Thonhaugen:

    Astrid Felicia Ardagh

    Thoralf Fagertun Karoline

    Una Moen

    Marianne Lauritsen

    Truls Krane Meby

    Cathinka Mæhlum

    Pernille Øiesvold Øien

    Marie Kristine Skogvang-Stork

    Mia Tian Stenbro

    Utvalgsleder i Statens kunstnerstipend, Arnfinn Bjerkestrand, forteller at det var hard konkurranse for å motta stipend.

    – Vi har 120 representantar i 23 komitear som har vurdert søknadene. De har gjort tøffe prioriteringer og svært mange kvalifiserte søkerere får avslag.

    Lasse Marhaug
    Foto: Presse