16 ville vise vei – fire blir veivisere

Statsminister Erna Solberg: – De samiske veiviserne er nå forbilder og rollemodeller for andre ungdommer.

Erna Solberg i samtale med samiske veivisere.

Bildet er fra 10-årsfeiringen av samiske veivisere. Det skjedde his statsministeren i oktober i fjor. Her snakker Erna Solberg med Sárá Márjá Utsi (f.v.), Jon-Christer Mudenia, Anne Berit Pulk og Yvonne-Marie Miniggio.

Foto: Mette Ballovara / NRK

Og fredag blir de nye samiske veiviserne presentert på Márkomeannu-festivalen i Skånland. Disse overtar oppdraget fra Sárá Márjá Utsi, Jon-Christer Mudenia, Anne Berit Pulk og Yvonne-Marie Miniggio.

– 16 samiske ungdommer søkte i år om å få bli veiviser og av disse ble fire stykker valgt ut til å bli årets veivisere. Søkerne måtte gjennom en intervjurunde og levere inn en oppgave som dannet grunnlaget for utvelgelsen, skriver Samiske veivisere (ekstern lenke) i en pressemelding.

Statssekretær for samiske saker, Anne Karin Olli kunngjør navnene til de nye veiviserne som i et år skal reise rundt til videregående skoler og andre ungdomsfora i hele landet for å informere om samisk kultur og samfunn .

– Rollemodeller

10. oktober i fjor ble ordningen feiret sammen med statsminister Erna Solberg. Nesten samtlige av de 35 veiviserne som har vært med, deltok under feiringen. Statsministeren var full av lovord.

– De samiske veiviserne er nå forbilder og rollemodeller for andre ungdommer, og det er en bieffekt som vi ikke tenkte så mye på den gangen denne ordningen startet, sa Solberg.

Hun var selv kommunalminister i 2004 da ordningen ble opprettet .

Samiske veivisere

Fredag kveld blir denne gjengen avløst. Da blir fire nye veivisere presentert på Márkomeannu-festivalen. Her er Yvonne-Marie Miniggio (f.v.), Sárá Márjá Utsi, Jon-Christer Mudenia og Anne Berit Pulk.

Foto: Samiske veivisere

– Dette begynte nemlig som en idè inne i mitt hode etter noen samtaler som vi hadde i Kommunaldepartementet om hvor lite kunnskap veldig mange hadde om samiske forhold, og hvor viktig det var at ungdom lærte mer om det, fortalte Solberg.

At det er behov for denne ordningen var hun ikke i tvil om:

– Jeg tror faktisk veiviserordningen er viktigst for nordmenn; fordi det er viktig at nordmenn kjenner landet sitt, og at de kjenner bakgrunnen til alle som bor i dette landet og at de får forståelse for de ulike kulturene vi har.