Hopp til innhold

1600 historiske kulturskatter skal hjem til Sápmi. Koster titalls millioner.

De samiske museer får nå lov til å hente tilbake samisk kulturarv, men pengene mangler.

Bååstedeprosjekt avtale signert

AVTALE: I dag ble en historisk avtale signert om å føre gjenstandene tilbake.

Foto: Berit Solveig Gaup / NRK SÁPMI

Gjennom tider har massevis av samiske gjenstander blitt hentet ut av Sápmi. For eksempel votter, likkister, samekofter og jaktutstyr. Lista er lang.

I dag ligger 4500 gjenstander lagret hos Norsk Folkemuseum og Kulturhistorisk museum. 1600 av disse skal nå tilbake til Sápmi, for i dag ble en historisk avtale signert om å føre gjenstandene tilbake.

– Det handler om å ta tilbake vår kulturarv. De samiske gjenstandene skal tilbake til Sápmi fordi de tilhører den samiske kulturen, sier Káren Elle Gaup som er prosjektleder for Bååstede.

Men pengene mangler, for det vil koste 40–50 millioner kroner å få gjenstandene tilbake.

Økonomiske utfordringer

Prosjektet kalles for Bååstede. Prosjektlederen sier at den største utfordringen er den økonomiske delen, og at museene ikke får nok økonomisk støtte, slik at de kan forvalte gjenstandene og historien.

Bååstede-prosjektet ledes av Káren Elle Gaup

BÅÅSTEDE: Prosjektleder Káren Elle Gaup.

Foto: Åse Pulk/NRK

Hun forteller at de likevel har nok penger til å få gjenstandene tilbake til nord, med støtte fra Sametinget og Norsk kulturråd, men det er usikkert når alle gjenstandene vil være på plass.

– Fra Staten sin side har de gitt veldig lite støtte, og det syns jeg er veldig beklagelig og jeg er veldig skuffet når de ikke gir nok støtte slik at vi kan få tilbake vår kulturarv og slik at gjenstandene kan være i god behold.

Gaup forteller at de samiske museene arbeider nå med å tilfredsstille kravene som Norsk Folkemuseum har satt for at gjenstandene skal kunne tas tilbake.

Gjenstandene blir fordelt ut ifra geografisk tilhørighet og hva de ulike samiske museene mangler eller har lite av i forhold til deres samlinger, ifølge prosjektlederen.

– Det har startet forbedringsarbeid, Saemien Sijte får et nytt lokale, Árran holder også på med å forbedre sine lokaler, og de skal sannsynligvis få tilbake gjenstandene i løpet av neste år.

– Håper på hjelp fra staten

Henrik Olsen fra Sametingsrådet forteller at Bååstede-prosjektet og opprustning av magasiner har vært på agendaen de siste årene.

Sametingsråd Henrik Olsen

SAMETINGSRÅDET: Henrik Olsen har tro på at de skal klare å få prosjektet i havn.

Foto: Dragan Cubrilo / NRK

–De samiske museene har veldig lite rom for å kunne gjøre fysiske utbygginger og store løft uten at Sametinget, kommuner eller om ikke fylker bidrar.

– Investeringsbehovet totaltsett snakker vi om en 40–50 millioner kroner. Vi tenker at vi må ta det stegvis, og i de tungløftene må vi få Staten til å gjøre særskilte investeringer.

Han forteller at Sametinget har jobbet i mange år med å selge det inn til regjeringen. I de siste årene som har vært, har ikke departementet vært med på å gi direkte innskudd.

Korte nyheter

  • Frp vil stramme inn reglene på Stortinget

    Fremskrittspartiet mener Rødt har misbrukt retten til å invitere gjester inn på Stortinget.

    Nå vil lederen av justiskomiteen straffe stortingspolitikere som ikke følger reglene, skriver Dagbladet.

    Onsdag 11. oktober satte samiske Fosen-aktivister seg ned på det blanke steingulvet i vandrehallen. De nektet å flytte seg og ble sittende og joike til seint på kveld.

    Opptrinnet fikk stor oppmerksomhet, og var et brudd på Stortingets regler for besøk. Til slutt måtte politiet bære dem bort.

    – Stortinget er Norges viktigste demokratiske arena. Det er ikke greit å gjøre Stortinget til slagmark for politisk aktivisme, sier leder i justiskomiteen Per-Willy Amundsen (Frp).

    Han vil nå ha tiltak for å forhindre at noe liknende skal skje igjen.

    Fosen-aktivister i Stortinget
    Foto: Alf Simensen / Alf Simensen
  • Svensk selskap har kjøpt opp Sydvaranger Mining AS

    Det svenske selskapet Grangex AB har i dag inngått en avtale om å kjøpe Sydvaranger Mining AS fra Orion for 33 millioner amerikanske dollar. De overtar vedlikeholdet av gruven 1. januar. Det skriver Sør-Varanger Avis.

    Grangex har i dag har inngått en betinget salgs- og kjøpsavtale med OMF Fund II H Ltd (Orion) for oppkjøp av 100 prosent av aksjekapitalen og aksjonærlånene til Sydvaranger Gruve AS. Det skriver de i en pressemelding.

    Administrerende direktør i Grangex, Christer Lindqvist er glad for å lede dette banebrytende nordiske samarbeidet i en av Norges viktigste regioner på et avgjørende tidspunkt i Europas søken etter å bli selvhjulpen når det gjelder mineraler.

    Da Lindqvist besøkte Sydvaranger i sommer sa han at de vil være først i verden med å ta i bruk helt nye metoder i jernmalmproduksjon, og at Sydvaranger stod øverst på ønskelista, på grunn av den rene malmen og mulighetene som lå i det.

    Ordfører Magnus Mæland (H) er fornøyd.

    – Dette var veldig hyggelige nyheter. Jeg ønsker de nye eierne hjertelig velkommen, sier Mæland (H).

    Sydvaranger gruve.
    Foto: Frida Ravna Rømo / NRK
  • UNN gjenopptar tilbud om tidlig ultralyd

    UNN gjenopptar tilbudet om tidlig ultralyd fra første uke i 2024, opplyser UNN.

    Det er et frivillig tilbud som tilbys til gravide i uke 12 i svangerskapet i Tromsø, Harstad og Narvik ved UNN.

    Tilbudet ble midlertidig stanset i juni. Årsaken var mangel på ultralydjordmødre, ifølge UNN.

    – Vi mangler fortsatt ultralydjordmødre, men har utdannet flere leger for å utføre disse oppgavene. Vi kan derfor igjen innkalle til tidlig ultralyd når vi mottar henvisning til den vanlige rutineultralyden i uke 17-19, sier avdelingsleder Ingard Nilsen på Kvinneklinikken.