NRK Meny
Normal

1852-filmby ikke klar til premiere

I dag er det 155 år siden Kautokeino-opprøret. Filmen er snart ferdig, men filmbyen blir ikke klar til premieren 16. januar.

Nils Thomas Utsi

Styreleder i Gilli AS Nils Thomas Utsi ved Buletjávri, hvor filmbyen skal reises. Noen stabbur anno 1852 er allerede reist.

Foto: Åse Pulk / NRK

Gilli AS holder på å planlegge å bygge opp filmbyen som ble brukt under filminga av Kautokeino-opprøret, i Buletjávri i Kautokeino. Filmbyen skal brukes som en turistattraksjon i Kautokeino.

Forsinket

Styreleder i Gilli AS, Nils Thomas Utsi, forteller at filmbyen ikke blir klar til filmpremieren 16. januar.

- Vi er litt forsinket og det er mange grunner til det. Først skulle vi bygge ved det nye hotellet, men vi fant ut at det ikke blir plass til den der, så i vår bestemte vi å flytte filmbyen til Buletjávri, som er noen kilometer utenfor bygda. Så nå venter vi på at det blir regulert tomt til oss og at vi får byggetillatelse, så vi kan ikke gjøre noe før det er på plass.

Venter på tomt

Utsi sier at han ikke hadde trodd dette skulle ta så lang tid, siden alle har vært positiv til prosjektet.

- Vi har jo også fått støtte fra Innovasjon Norge og politisk har det vært godvilje til prosjektet.

Og uten tomt får de heller ikke frigitt midler fra banken. Derfor har de søkt om et lån på 2,5 millioner kroner fra Goahtebeallji, som er et kommunalt foretak for utvikling av næringslivet i Kautokeino. Goahtebeallji hadde møte om det i går, men har bestemt seg for å utsette saken til neste styremøte 20. november.

Premiere i snøkino ved Buletjávri

Gilli AS har allerede begynt å lage et utemiljø ved Buletjávri som skal gjenspeile tiden rundt 1852. De har blant annet reist noen små stabbur og matforrådsstillas anno 1852.

Når "Kautokeino-opprøret" har premiere 16. januar så er det planer om å vise filmen i en snøkino ved Buletjávri samtidig som det vises i filmfestivalen i Tromsø.

Også dagen etter skal filmen vises og da kommer etter planene også de som har vært med på å lage filmen.

- Men det er ikke mulig å få filmbyen ferdig til da, det har gått altfor lang tid til det, men det er mulig å få filmbyen ferdig til hotellet åpner i juni.

Merkedag i dag 

I dag er det 155 år siden Kautokeino-opprøret skjedde i 1852. I dag er det også ti år siden regissør Nils Gaup, Nils Isak Eira og Nils Thomas Utsi holdt et folkemøte i Kautokeino hvor de fortalte at de planlegger å lage film om Kautokeino-opprøret.

- Det går akkurat over ti år fra vi begynte å planlegge filmen til den vises for første gang. Det tar tid å holde på med et så stort prosjekt som å lage film, sier Nils Thomas Utsi.