– Behandles ikke i denne omgang

Det sier statssekretær i Fiskeri og kystdepartementet om lovforslaget om fiske i Finnmark. Sametingspresidenten krever grundig arbeid.

Vidar Ulriksen
Foto: Beth Mørch Pettersen / NRK

Statssekretær Vidar Ulriksen ved Fiskeri- og kystdepartementet sier at de ikke har fremmet stortingsmelding om hva de gjør med Kystfiskeutvalgets lovforslag om fiske i Finnmark.

– Dessverre rakk vi ikke fristen, det betyr at stortingsmeldingen ikke vil bli behandlet i denne omgang, sier Ulriksen.

LES OGSÅ: Vil ha særskilt fiskerett for kystbefolkningen

– Dårlig tid

Fiskeriminister Helga Pedersen (Ap)
Foto: NRK

Fiskeri og kystminister Helga Pedersen vet ikke når stortingsmeldingen kommer og om den vil bli behandlet i denne stortingsperioden. Hun er enig at det begynner å bli dårlig tid.

– Det viktigste for meg er å få et godt resultat istedenfor et raskt resultat. Vi har jo ambisjon om å styre landet de neste fire årene også, sier Pedersen.

LES OGSÅ: – Finnmark ikke tjent med forslaget

- Skuffet

- Jeg er utrolig skuffet. Vi har hatt store forventninger til fiskeriminister Helga Pedersen, men her har hun ikke tatt grep om saken. Dette betyr flere slukte lys i husene, konstaterer leder i Norske Samers Riksforbund (NSR) Aili Keskitalo.

Norske Samers Riksforbund (NSR) mener Arbeiderpartiet nå svikter sjøsamene og kystbefolkningen på det groveste ved at man trenerer behandlingen av Kystfiskeutvalgets lovforslag om fiske i Finnmark. Dette til tross for tidligere lovnader om behandling i denne stortingsperioden.

Sametingspresident Egil Olli.
Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX
– Godtar ikke hastverkarbeid

Sametingspresident Egil Olli sier at de fra Sametingets side har ønsket at dette lovforslaget behandles i denne stortingsperioden. Men samtidig krever de at lovforslaget må behandles grundig.

– Det viktigste er ikke at stortingsmeldingen må komme fortest mulig, og vi fra Sametingets side godtar ikke hastverkarbeid, sier Olli.

LES OGSÅ: Kystfiskeutvalgets lovforslag skaper diskusjon

Aili Keskitalo er ikke i tvil om at treneringen av Kystfiskeutvalgets innstilling henger sammen med det kommende stortingsvalget.

– Dette er nok et eksempel på at Ap ikke tør å løfte kontroversielle saker før valget, i frykt for å miste noen stemmer. Jeg er også overrasket over at sametingspresident Egil Olli ser ut til å ta så lett på denne utsettelsen, sier Keskitalo.