Hopp til innhold

– Beklager at folk føler seg støtt

– Jeg skal ikke åpne dataspillprogrammet en gang til under plenum, sier Vibeke Larsen. Hun har fått masse reaksjoner på bildene som nrk.no/sami publiserte i går.

Vibeke Larsen med dataspill

Sametingsråden er avbildet med et dataspill på sin pc. Det skjedde samtidig som Sametinget behandlet "Den nye sameretten" i plenum forrige uke.

– Jeg var bare innom det programmet ved en feiltakelse, og satt ikke og spilte, sa Larsen (Ap) til NRK Sámi Radio i går.

Mange reaksjoner

Svært mange har kommentert saken, og mange tror ikke på forklaringen til Vibeke Larsen.

Vibeke Larsen

Vibeke Larsen.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Det er kommentarer som "blank løgn", "latterlig bortforklaring", "skjemmes" og "respektløst overfor velgerne" i kommentarfeltet på nrk.no/sami.

Også Larsen selv har fått mange reaksjoner privat på saken.

– Det er ikke noe annet å si enn at jeg beklager at folk føler seg støtt, og selvfølgelig tar man det til etterretning. Jeg gjør ikke sånn en gang til. Jeg tror ikke jeg kommer til å ta med pcen en gang til i plenumssalen.

– Har ikke spilt

Hun holder fast ved forklaringen om at hun ikke spilte under plenum.

– Jeg har ikke brukt tida på å spille det programmet under forhandlingene, sier hun.

At hun hadde oppnådd høyt score på spillet forklarer hun slik:

– Det programmet har vært der siden september, jeg har ikke kommet meg lenger enn til level fem. Det er ikke sånn at poengsummen nuller seg ut hver gang jeg lukker programmet. Det legger seg på minnet.

Forklart seg til presidenten

Hun har forklart seg overfor sametingspresidenten også om hvorfor hun hadde spillprogrammet åpent under plenum.

– Ja, selvfølgelig har jeg måttet forklare for sjefen min hvorfor jeg har vært inne i det programmet. Han bryr seg om alt det vi som rådsmedlemmer gjør. Jeg har fått beskjed om at man bør være forsiktig med hva man bruker pcen til, sier Larsen.

Har fortsatt full tillit til Larsen

Sametingspresident Egil Olli bekrefter at de har pratet om saken. Han har full tillit til at Larsen ikke har spilt under plenum.

– Vibeke Larsen gjør en god jobb for Sametinget og jobber nærmest dag og natt, så det skal ikke være noe tvil om at hun tar jobben seriøst.

Olli tror ikke at denne saken ødelegger for Arbeiderpartiet.

Vibeke Larsen og Egil Olli

President Olli har full tillit til sitt sametingsråd Vibeke Larsen.

Foto: Mette Ballovara / NRK

– Nei, det tror jeg ikke. Jeg kan forsikre alle om at Vibeke Larsen gjør en god jobb for Sametinget. Og også andre representanter bruker pc under plenum.

– Ikke greit å spille

På generelt grunnlag sier Olli at det ikke er greit å spille dataspill under plenum.

– Det synes jeg ikke er greit. Det bør ikke representantene gjøre. Når de er i plenumssalen så bør de gjøre det de er der for å gjøre, nemlig å behandle saker.

Olli synes heller ikke det er greit at folk fotograferer representantene uten at de vet det.

– Folk skal kunne bruke pc også i plenumssalen. Mange, spesielt de unge, har sakspapirene i datamaskinen, sier Olli.

Korte nyheter

 • Moitet kommišuvnna go oaivvildit ahte eai leat doarvái sámit mielde

  Ruoŧabeale Sámedikki opposišuvdnabellodagat moitet sámi duohtavuođakommišuvnna bargojoavkko, go oaivvildit ahte bargojoavkkus eai leat doarvái sámit.

  Bargojoavkkus galget leat 13 lahttu oktiibuot. Dáin lea dál dušše okta sápmelaš, ja nuppi virgái eai leat vel fidnen olbmo. Opposišuvdnabellodagat leat sádden reivve Sámedikki stivrii ja kommišuvnna ságadoallái, ja gáibidit liigečoahkkima stivrenjoavkun.

  Reivvestis moitet maiddái ahte eanaš kommišuvdnaláhtuin lea akademalaš máhtu, ja ain váilot lahttut main lea sámi árbevirolaš máhttu.

  Kommišuvnna bargojoavkku ságadoalli, Maria Persson Njajta čállá son áigu sáddet čoahkkingohččosa ja sávvá dan bokte joatkit digaštallama buori vugiin, ja gávdnat oktasaš evttohasa. Nu dieđiha SVT Sápmi.

 • Oaččui bálkkašumi Márjjábeaimárkaniid barggu ovddas

  Marja Näkkälä oaččui Suoma Sámedikki kulturbálkkašumi su barggu ovddas Márjjábeaimárkaniid oktavuođas Heahtás suomabeale Sámi.

  Sámedikki kulturlávdegotti mielas lea Näkkälä guhká dáhkan dehálaš barggu earret eará kulturárbbi ovddideamis, ja son lea dolvon dán árbbi maiddái ovddasguvlui. Dan dieđiha Yle Sápmi.

 • Truet syriske barn med øks

  En mann i 40-årene står tiltalt for grove trusler mot tre syriske barn. Den groveste trusselen skjedde i 2021 da han gikk mot barna med øks og ropte rasistiske utsagn. Ifølge tiltalen i Vestre-Finnmark tingrett har mannen truet barna flere ganger.

  Vestre Finnmark tingrett i Alta
  Foto: André Bendixen / NRK