NRK Meny
Normal

– Arealene er de største utfordringene

Det sier sametingspresidenten som deltar på reindriftskongress med 500 deltakere.

Statssekretær Elisabeth Walaas og sametingspresident Egil Olli

Statssekretær Elisabeth Walaas og sametingspresident Egil Olli.

Foto: Åse Pulk / NRK

Under den fjerde reindriftskongressen som arrangeres i Kautokeino er alle verdens reindriftsfolk samlet.

På kongressen deltar også sametingspresident Egil Olli. Han tror reindriftsfolk rundt i verden har de samme utfordringene.

– Det som er den største utfordringen i Sápmi og resten av verden er hvordan bruke arealene best mulig. I tillegg må reindrifta passe på å ikke miste mer beiteland, sier Olli.

GULDAL: BOAZOALBMOGIID KONGREASSA

– Imponerende samling

Statssekretær Elisabeth Walaas i utenriksdepartementet sier at kongressen er en stor begivenhet og at det er imponerende at så mange reindriftsfolk fra så mange land har kommet til Kautokeino.

– Det er første gang denne kongressen holdes i Norge, og det hilser vi velkommen, sier Walaas.

24 reindriftsregioner

Det er nærmere 300 påmeldte fra 24 reindriftsregioner, og de kommer fra Russland, Kina, Mongolia og hele Sápmi. I tillegg kommer det en delegasjon fra Iran organisasjonen World Alliance of Mobile Indigenous People.

Viktig bindeledd

Verdenskongressen er et viktig bindeledd mellom reindriften på den ene siden, og forvaltnings- og fagmiljøene på den andre side. Med et oppmøte på over 500 deltakere fra hele det cirkumpolare området, har disse kongressene blitt en av de viktigste møteplassene for reindriftsfolk og internasjonale fagmiljøer og fagfolk innen reindrifts- og urfolksspørsmål.

LES OGSÅ: Verdens reindriftsfolk møtes

LES OGSÅ: Verdens reindriftsfolk samlet