Hopp til innhold

– Canada må innrømme folkemord

Indianerledere og eksperter på menneskerettigheter vil presse den føderale regjeringen til å innrømme den historiske uretten Canada har gjort mot sine urfolk.

Kostskole

Kostskolene skulle hjelpe til med å «sivilisere» urfolksbarn. Illustrasjonsbilde.

Foto: NRK

Blant annet gjelder dette ernæringseksperimenter utført mot urfolksbarn på canadiske kostskoler og konstitusjonelt folkemord.

Mer enn 150.000 urfolksbarn i Canada ble fra 1800-tallet og til 1970-årene sendt til kristne kostskoler som et ledd i et eksperiment, som tok sikte på å integrere barna i det canadiske samfunnet.

Minst 3.000 av disse barna kom aldri levende tilbake fra eksperimentet. Den jødiske lederen Bernie Farber sammenligner dette med nazistenes jødeutryddelse .

– Holocaust eller nazisteres systematiske jødeudryddelse er hva man vanligvis tenker på som et folkemord. Den måten disse barna ble behandlet på kan kalles det samme, sier Barber.

– Regjeringen må innse uretten

Det er den tidligere nasjonale lederen for Assembly of First Nations, Phil Fontaine, sammen med tidligere administrerende direktør Bernie Farber i Canadian Jewish Congress og tidligere nervekirurg og filantrop Michael Dan som nå tar opp denne saken.

De har snakket med urfolksledere om hvorfor det er nødvendig for Canada å innse at den uretten regjeringen i landet i mange har gjort mot sine egne urfolk kalles for folkemord.

Phil Fontaine, First Nations

Phil Fontaine.

Foto: Fred Chartrand / AP

I høst vil de be FN om å anvende sin definisjon av folkemord til Canadas som beskrivelse av Canadas ugjerninger. Dette kommer fem år etter at statsminister Stephen Harper beklaget på vegne av den canadiske regjeringen de seksuelle overgrepene urfolksbarn ble utsatt for i kristne kostskoler.

Fontaine sier til den canadiske avisen The Globe and Mail at han har prøvd å ta opp saken, slik at flere canadiere blir klar over denne mørke siden av historien til First Nations. Han sier han håper at regjeringen ikke tvinge innfødte ledere til å forfølge saken i domstolene eller i FN.

Jason MacDonald, talsmann for Aboriginal Affairs Minister Bernard Valcourt, sier regjeringen erkjenner at det har vært mørke kapitler i den canadiske statens forhold til First Nations.

Det er derfor vår regjering ba om unnskyldning for kostskolepolitikken som landets urfolk er blitt utsatt for, sier MacDonald i en e-post.

Han sier at det er derfor regjeringen vil fortsette med å fokusere på arbeidet med forsoning, på å forbedre levekårene for First Nations, og på å skape økonomiske muligheter for urfolkssamfunn.

Skulle bli «siviliserte» mennesker

I februar i år ble innholdet i en tidligere upublisert rapport offentliggjort i Canada. Tilsammen 150.000 urfolksbarn ble sendt til et kostskolesystem drevet av kirka. Det hele varte fra 1870-årene til 1990-tallet.

Barna ble tvunget til å være med på en «sivilisering», som var en uttalt målsetting godkjent av føderale myndigheter.

Mange elever ble psykisk, mentalt og seksuelt misbrukt. Noen begikk også selvmord. Noen døde mens de prøvde å rømme fra skolene, skrev CBC News 18. februar i år.

Blant de døde er fire barn under ti år, som ble funnet døde av kulde mens de prøvde å omfavne hverandre i håp om å holde varmen. Dette hjalp dem lite. To av guttene ble bare åtte år og de to andre ni. Denne oppskakende hendelsen skjedde tidlig i januar 1937.

På det meste var det så mange som 130 kirkelige kostskoler for urfolksbarn i Canada. Den siste ble lagt ned så sent som i 1996. De yngste barna var såvidt fylt fire år. I dag finnes det fortsatt rundt 80.000 overlevende fra kostskolesystemet, opplyser nettsiden 1000conversations.ca (ekstern lenke).

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Canadas statsminister taler til urbefolkningen

Canadas statsminister Stephen Harper ba i 2008 urfolkene om unnskyldning på statens vegne.

Foto: CHRIS WATTIE / REUTERS

På 1990-tallet gikk flere tusen ofre til et erstatningssøksmål mot den canadiske staten for å få oppreisning for det de opplevde på kostskolene.

Dette medførte en avtale på § 1,9 milliarder canadiske dollar (10,84 milliarder norske kroner) i 2007.

Året etter gikk statsminister Stephen Harper offentlig ut og ba urfolkene om unnskyldning. Samtidig ble det nedsatt en sannhets- og forsoningskommisjon .


Korte nyheter

  • Skånland: Besøksforbud på sykehjem grunnet omgangssyke

    Ifølge et tips Harstad Tidende har fått tips om at Skånland sykehjem i Tjeldsund kommune er stengt for besøkende på grunn av et smitteutbrudd.

    En pårørende av beboer på et sykehjem i Tjeldsund kommune i Sør-Troms mener sykehjemmet i Skånland er avstengt på grunn av smitteutbrudd.

    Det skriver Harstad Tidende.

    – Jeg skulle besøke noen som bor der, men fikk ikke komme inn. Det har vært stengt for besøk en ukes tid, sier tipseren til Harstad Tidende fredag ettermiddag.

    Ifølge ordfører i Tjeldsund kommune, Robin Ridderseth, er det ikke en farlig situasjon.

    – Det minner mest omgangssyke, og er ikke et alvorlig utbrudd. Det er likevel innført besøksrestriksjoner, som oppheves i løpet av helgen, sier ordføreren til NRK.

  • Vestre lea ođđa dearvvašvuođaministtar

    Stáhtaráđis gonagaslaš šloahtas odne lea stáhtaministtar, Jonas Gahr Støre, almmuhan iežas stáhtaráđđemolsašumiid.

    Jan Christian Vestre lea ođđa dearvvašvuođaministtar.

    Romsalaš Cecilie Myrseth lea nammaduvvon ealáhusministtarin ja Marianne Sivertsen Næss lea ođđa guolástusministtar.

    Marianne Sivertsen Næss lea Hámmerfeastta ovddeš sátnejođiheaddji ja dál son lea vuosttas háve nammaduvvon stáhtaráđđin.

    Ekstraordinært statsråd
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  • Bekreftet: Vestre blir ny helseminister

    Jan Christian Vestre blir helseminister etter Ingvild Kjerkol. Cecilie Myrseth blir næringsminister, mens Marianne Sivertsen Næss blir fiskeriminister.

    Vestre (Ap) kommer fra jobben som næringsminister. Det blir Myrseth (Ap) fra Troms som overtar etter ham. Sivertsen Næss (Ap) fra Finnmark er et nytt fjes i regjeringen og kommer fra rollen som leder av energi- og miljøkomiteen på Stortinget.

    De tre ble presentert på Slottsplassen etter et ekstraordinært statsråd på slottet fredag.