30 timers høytlesningen av rapporten om fornorsking
I morgen vil Sannhets- og forsoningskommisjonen legge frem sin rapport om fornorsking. Rapporten vil bli høytles fra Nationaltheatret i en 30-timers maratonopplesning med over 100 deltakere. Seks av deltakerne har uttalt seg om betydningen av rapporten og deres forventninger til høytlesningen. De håper at rapporten vil gi stemme til de berørte minoritetene og øke forståelsen for fornorskingens konsekvenser. Høytlesningen vil bli sendt direkte på NRK TV under tittelen «Norge lytter».
Saminor 3 har i dag avspark på den sørsamiske kulturfestivalen Rasten Rastah.
Selv om undersøkelsene ikke setter i gang før i slutten av oktober, fikk besøkende teste sin egen gripestyrke og ta en titt inne i undersøkelsesvogna.
Saminor 3 er en omfattende helse- og levekårsundersøkelse i områder med samisk og norsk bosetting, som består av spørreskjema og kliniske undersøkelser.
Det er tredje gang Saminor gjennomføres.
Faglig leder for prosjektet, Ann Ragnhild Broderstad, forteller at denne rundens undersøkelser er større og mer omfattende.
– Vi har gjort en altfor dårlig jobb i det sør- og lulesamiske området tidligere, forteller Broderstad.
– Derfor bestemte vi oss tidlig for at hvis vi noen gang skal gjøre Saminor på nytt, så skulle vi jobbe mye mer og få inn bedre data fra Trøndelag og Nordland, sånn at vi også får med minoriteten i minoriteten, legger hun til.
Det skal blant annet tas blodprøver, EKG, måling av blodtrykk, puls og gripestyrke, hårprøver og urinprøver, forteller prosjektkoordinator, Isalill Finn.
– Oppdraget vårt er å se på om det er forskjell i helse mellom den samiske og ikke-samiske befolkningen, sier Finn
Undersøkelsen starter i Røros, og skal etter planen avsluttes i Sør-Varanger i desember 2025. Alle mellom 40-79 år i de inkluderte kommunene kan delta.