– Biđus må ikke tape for tapas

Árjas sametingsrepresentant Lars Oddmund Sandvik savner en samisk aktør som tilbyr både gode råvarer og oppskrifter rett på døra.

Lars Oddmund Sandvik utenfor Sametinget

Árjas sametingsrepresentant Lars Oddmund Sandvik vil at forbrukerne skal få letter tilgang til samisk mat.

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK

Den mye omtalte tidsklemma i dagens moderne samfunn, gjør at det ikke bestandig er like lett å få hverdagen til å gå rundt.

Dette har gjort at flere aktører, som Adams matkasse, har begynt å tilby matkasser med oppskrifter og ferske råvarer for flere dager levert hjem på døra.

Det samiske partiet Árja tror ikke tidsklemma kun eksisterer i det norske, men også i det samiske samfunnet, og da spesielt med tanke på matlaging av samiske tradisjonelle matretter, særlig for såkalte bysamer men også for samer generelt.

Adams matkasse full av varer

Slik ser Adams matkasse ut, sametingsrepresentant etterlyser Ailos matkasse, med samiske oppskrifter og råvarer

Foto: Sigrid Agnethe Hansen / NRK

Etterlyser Ailos matkasse

– Som et produkt av tidsklemma, har vi i senere tid sett stadig flere og flere aktører på markedet som tilbyr både gode råvarer og oppskrifter rett på døra, sier Árjas sametingsrepresentant Lars Oddmund Sandvik i en pressemelding.

Han ville gjerne hatt en aktør som tilbyr tradisjonelle samiske matretter, med kortreist mat og med tradisjonelle samiske oppskrifter levert rett på døra.

– Jeg mener det absolutt er et marked for dette, både innenfor det samiske og norske samfunn. Jeg håper derfor at samiske gründerne kommer på banen.

Samiske mattradisjoner videreføres

Sandvik mener at man på denne måten vil sørge for at samiske mattradisjoner videreføres på en kvalitetsmessig måte.

– Samtidig er det en stort bonus at dette vil bidra til å øke salget av samiske råvarer, for eksempel ørret og reinkjøtt. Lurer derfor på når tid jeg får bestilt Ailos matkasse på døra, sier Lars Oddmund Sandvik med et glimt i øyet før han legger til:

– Men det er en alvorlig undertone i dette. Biđus må ikke tape for tapas.

Samisk mat. Reinkjøtt. Reintunge.

Tørket reinkjøtt og reintunge er bare en liten del av de mange delikatessene som hører til samiske mattradisjoner.

Foto: Aamodt, Lars / Aftenposten