Australias sjokkerende mørketall

Rasismen mot urfolk i Australia har eskalert kraftig de siste 40 årene. En rystende rapport tyder på en ekstremt hensynsløs kultur fra politiet, som gjør at urfolk har en mye større sjanse for å dø i fengsel.

Australia, aboriginere

VANSKELIGE LIV: Aboriginer er blant verdens eldste urbefolkninger, men sliter i det australske samfunnet.

Foto: Kristen Gelineau / AP

«Han ble transportert over 360 kilometer i en politibil med ødelagt aircondition (...) han døde av hjertestopp og heteslag med en kroppstemperatur på over 41C (...) han hadde også et dypt kjøttsår etter at hodet hans falt mot metalsetet og intensive brannskader etter det glovarme metallsetet»

Slik lyder skjebnen til en aboriginer i den oppsiktsvekkende reportasjen fra The Guardian denne uken. Dette var en av de 147 aborginerne som har dødd i fengsel det siste tiåret.

Lars-Anders Bær.

OPPGITT: Lars Anders Baer som har jobbet i FN sitt urfolksforum og er tidligere president i det svenske Sametinget.

Foto: Yngve Gronvik / Sør-Varanger Avis

– Hadde det vært satt opp en liste over hvem som blir behandlet verst av urfolkene i verden, ville nok urfolket i Australia toppet den, sier Lars-Anders Baer som selv har vært i Australia flere ganger. Han har sett tilstanden med egne øyne.

– Undertrykkelsen av aborginere er svært godt synlig i Australia.

– På hvilken måte da?

– Man kan se det på de, de er redde og undertrykket av natur. Det er så tydelig at dette er et folk som lenge har blitt trampet på.

Urovekkende avdekning

The Guardian kom denne uken med en urovekkende reportasje om aboriginens tilstand i fengsel. Blant annet avslører The Guardian at 147 aboriginer har dødd i varetekt det seneste tiåret og over 400 aborginere siden 90- tallet.

Baer reagerer kraftig på tallene.

– Det er jo helt absurd, politiet som skal være trygghet blir en av de største truslene for urfolket. Beklageligvis er det mange som ender opp død, drept eller tar selvmord i slike sammenhenger, forklarer en oppgitt Baer.

Forverret situasjon

Aboriginere utgjør kun tre prosent av befolkningen i Australia. Likevel har de fem ganger så lett for å ende opp i fengsel enn andre australiere.

– De ender opp i fengsel for trivialiteter, som eksempelvis ikke være i stand i å betale en parkeringsbot. De kan få en bemerkning for å sykle uten sykkelhjelm. Får man tre bemerkninger, blir de satt i fengsel.

Gro Birgit Ween

IKKE UVANLIG: Gro Birgit Ween er førsteamanuensis ved Kulturhistorisk museum UIO. Hun sier denne typen behandling slettes ikke er uvanlig

Foto: UIO

Gro Birgit Ween er førsteamanuensis ved Kulturhistorisk museum UiO, og har jobbet med aboriginske forhold i Australia og bodd i landet i flere år. Hun understreker at situasjonen har dramatisk forverret seg de siste 40 årene.

– Politikere har siden 90-tallet blitt valgt på rasistiske propaganda. Den delen av befolkningen som stemmer på disse bryr seg ikke om at FN kritiserer Australia for brudd på menneskerettighetene. De tjener heller flere stemmer på det.

Ween fortsetter å fortelle om et «Trump-styre»:

– De har hatt en periode med en slags «Trump- politikk» som har vart i over 20 år. Sentrale politikere kan spinne ville historier som ikke har rot til virkeligheten. Mange australiere forholder seg kun til det som blir sagt Facebook og andre sosiale medier som fakta.

Hun legger til:

– Er du aboriginer har du en mye større sjanse for å dø i fengsel på grunn av den systematiske diskrimineringen til politiet.

Aboriginere i Roebourne i Australia

SELVMORD: Selvmordsraten i Australia er høy. Gro Birgit Ween forteller fra tiden hun bodde i Australia, om småbarn som tar livet av seg på voldelige måter.

Foto: GREG WOOD / AFP

Les også: Talen til urfolket eksploderte på sosiale medier

Fortsette med de store samtalene

Baer kjenner til situasjonen og anser det som viktig å synliggjøre situasjonen i Australia.

– Det er dessverre ingen nyhet, det skjer stadig flere slike hendelser. Men det er viktig at vi samer og resten av verden får opp denne problematikken i lyset og snakker om det åpent.

Dette er Ween er enig i:

– Jeg tror det er viktig å fortsette med de store samtalene. Dette er Sametinget flink på. Det er viktig å dele kunnskap om hvordan det er å være urfolk, så vi ikke glemmer hvordan virkeligheten for dem er.