Hopp til innhold

– En følelsesladet dag

Det er i dag 30 år siden samer sultestreiket utenfor Stortinget og krevde Alta-utbyggingen stanset. – Jeg har vært rørt i hele dag, sier sultestreiker.

Sultestreiken foran Stortinget
Foto: Jan Erik Karlsen / Scanpix

8. oktober 1979 slo en gruppe samer opp lavvo utenfor Stortinget og krevde Alta-utbyggingen stanset. Da regjeringens svar ble negativt, satte samene i gang sultestreik.

Sultestreiken ble startet som en siste utvei for å få oppmerksomhet, da Stortinget ikke innfridde kravene om å vurdere Alta-utbyggingen på ny.

Les mer om Alta-saken her (ekstern lenke)

Rørt

Jorunn Eikjok

Jorunn Eikjok

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

En av de som sultestreiket var Jorunn Eikjok. Dagen i dag er en følelsesladet dag for henne.

– Jeg har vært veldig rørt i hele dag og har felt en tåre også. Det er veldig spesielle følelser siden det er hele 30 år siden dette skjedde.

I dag har hun tenkt mye på hvordan det var den gang, hvordan hun opplevde det og hvorfor hun i det hele tatt ble med på det.

– Følte at det var riktig

Jorunn Eikjok bodde som 17-åring i Vadsø. Der var hun ganske alene om å være åpen om at hun er same. Hun følte seg veldig alene og følte en ensomhet i forhold til det samiske.

– Jeg hadde en sterk følelse av at vi ikke hadde rettigheter og at vi var veldig undertrykket. Det syntes jeg var veldig galt. Derfor var jeg blant de som den gang begynte å kreve rettigheter. Da jeg fikk mulighet til å bli med på sultestreiken, så følte jeg at det var veldig riktig for meg å gjøre det. Jeg følte meg veldig trygg og sterk. Jeg følte meg helt sikker på at vi skulle vinne fram med det vi ville oppnå.

Satte søkelys på samene

Lavvoen foran Stortinget og de sultestreikende samene kledt i kofter skapte store overskrifter, og satte søkelys på samene og det norske storsamfunnets forhold til den samiske minoritetsgruppen.

– Stemningen endret seg fra dag til dag. Først var folk forskrekket. Etterhvert begynte det norske folk å våkne. Det ble som en bevegelse, som gjør dette til den mest spesielle opplevelsen i mitt liv. Ingenting kan sammenliknes med dette. Det var en spesiell stemning blant samene i Oslo, og da tenker jeg ikke bare på oss syv som sultestreiket. Også Oslo-folk kom til oss og sa at slikt hadde de ikke opplevd i Oslo siden frigjøringsdagene i 1945.

Endret samfunnet

Jorunn Eikjok er i dag samfunnsforsker. Hun mener at sultestreiken er en veldig viktig del av samisk historie.

– Sultestreiken endret samfunnet og myndighetenes syn i forhold til samene. Det begynte å gå bedre med samiske saker etter det. For eksempel kom sameparagrafen i grunnloven. Vi fikk rettigheter som ingen bare kunne ta fra oss med et pennestrøk. Men vi kan ikke slappe av nå heller og tro at alt er bra nå. Det er mange krefter i samfunnet som prøver å true oss og ta fra oss rettigheter. Jeg bruker å si til ungdom jeg møter at de må være på vakt og at de ikke må være stille.

Skuffet over stillhet

Eikjok er skuffet over at det i ettertid har vært lite snakk om sultestreiken.

– Jeg synes det er veldig skuffende at man har prøvd å fortie denne store historiske hendelsen. Barn og unge i Sápmi lærer ikke om denne delen av historien vår. Om nordmenn hadde gjort slikt, så hadde det vært en viktig del av historien. Dette bør ikke gå i glemmeboken. De kommende generasjoner bør lære om det som skjedde, sier Eikjok.

Korte nyheter

  • Dronning Sonja om kommisjonsrapporten: – Det er mitt håp at vi vil lytte med ønske om å forstå

    Torsdag la Sannhets- og forsoningskommisjonen fram sin rapport om statens fornorsking av samer, kvener og skogfinner.

    Mens det så langt har vært få kommentarer til rapporten fra øverste myndigheter, benyttet Dronning Sonja anledningen til å dele sine tanker om rapporten under kongeparets reise i Nord-Norge.

    – Det er mitt håp at den nylig fremlagte rapporten om fornorskningen overfor samer, kvener og skogfinner vil gjøre noe positivt med oss. At vi vil lytte, med et ønske om å forstå, og lære av historiene som fortelles i den.

    Slik at vi sammen kan gå videre – litt klokere og ydmyke i møte med den fryktelige uretten som ble begått over så lang tid. Det er et felles ansvar for oss alle.

    Det sa dronning Sonja fra talerstolen i Hattfjelldal eller Aarborte, som kommunen heter på sørsamisk.

    Kongeparet er på fylkestur i Nordland og skal besøke seks kommuner: Hemnes, Hattfjelldal, Leirfjord, Vevelstad, Sømna og Bindal.

    Under talen sin løftet Dronningen også frem den samiske pioneerkvinnen Elsa Laula Renberg, som har røtter i Hattfjelldal.

    På kongehusets offisielle nettside deles også bilder fra kongeparets reise i Nord-Norge (kongehuset.no). Fylkesturen avsluttes i Bindal på torsdag.

    KONGEPARET - Hattfjelldal
    Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK
  • Guovdageainnu gieldda oažžu 5,5 miljovnna ruvnnu fylkkagielddas

    – Mii illudat go nuppástuhttinbarggu leat olahan buriid bohtosiid oanehis áiggis, čállá Romssa ja Finnmárkku fylkkaráđđi, ealáhus, plána, kultuvra ja biras, Marlene Bråthen (Gb), preassadieđáhusas.

    Guovdageainnu gieldda oaččui formálalaš nuppástuhttinstáhtusa guovvamánus 2019:s go gielddas lei duođalaš dilli, sihke ealáhusaid ja servodaga dáfus.

    Gielda oažžu dál 5,5 miljovnna ruvnno 2023:s joatkit nuppástuhttinbarggu maid leat čađaheamen. Gieldda sáhttá fas ohcat doarjaga 2024, ja nuppástuhttinprográmma bistá 2035 lohppii.

    Fylkkaráđđi juolluda maid gildii doarjaga ásahit ja ovddidit gielddalaš dearvvašvuođa-, oahppan- ja hálddašanfálaldagaid dán jagi.

    Doarjja lea 427.813 ruvnnu.

    Les på norsk.

    Fylkesråd for næring, plan, kultur og miljø, Marlene Berntsen Bråthen (Sp)
    Foto: Sunniva Tønsberg Gaski / TFFK
  • Kautokeino får 5,5 millioner fra fylkeskommunen

    – Det er med glede vi opplever at omstillingsarbeidet i Kautokeino har oppnådd meget gode resultater på kort tid, sier fylkesråd for næring, plan, kultur og miljø, Marlene Bråthen (Sp), i en pressemelding fra Troms og Finnmark fylkeskommune.

    Kautokeino kommune fikk formelt omstillingsstatus februar 2019 på grunn av at kommunen var i en svært alvorlig situasjon, både nærings- og samfunnsmessig.

    Kommunen får nå 5,5 millioner kroner i 2023 for å fortsette omstillingsarbeidet som de er i gang med.

    Kautokeino kommune kan søke på tilskuddet igjen i 2024.

    Omstillingsprogrammet varer ut 2025.

    Fylkesrådet bevilger også kommunen et tilskudd til etablering og utvikling av kommunale frisklivs, lærings og mestringstilbud for 2023.

    Dette tilskuddet er på 427.813 kroner.

    Fylkesråd for næring, plan, kultur og miljø, Marlene Berntsen Bråthen (Sp)
    Foto: Sunniva Tønsberg Gaski / TFFK