NRK Meny
Normal

– Barna leverte virkelig

I sommerheten ga de ni unge skuespillerne en veldig overbevisende teaterforestilling – til tross for at de var kledd i kostymer som var beregnet på langt kaldere temperaturer.

Da Ulddak kom til Gállogieddi

«Da Ulddak kom til Gállogieddi» ble fremført foran 130 tilskuere på onsdag.

Foto: Sigve Nedredal

Omtrent 130 publikummere kom på urpremieren av «Da Ulddak kom til Gállogieddi». Regissøren var storfornøyd med de unge skuespillene etter forestillingen.

Forestillingen er skrevet rundt et sagn om Ulddak (huldrene) som skal ha bodd i steinen som ligger på sletta der Márkomeannu-festivalen har vært arrangert i en årrekke.

– Barna imponerte i dag

Stykket er skrevet av Beatrice Fløystad, og hun er også regissør for stykket. Hun er fra området og oppsetningen er et resultat av et 10 dagers teaterverksted for barn kalt márkomeannu#LÁVDI.

Skal man dømme etter antall publikummere og applausen etter forestillingen, så kan man si at forestillingen var en suksess. Fløystad var også fornøyd:

– Dette var helt fantastisk! Det er utrolig artig se hvordan barna hever seg flere hakk på selveste urpremieren.

(Reportasjen fortsetter under bildet.)

Da Ulddak kom til Gállogieddi

Beatrice Fløystad i grå kofte sammen med skuespillerne sine.

Foto: Sigve Nedredal


Barna har fått bare 10 dager på å lære seg stykket.

– Og jeg husker all usikkerheten om at de skal snakke samisk, om replikker og om bevegelsene i begynnelsen. Men i dag var usikkerheten helt borte og de leverte en fantastisk forestilling, sier Fløystad.

Fløystad har vært opptatt av at stykket skal være på samisk og at ord og uttrykk fra det markasamiske området blir brukt. I tillegg har ikke sagnene fra det markasamiske området blitt dramatisert tidligere. Hun har også vært opptatt av kunnskapsheving da hun skrev stykket.

– Det har vært viktig for meg å gi både skuespillerne og publikum sjansen til å ta del i sagnene og eventyrene som er i disse områdene, sier Fløystad.

– Ingen planer om å bli skuespiller på heltid

En av de ni skuespillerne er 13-åringen Elise Marie Nilssen Broderstad, hun spilte husfaren i menneskefamilien. Hun synes ikke det var vanskelig å spille rollen sin.

– Det var veldig morsomt, det var mye latter og jeg stortrivdes i rollen. Det var ikke noe vanskelig teaterstykke siden vi hadde så lette replikker selv om vi bare har øvd i 2,5 uke.

Hun var ikke nervøs før forestillingen for hun brukte en teknikk med å se på andre plasser enn på publikum. Selv om det var gøy å spille i teater så har hun ikke planer om å bli skuespiller på heltid.

– Det her er bare en sommerjobb. Nå jeg blir stor skal jeg skal jobbe som advokat eller lege hvor jeg tjener masse penger, sier Elise.

– Håper det blir flere forestillinger

Teaterstykket vil bli satt opp flere ganger hvis de får på plass finansiering. Fløystad sier at dersom de får finansiering på plass så blir det flere oppsetninger.

– Vi undersøker om vi får turnéstøtte og hvis det går i boks så blir det turné til høsten, sier regissøren.

Elise Marie Nilssen Broderstad

Elise Marie Nilssen Broderstad (t.v.) i rollen som menneskefaren i slåsskamp med huldermoren.

Foto: Sigve Nedredal