Anna fra Akershus: – Jeg vil jobbe med reinsdyr

Kan en 18 år gammel jente fra Østlandet takle Finnmarksvidda og en jobb i reindrifta? Anna Tollan er fast bestemt på å prøve.

Anna Tollan

Anna Tollan driver med teater og er oppvokst på en gård i Aurskog. Nå ønsker hun å utvikle kunnskapen sin om dyr, og drømmer om å flytte til Sápmi.

Foto: PRIVAT / NRK

– Jeg har alltid vært ganske fascinert av og interessert i den samiske kulturen. Nå vil jeg oppleve det på nært hold.

Anna Tollan (18) fra Aurskog i Akershus er standhaftig. Hun har bestemt seg for at vidda i Sápmi skal bli hennes nye arbeidsplass neste år. Hun vil ut på skuter, merke reinsdyra, passe på dyra på vidda og gjøre akkurat det samme som erfarne reineiere gjør.

Jeg er forberedt på å lære meg samisk. Nå holder jeg på å lære meg latvisk.

Anna Tollan

– Jeg vet det kan bli en utfordring. Jeg er forberedt på kulda og mørketida, og jeg gleder meg!

Reindrift

Hvordan er det å jobbe i reindrifta for en som aldri før har tatt på et reinsdyr? Anna Tollan vil gjerne prøve.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

– Hva kan du om reindrifta?

– Jeg vet man skal passe på reinen og sørge for at de ikke blir spist av rovdyr, man må navigere og finne ut av hvor de er.

Snøskuter og firhjuling

Det var to samiske veivisere på skolen til Anna som fikk henne til å åpne øynene for reindrift og samisk kultur. Fra før av hadde hun lite kunnskap om temaet. Kort tid etter pløyde hun nettet for stillingsannonser og mer informasjon.

– Men jeg fant ikke noe særlig der. Nå håper jeg å få kontakt med noen som ønsker å ta meg imot. Selv om jeg har all forståelse for at det ikke er barebare å ta imot en grønn østlending.

Klemet Amund Eira

Reineier Klemet Amund Eira sier at det spørs helt på hva slags person det er som kommer og vil jobbe. – Jeg ville sett fort om hun passer eller ikke.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Se flere nyheter fra NRK Sápmi her!

For hva er det egentlig som kreves for å lykkes med en jobb som reingjeter? Klemet Amund Eira i Karasjok har svaret:

– For å drive med reindrift må man kunne se an været og tilpasse seg. Det er mye venting, og man må klare å kjøre med skuter og firhjuling på korte og lengre avstander, forklarer reineiren.

Avhenger av personen

Tollan forteller til NRK at det hun gleder seg mest til er å prøve seg på merking av reinsdyra. Klemet Amund Eira mener det ikke trenger å bli noe problem, men at hun må ha tålmodighet.

Jeg vet ikke i praksis hvordan det er å jobbe i reindrifta. Det har jeg bare sett i filmen Kautokeino-opprøret.

Anna Tollan (18)

– Vi starter å lære opp barna i 10-årsalderen. Man ødelegger ørene på mange kalver før man klarer det ordentlig.

– Så i utgangspunktet er det ikke noe problem å jobbe i reindrifta uten noe erfaring fra før av?

Anna Tollan

Anna (18) er forberedt på at det blir kaldt og mørkt på vinterstid i Sápmi. – Jeg kommer sikkert til å sky sola når jeg kommer hjem igjen, hehe.

Foto: PRIVAT / NRK

– Nei, men det avhenger helt av hva slags person du er. Vi har sett mange rivguer (samisk ord for en norsk kvinne, journ.anm.) som blir her oppe. Jeg ville sett på tre dager om hun egner seg eller ikke.

Les om 13 år gamle Peder fra Drammen som ville finne seg en samejente!

Dermed er det ingenting som tilsier at Anna Tollan fra Akershus ikke kan pakke snippsekken og flytte til Finnmarksvidda for å jobbe med rein. For som hun sier:

– Jeg er kjempemotivert til å lære! Nå må jeg bare finne noen som vil ta meg imot.